Spirit Awards vyhrál film The Farewell, herec Sandler drsně zesměšnil ceny Oscar

Cenu za nejlepší snímek na předávání cen pro nezávislé filmy Spirit Awards v USA získal The Farewell (Sbohem) režisérky Lulu Wangové. Ocenění za nejlepší herecký výkon si pak převzal Adam Sandler, který v děkovné řeči s humorem poukázal na to, že ve stejné kategorii nebyl nominován na Oscara. Ty udílí americká filmová akademie v noci z dneška na pondělí.

Sandler byl oceněn za svou roli klenotníka závislého na hazardu ve filmu Drahokam, jehož režiséři, bratři Josh a Benny Safdieové, získali cenu za nejlepší režii.

"Když mě před několika týdny 'urazila' akademie, vzpomněl jsem si na svůj krátký čas na střední škole, kde mě přehlídli v oblíbené kategorii ročenky ´nejlépe vypadající´ (žák)," okomentoval rozhodnutí akademie Sandler.

Pro kandidáty na Oscara pak použil vulgární výraz. "Zatímco jejich krása časem vybledne, naše nezávislé osobnosti budou zářit navěky," zavtipkoval Sandler.

Na rozdíl od Oscarů, které letos znovu veřejnost kritizovala za málo rozmanité nominace, se mezi aspiranty na Spirit Awards objevil vyvážený počet žen a mužů a mnoho lidí jiné než bílé pleti, píše agentura AP. Vítězný snímek The Farewell je například obsazen výlučně asijskými herci a byl natočen jak v angličtině, tak v mandarínštině.

Režisérka Wangová, která rovněž nezískala oscarovou nominaci, při přebírání ceny reagovala na rozhodnutí americké filmové akademie nominovat jenom režiséry-muže. "Nemusíte povzbuzovat ženy, aby natáčely filmy. Mnoho z nich to dělá a chce to dělat. Ženy ale potřebují práci. Prostě jim dejte tu zatracenou práci. Dejte jim peníze," uvedla Wangová.

Cenu za nejlepší výkon v hlavní ženské roli vyhrála herečka Renée Zellwegerová za životopisný film o legendární herecké hvězdě Judy Garlandové. Zellwegerová je považována i za favoritku letošních Oscarů.

Spirit Awards uděluje americká organizace podporující nezávislou filmovou tvorbu Film Independent. Náklady nominovaných filmů nesmí přesáhnout 20 milionů dolarů (450,5 milionu Kč). Další podmínkou nominace je jedinečná vize, originální a provokativní námět a také to, aby díla byla natočena mimo velká hollywoodská studia, i když mohou vzniknout v jejich specializovaných divizích.

Související

Více souvisejících

Spirit Awards film The Farewell Adam Sandler (herec) filmy kultura Renée Zellweger (herečka) Americký Oscar

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy