RECENZE: Známí neznámí jsou podařeným remakem úspěšných Naprostých cizinců

Úspěšný italský film Naprostí cizinci se dočkal i českého remaku, který se tak připojuje k téměř dvěma tuctům zahraničních snímků. Některé scény byly převzaty jedna ku jedné, jiné byly upraveny pro české publiku, a to je vlastně veškerá inovace oproti originálu. Podařilo se české produkci přiblížit výbornému originálu?

Na úvod je potřeba říct, proč je italský snímek Naprostí cizinci (2016) tak oblíbeným materiálem pro remaky. Jeho premisa je velmi jednoduchá a univerzálně pochopitelná ve většina světa, a proto se můžete podívat například na díla z Mexika, Armenie nebo na připravovaný snímek z Japonska (pokud jej tedy někde seženete).

Asi si říkáte, proč jsme se ještě nedočkali hollywoodské verze, který by zcela jistě zacílila na mezinárodní publikum. Práva na původní snímek totiž zakoupila společnost Harveyho Weinsteina, jenže po jeho obvinění se zastavila naprostá většina projektů jeho studia. Tím pádem dostal svět dostatek prostoru pro natočení vlastních verzí, jež tak měly prostor proniknout i za hranice domácích trhů.

S tím se pojí další aspekt, tedy poměrně vysoká kvalita jednotlivých mutací, která často patři mezi špičku tamní produkce. Nehovoříme teď samozřejmě o originalitě scénáře, jenž je často přebírán jedna ku jedné a na mnoha místech jen s malými obměnami, aby byl snímek pochopitelnější pro lokální publikum. Díky slušné kvalitě se tak jednotlivé mutace snadněji dostávaly na zahraniční trhy, a i u nás jsme před dvěma lety mohli vidět německý remake Téměř dokonalá tajemství.

O čem je tedy snímek? Tentokrát si vypomohu citací z recenze německé varianty, protože bych se jen opakoval. „Základní premisou filmu je umístění telefonů všech dotyčných na stůl s podmínkou, že veškerá komunikace proudící přes ně musí být veřejná. Velmi jednoduchá zápletka se rázem zvrhne, protože na povrch začnou vyplouvat věci, které by mnozí nejraději udrželi pod pokličkou.“

Český snímek se od originálu liší tím že, podobně jako většina mutací, se více přiklání ke komedii, zatímco původní film pracoval také s dramatickými prvky. Ale tuzemská varianta si na rozdíl od jiných verzí dokázala udržet trpkou chuť závěru, jež odpovídá původnímu snímku. O režii českého snímku se postarala Zuzana Marianková, zatímco úpravu scénářů si vzal na starosti Petr Jarchovský.

Herecký ansámbl je plný osvědčených českých a slovenských herců a jejich jazykové rozprostření je rovnocenné – tři ku třem (Slovenka Táňa Pauhofová mluví ve snímku česky). Ve snaze zachovat věrnost originálu se jazykové odlišnosti nijak nekomentují, což ostatně ani není potřeba, protože snímek jako celek funguje dobře. Autoři české verze si dobře poradili i s přednostmi jednotlivých herců, a tak například Martin Hofmann dostává více prostoru pro svůj komediální talent.

Snímek nám tak ukazuje jednu bolestnou věc, kterou již naznačilo například Přání ježíškovi. Česká produkce umí natáčet filmy, jež mají přinejmenším evropský potenciál. Máme na to herce i štáb, ale hlavní problém leží ve scénářích, které postrádají zajímavé a silné myšlenky. Místo toho se často pohybují na hranici triviálnosti a postrádají sdělení, které by mělo potenciál zaujmout i za hranicemi české kotliny a Slovenska.

Známí neznámí jsou solidně natočenou konverzační komedií, která zvýrazňuje problémy tuzemské kinematografie. Je příznačné, že jedny z nejlepších českých komedií jsou předělávkami zahraničních snímků, které byly uzpůsobeny pro české reálie. Je radost vidět tuzemskou komedii, který se nepotácí mezi sexistickými narážkami petrifikovaných stereotypů a archetypálními postavami bez vnitřní psychologie, jejichž jednání často zcela rezignuje na jakoukoliv vnitřní logiku. Hlavní problém Známých neznámých je tak hlavně v tom, že pokud jste již nějakou jazykovou mutaci viděli, tak je na zvážení, jestli chcete vidět již viděné. S blížící se sezónou letních kin si však dokážu představit, že snímek bude velmi dobře fungovat jako zpříjemnění letního večera.

Celkové hodnocení: 60 %

Známí neznámí (2022)

Hrají: Táňa Pauhofová, Klára Issová, Martin Hofmann, Tomáš Měcháček, Tomáš Maštalír, Petra Polnišová, Anna Kadeřávková, Sväťo Malachovský

Režie: Zuzana Marianková

Scénář: Petr Jarchovský, Paolo Genovese (původní scénář), Paolo Costella (původní scénář), Rolando Ravello (původní scénář), Filippo Bologna (původní scénář), Paola Mammini (původní scénář) Kamera: Peter Bencsík

Hudba: Slavo Solovic

Česko / 103 min / komedie

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina remake film "Známí neznámí" Petr Jarchovský komedie české filmy Táňa Pauhofová (herečka) Martin Hofmann Klára Issová (herečka) CinemArt

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy