Thriller Kanáři bude mít českou premiéru ve virtuálním kinosále

Tuzemská premiéra koprodukčního thrilleru rumunského režiséra Cornelia Porumboiua Kanáři se uskuteční 5. května online. Diváci budou mít diváci možnost snímek zhlédnout ve virtuálním kinosále v rámci projektu Moje kino Live.

O dva dny později bude příběh zkorumpovaného policisty Cristiho, který byl poprvé uveden loni v hlavní soutěži festivalu v Cannes, k dispozici v online videopůjčovně Aerovod. ČTK o tom za společnost Aerofilms informovala Kateřina Dvořáková.

Klasické premiéry se v kinosálech budou moci uskutečnit za omezených podmínek pro diváky až od 11. května. Distributoři však s prvními premiérami počítají spíše až v červnu.

"Máme velkou radost, že díky virtuálnímu kinosálu se může i v těchto dnech uskutečnit slavnostní premiéra se vším všudy. Zábavný a chytrý thriller Kanáři tak můžeme divákům představit ještě předtím, než se v kinech opět potkáme osobně. Vzhledem k tomu, že i po otevření bude kapacita kin značně omezená, nabízí navíc Moje kino Live lepší parametry pro velkou událost tohoto typu. Kromě klasických prvků projektu, jako je hudba, zajímavosti o filmu a oblíbený chat, se navíc diváci tentokrát mohou těšit i na opravdu speciální úvod," uvedl Jan Noháč z distribuční společnosti Aerofilms.

Projekt Moje kino Live iniciovala spřátelená kina Aero, Bio Oko, Světozor a nové butikové kino Přítomnost z Prahy, Bio Central z Hradce Králové a Univerzitní kino Scala z Brna jako odpověď na uzavření kin spojené s pandemií koronaviru. Ke sdílenému vysílání se po pár dnech přidala další kina z celé republiky. Koupí vstupenky diváci podporují své oblíbené kino.

Snímek Kanáři, který vzdává hold klasikám filmu noir, vypráví příběh zkorumpovaného policisty Cristiho (Vlad Ivanov), který míří na Kanárské ostrovy, aby se zde naučil místní šifrovanou pískanou řeč. S její pomocí může získat nejen velký balík peněz, ale i krásnou Gildu (Catrinel Marlonová). V ústředí filmu stojí skutečná pískaná řeč Silbo gomero, která vznikla na ostrově La Gomera. "Styl vyprávění filmu Kanáři byl definován příběhem tohoto tajného jazyka používaného zločinci. Silbo gomero umožňuje kódovat mluvený jazyk podobně jako film kóduje realitu. Začal jsem si tedy hrát s kódy různých žánrů - od detektivních filmů, filmů noir po westerny a komedie," sdělil režisér Corneliu Porumboiu.

Kanáři jsou pátým celovečerním filmem čtyřiačtyřicetilého tvůrce, který je jednou z předních osobností rumunské nové vlny. Porumboiu prorazil na mezinárodní scéně již svým celovečerním debutem 12:08 Na východ od Bukurešti, který byl uveden v sekci Quinzaine des réalisateurs v Cannes. Na slavný festival se pak vrátil i se svými dalšími filmy Policejní, adj. a Poklad v sekci Un Certain Regard.

Kanáři jsou prvním Porumboiuvým snímkem uvedeným v Cannes v hlavní soutěži. Zahraniční kritici ho vyzdvihují pro jeho originální námět a důvtipnou strukturu, která diváka drží v napětí. Například The New York Times ve své recenzi píší o "chytře strukturované, podmanivé a zábavné ukázce filmařského talentu".

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

Kina filmy kultura

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy