Zemřel francouzský herec Claude Brasseur (†84), proslavil se i jako sportovec

Ve věku 84 let dnes zemřel francouzský herec Claude Brasseur, informovala agentura AFP. Brasseura proslavily v 70. a 80. letech zejména komedie, ztvárnil ale i řadu vážných rolí. Byl dvojnásobným držitelem francouzské filmové ceny César a v roce 1964 také reprezentoval Francii na zimní olympiádě v Innsbrucku v jízdě na bobech.

"Claude Brasseur zemřel pokojně obklopen rodinou. Nebyl obětí covidu-19," citovala AFP Elisabeth Tannerovou z umělecké agentury Time Art. Dodala, že zesnulý herec bude pohřben v Paříži za dodržení všech protikoronavirových opatření.

L’acteur Claude Brasseur est mort https://t.co/MsNekMIxh3

— Le Monde (@lemondefr) December 22, 2020

Brasseur, vlastním jménem Claude Espinasse, se narodil v Paříži 15. června 1936 do rodiny s dlouholetou hereckou tradicí. Jeho otcem byl herec Pierre Brasseur a matkou Odette Joyeuxová. První filmové role Claude Brasseur ztvárnil už na konci 50. let, popularitu mu přinesly v 70. letech komedie, jako například Záletník či Velký podvodník.

Prvního Césara dostal Brasseur v roce 1977 za vedlejší roli v komedii Záletník, druhého o tři roky později za hlavní roli za postavu neúplatného komisaře v thrilleru Válka policajtů.

Filmoví fanoušci si jistě vybaví také jeho vrchního komisaře Sorella, který se pokouší usvědčit přítele z vraždy ve filmu Mužská záležitost, anebo komisaře Griffona v dramatu Zločin o korupci ve vysoké politice. Na druhé straně zákona se jako prchající zločinec ocitl ve slavné kriminálce Černý talár pro vraha, kde hrál po boku Annie Girardotové.

Brasseur byl také aktivním sportovcem. V roce 1964 dokonce reprezentoval Francii na zimní olympiádě v Innsbrucku v jízdě na bobech. Jako milovník rychlé jízdy se zúčastnil i řady závodů, mimo jiné po boku Jackyho Ickxe zvítězil v roce 1983 v rallye Paříž-Dakar.

Claude Brasseur úmrtí Francie kultura filmy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Známe volební čísla pro eurovolby. O 21 mandátů usiluje 30 subjektů

Strany kandidující v červnových volbách do Evropského parlamentu už vědí, jakými čísly budou označeny hlasovací lístky. Čísla v úterý odhalilo ministerstvo vnitra. O přinejmenším jeden z 21 mandátů usilují rovné tři desítky uskupení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy