Uzavření kin zvýšilo zájem sledovat filmy on-line. Které snímky jsou nejpopulárnější?

Uzavření kin v rámci nouzového stavu zvýšilo zájem o sledování filmů on-line. Například návštěvnost webu on-line kina DAFilms.cz stejně jako sledovanost jeho filmů se zvýšila až pětinásobně. Zájem je také o projekt Moje kino Live, kde si zájemci mohou koupit e-vstupenku do pražských kin Aero, Bio OKO, Světozor, Bio Central z Hradce Králové a Univerzitního kina Scala z Brna, která promítají formou on-line streamu.

Čtyřnásobné navýšení tržeb proti nejúspěšnějšímu měsíci během fungování videotéky, kterým byl prosinec 2019, zaznamenala také česká on-line videopůjčovna Aerovod.

"Nejúspěšnějším programem portálu DAFilms.cz se stal online program přerušeného festivalu Jeden svět. Hraným filmům vévodili Vlastníci a nejúspěšnějším dokumentárním filmem byla Země medu," uvedla výkonná ředitelka online kina DAFilms.cz Diana Tabakov.

Z programu festivalu Jeden svět je na DAFilms.cz 18 filmů vybraných za všech festivalových sekcí, které nestihly být promítnuté. Počet přehrání filmů odpovídá počtu diváků, kteří by za normálních okolností mohli filmy zhlédnout v průběhu festivalu. Nejúspěšnějšími filmy se stal makedonský dokument nominovaný na Oscara Země medu a deníkové záznamy ze syrského Aleppa ve filmu Pro Samu. Oba snímky chystá do české distribuce uvést společnost Artcam.

Nebyly ale přehrávány pouze filmy z festivalu Jeden svět. Celkem bylo v březnu přehráno 1307 filmů z celkového katalogu DAFilms.cz, který čítá 2000 titulů. Portál nenabízí dostupný obsah pouze v rámci předplatného, ale diváci si mohou vybrané tituly přehrát on-line nebo legálně stáhnout za jednorázový poplatek. Zatímco v rámci jednorázových přehrání vede film Vlastníci Jiřího Havelky, následován snímkem Země medu, českým objevem minulého roku Karel, já a ty, dokumentem Pro Samu a oceňovaným snímkem Staříci, diváci s předplatným nejvíce sledovali na Oscara nominovaný animovaný film Darii Kaščejevové Dcera, Formanovy Lásky jedné plavovlásky a slovenský film Budiž světlo režiséra Marka Škopa.

V reakci na současné dopady celosvětové pandemie, zejména na krizovou situaci v severní Itálii, DAFilms.cz spustilo speciální program Italský film léčí, který nabízí výběr současných italských filmů. Z každého přehrání filmu věnuje 40 procent částky na podporu nemocnic v Lombardii, kterou zajišťuje nezisková organizace Emergency. DAFilms.cz rovněž zdarma nabízí filmy z katalogu členům Policie ČR a připravuje speciální programy pro děti a seniory.

Současný stav se může promítnout i v diskutovaném tématu o ochotě diváků platit za filmový obsah na internetu. "Jsme rádi, že se potvrzuje naše dlouhodobá zkušenost, že lidé jsou ochotni za filmy v online prostředí platit, a navíc tak podporovat přímo filmové tvůrce, kteří u nás obdrží 60 procent z ceny za každé přehrání filmu," podotkla Tabakov.

Související

Dwayne Johnson ve filmu Black Adam.

RECENZE: Dwayne Johnson se jako Black Adam zmůže jen na prázdné fráze a pěsti

Black Adam byl prezentován jako inovativní superhrdinský snímek, který ukáže budoucí cestu DCEU. Místo toho však odhalil bezradnost produkčního týmu, jenž nedokáže vymyslet smysluplný příběh, natož vesmír. To jen ukazuje, jak v této disciplíně zaostávají za Marvelem. Snímek nabídne jen prázdné dialogy a spoustu bitek, jimiž maskuje duševní prázdnotu.

Více souvisejících

Kina filmy internet kultura Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy