"Uměl být drzý." Menzel patřil k největším postavám čs. filmu 60. let, píše slovenský tisk

Český velikán, patřil k největším postavám československého filmového zázraku 60. let, napsal dnes slovenský tisk o filmovém tvůrci Jiřím Menzelovi. Informaci o jeho úmrtí většina deníků na Slovensku otiskla na svých titulních stránkách.

"Režisér a herec Jiří Menzel bude vždy patřit mezi české velikány. Jeho jméno poznal celý svět v roce 1966, kdy získal Oscara za film Ostře sledované vlaky," připomněl nejčtenější slovenský list Nový čas.

Podle listu Pravda byl Menzel o trochu mladší než představitelé slavní československé nové vlny, byl ovšem spíše sólový hráč. "Odvážný i plachý. Svět opustil báječný Jiří Menzel," poznamenal deník.

"Český režisér Jiří Menzel uměl být drzý, politicky ovšem nebyl příliš radikální. Ze žonglování s komunistickou cenzurou však vyšel se ctí," napsal list Sme. Doplnil, že Menzel vyrůstal při generaci československé nové vlny a patřil k československému filmovému zázraku.

"Do hospody nechodil, na nesmyslné vysedávání neměl trpělivost a nevěřil, že by tam mohl natrefit na nějakou inspiraci. Stokrát raději zůstal doma. A přeci si Jiří Menzel na hospodských historkách postavil svou kariéru," míní Sme.

Podle listu Denník N patřil Menzel spolu s Milošem Formanem či Věrou Chytilovou k největším jménům československého filmového zázraku 60. let. Menzela označil za režiséra, který rád sahal po knižních předlohách.

Související

Češi se loučili s Jiřím Menzelem

Do Rudolfina přišly vzdát hold Menzelovi stovky lidí

Asi tři stovky lidí se do odpoledne přišly do pražského Rudolfina rozloučit s režisérem Jiřím Menzelem, který zemřel 5. září ve věku 82 let. Květinu a vzpomínku mu dnes přišli věnovat také jeho umělečtí kolegové či žáci, které pedagogicky vedl.

Více souvisejících

Jiří Menzel kultura Slovensko

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy