V Karlových Varech začíná filmový festival, nabídne 170 filmů

V Karlových Varech dnes vpodvečer začne 56. ročník mezinárodního filmového festivalu. Po dvou letech covidových omezení se uskuteční v tradiční podobě a potrvá do příští soboty 9. července. První vstupenky si tradičně vystáli fanoušci v noční frontě, po delší době je pořadatelé zdražili, základní vstupenky bez slevy stojí letos 100 korun, zlevněná 75. Dražší je i festivalový pas. Na diváky čeká asi 170 filmů, z toho zhruba 130 celovečerních.

Mezi nejznámější hosty festivalu bude australský herec Goeffrey Rush, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Při stejném ceremoniálu na závěr festivalu převezme Cenu prezidenta festivalu i americký herec a producent Benicio del Toro. Mezi ohlášenými hosty je také americký herec a režisér Liev Schreiber.

Z českých tvůrců bude Cenou prezidenta festivalu poctěn Bolek Polívka a festival chce také zvláštní hold vzdát bývalé umělecké ředitelce festivalu Evě Zaoralové, která letos zemřela. Festival ji připomene výstavou, připomínkou na zahajovacím ceremoniálu i uvedením filmu Federica Felliniho Silnice, který pro ni měl velký význam.

Festival od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyjadřoval podporu ukrajinským tvůrcům a zavrhoval ruské násilí. Ve spolupráci s festivalem v Oděse, který se kvůli válce nemůže konat, představí filmovým profesionálům rozpracovaná ukrajinská díla. V hlavním programu festivalu jsou čtyři ukrajinské filmy a uveden bude i snímek Mariupol 2, který je svědectvím o válce a městě, které se stalo jedním z jejích tragických symbolů.

Pořadatelé se ale také přes protesty ukrajinských filmařů a ukrajinského velvyslance v ČR Jevhena Perebyjnise rozhodli ponechat v programu ruský film Kapitán Volkonogov uprchl. Podle kritiků film vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se podíleli na propagandistických filmech. Zařadit film do programu je podle velvyslance nehumánní.

Vedení festivalu nechce bojkotovat ruskou tvorbu obecně a odmítá tvrzení, že by promítání zmíněného filmu odvádělo pozornost mezinárodního společenství od válečných zločinů páchaných na Ukrajině. Snímek líčí období stalinistických čistek a podle vedení festivalu přesně pojmenovává, jak manipulativní jednání despotického lídra dokáže ovlivnit smýšlení většinové společnosti, ve jménu ideologie účelově vytvářet nepřátele režimu a bezohledně je likvidovat a jak takové jednání v konečném důsledku vede k celonárodní tragédii. Snímek si po jeho uvedení na festivalu v Benátkách do programu zvolili loni na podzim.

Související

Volodymyr Zelenskyj a Petr Fiala v Praze (7. července 2023). Glosa

Události Petra Nutila: Vedro jak v troubě, Zelenskyj na Hradě a nová sociální síť Threads

Milí moji. Vím, že se vám nechce v tomhle vedru nic, než se jen válet u vody, opalovat se a posílat našpulená trapná selfíčka z dovolených na sociální sítě, čímž ilustrujete totální prázdnotu a nudu svých běžných životů, ale budiž. S tím nic nenadělám a ani nechci. Ale i tak, pro ty příčetnější z vás, kteří se ještě zcela nerozpustili v na plné kule zuřící okurkové sezóně, máme další vydání Událostí PN. Nech sa páči. 

Více souvisejících

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Karlovy Vary

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 4 hodinami

před 4 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 6 hodinami

NATO vyslyšelo Zelenského. O protivzdušné obraně bude jednat s Ukrajinou už zítra

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy