Toy Story se loučí s fanoušky. Poslední díl je plný filozofie, vtipů i barev

Recenze – Toy Story 4 se nejspíš stane posledním filmem série. Hodně se v něm rozjímá o konečnosti bytí, hledání smyslu své existence v proměnlivém světě a objevení sebe samých v moři předsudků i přitažených za vlasy pravidel. Obsahuje i elementy thrilleru, hororu a samozřejmě i komedie.

Na konci třetího dílu Toy story Andy daruje všechny své hračky malé Bonnie. V novém příběhu o hračkách se opět setkáme s hlavními hrdiny, kovbojem Woodym a kosmonautem Buzzem. Bonnie dospívá a poprvé jde do školy. Brzy na své hračky zapomene a ty se ocitnou v podkroví nebo přejdou k jinému dítěti. A Woddyho už vůbec nevyndává ze skříně už několik dní. Doposud ale ze školy má strach, nemůže najít kamarády a vyrábí si z plastové vidličky i dalšího odpadu hračku Vidlíka, která se ihned stává její oblíbenou.

Jako vždy se i Toy story 4 stává nejen odlehčenou animovanou komedii, ale zaobírá se i filozofickými otázkami. Hračky pořád hledají své místo a poslání ve světě. Pokud se dítě o ně zajímá, mají to jednoduché a baví se hraním s ním.

Ale co má dělat Woody zanedbaný svou majitelkou? Pořád jí chce přenášet radost a chce, aby byla šťastná. I když cítí zármutek z nedostatku pozornosti, snadno to v sobě překonává kvůli lásce ke svému dítěti. Snaží se jí pomáhat jinak než hraním a nedává utéct do koše Vidlíkovi, který se nevnímá jako hračka. Woody se obětuje pro dobro svého dítěte a tím ukazuje divákovi, jakého osobnostního pokroku dosáhl od prvního díla, kdy byl povýšený a sobecký.

Film ukazuje, jak se vnímání světa různými bytostmi liší. Pro hráčky je být oblíbenou dítětem nejkrásnější věc na světě. To, co se přihodilo s Vidlíkem, je neskutečné štěstí, ale Vidlík jejich vizi nerozumí, vždyť je jiný. Svůj ideál vidí v odpadu.

Nic netrvá věčně a hračky se musí vypořádat s touto skutečností. I to dobré, i to zlé se někdy skončí a každý musí najít cestu k přijetí této pravdy, buď smířit se s konečností všeho a hledat radost v tom, že to dobré přece někdy bylo a nebo nechat minulost být, smířit se s tím, že se už nevrátí a pustit se do úplně nových cílů i života.

Woddy se tedy musí se rozhodnout, kým ve skutečnosti je. Pomůže mu v tom i láska jeho minulosti, porcelánová panenka Pastýřka, která před mnoha lety oděla k jinému majitelovi. Teď vede samostatný život venku a jeví se silnou ženskou postavou, které se mezi úplně hlavními hrdiny v předchozích dílech neobjevovaly. Umí se o sebe postarat, je odvážná, bystrá a chytrá. V porovnání s ní se Woody občas zdá malým neschopným klukem.

Své místo ve světě hledají i vedlejší postavy filmu. Hlavní antagonista, panenka Gabi, je pošetilá poruchou svého reproduktoru, kvůli které se bojí ukázat před holkou, s níž touží hrát. Spolu s divákem musí pochopit, že se štěstí a láska nezakládají na takové jednoduché a maličké věci jako reproduktor. Jsou mnohem komplikovanější, ale i přesto se poskytnou hračce, která sní o čirém přátelství s dítětem.

Kaskadéra Duka Cabooma skoro ihned po rozbalení zanedbal malý kluk, protože hračka nemohla předvést všechno, co bylo v reklamě. Duk je proto odkázán na trýzeň a komplex méněcennosti, cítí vinu za to, že zklamal svého majitele ale musí se naučit přijmout sebe i pochopit, že nejsou výkony, které musí za každou cenu splnit. Každý je svobodná bytost a sám si volí životní cestu i to, čeho chce dosáhnout.

Film je také plný humoru, přitom jak velmi jednoduchých vtipů a komických situací, tak i žertů určených spíše pro starší diváky.

Toy story pravděpodobně nabízí poslední setkání s oblíbenými hrdiny ze světa hráček. Obsahuje dobrodružství, honby, psychologické drama i příběh o lásce. Hračky jsou namalovány tradičním způsobem, ale při pohledu na jednotlivé scény filmu fascinuje úroveň technologií a kvality práce. Už první scéna s deštěm nabízí neuvěřitelnou kvalitu grafiky i fyziky a celý film se perfektně pracuje se světlem.

Lokace jsou pestré a autentické, děj se odehrává na hřištích, v barevném zábavním parku, tajemném i prašném obchodě se starožitnostmi nebo v prozaičtějších domech či karavanu. Čtvrtý díl je akční, dojemný i vtipný, přesně tak by i mělo vypadat loučení s jednou z nejznámějších animovaných franšíz na světě.

Celkové hodnocení: 85%

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Toy Story 4: Příběh hraček

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 51 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy