Spirit Awards vyhrál film The Farewell, herec Sandler drsně zesměšnil ceny Oscar

Cenu za nejlepší snímek na předávání cen pro nezávislé filmy Spirit Awards v USA získal The Farewell (Sbohem) režisérky Lulu Wangové. Ocenění za nejlepší herecký výkon si pak převzal Adam Sandler, který v děkovné řeči s humorem poukázal na to, že ve stejné kategorii nebyl nominován na Oscara. Ty udílí americká filmová akademie v noci z dneška na pondělí.

Sandler byl oceněn za svou roli klenotníka závislého na hazardu ve filmu Drahokam, jehož režiséři, bratři Josh a Benny Safdieové, získali cenu za nejlepší režii.

"Když mě před několika týdny 'urazila' akademie, vzpomněl jsem si na svůj krátký čas na střední škole, kde mě přehlídli v oblíbené kategorii ročenky ´nejlépe vypadající´ (žák)," okomentoval rozhodnutí akademie Sandler.

Pro kandidáty na Oscara pak použil vulgární výraz. "Zatímco jejich krása časem vybledne, naše nezávislé osobnosti budou zářit navěky," zavtipkoval Sandler.

Na rozdíl od Oscarů, které letos znovu veřejnost kritizovala za málo rozmanité nominace, se mezi aspiranty na Spirit Awards objevil vyvážený počet žen a mužů a mnoho lidí jiné než bílé pleti, píše agentura AP. Vítězný snímek The Farewell je například obsazen výlučně asijskými herci a byl natočen jak v angličtině, tak v mandarínštině.

Režisérka Wangová, která rovněž nezískala oscarovou nominaci, při přebírání ceny reagovala na rozhodnutí americké filmové akademie nominovat jenom režiséry-muže. "Nemusíte povzbuzovat ženy, aby natáčely filmy. Mnoho z nich to dělá a chce to dělat. Ženy ale potřebují práci. Prostě jim dejte tu zatracenou práci. Dejte jim peníze," uvedla Wangová.

Cenu za nejlepší výkon v hlavní ženské roli vyhrála herečka Renée Zellwegerová za životopisný film o legendární herecké hvězdě Judy Garlandové. Zellwegerová je považována i za favoritku letošních Oscarů.

Spirit Awards uděluje americká organizace podporující nezávislou filmovou tvorbu Film Independent. Náklady nominovaných filmů nesmí přesáhnout 20 milionů dolarů (450,5 milionu Kč). Další podmínkou nominace je jedinečná vize, originální a provokativní námět a také to, aby díla byla natočena mimo velká hollywoodská studia, i když mohou vzniknout v jejich specializovaných divizích.

Související

Více souvisejících

Spirit Awards film The Farewell Adam Sandler (herec) filmy kultura Renée Zellweger (herečka) Americký Oscar

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy