Zemřel herec Terry Jones, nezapomenutelný člen Monty Python

V 77 letech zemřel britský herec Terry Jones, známý zejména z komediální skupiny Monty Python. S odkazem na dnešní sdělení jeho agenta a rodiny to píší zahraniční agentury. Jones pocházel z Walesu a kromě herectví se věnoval také režírování a historii filmu. Režisérem byl například u známého montypythonovského filmu Život Briana. Jones dlouhodobě trpěl frontotemporální demencí.

"Jeho práce s Monty Pythonem, jeho knihy, jeho televizní pořady a básně budou žít navždy," uvedla v prohlášení hercova rodina. "Přišli jsme o laskavého, vtipného, vřelého, tvůrčího a skutečně milujícího muže, jehož neústupná osobnost, neoblomný intelekt a výjimečný smysl pro humor přinášel potěšení nespočetným milionům (lidí) po šest desetiletí," dodala.

První zprávy o Jonesově nemoci se objevily v roce 2016. Jen o rok později uvedl hercův kolega ze skupiny Monty Python Michael Palin, že Jones již není schopen mluvit. "V posledních několika dnech byla jeho žena, děti, širší rodina i mnoho blízkých přátel neustále s Terrym, zatímco pozvolna odcházel ve svém domově na severu Londýna," uvedla dále rodina ve vyjádření.

Goodbye mate. I hope it isn’t always Christmas in heaven. #terryJones pic.twitter.com/FNyPlScWNx

— Malcolm Tucker Esq ? (@Tucker5law) January 22, 2020

Jones se narodil v Colwyn Bay v severním Walesu v roce 1942. Při studiích angličtiny a historie na Oxfordské univerzitě se seznámil s Palinem, s nímž začal psát první scénky pro britskou veřejnoprávní televizi BBC, v nichž i oba účinkovali. Od začátku ale měl touhu mít větší kontrolu nad celým tvůrčím procesem, a začal se proto zajímat i o režii. Podle serveru BBC to byl právě Jones, který přišel s nápadem vrstvit za sebe v rychlém sledu komediální skeče, v nichž často chybí pointa, tedy postup, který se následně stal pro skupinu charakteristickým.

Skeče tak končily například tím, že na scénu vstoupil vojenský důstojník, jenž utnul dialog a prohlásil jej za "příliš potrhlý". Jindy se do děje zatoulal rytíř ve zbroji a jednoho z protagonistů praštil po hlavě gumovým kuřetem.

Jones se v pořadech Monty Pythonův létající cirkus objevoval například jako nahý varhaník s kravatou na krku mezi skeči či v roli nespočtu žen středního věku, často semetrik, jejichž ztvárnění bylo jednou z jeho specialit.

Kromě filmů skupiny Monty Python Jones později režíroval také historické filmy či snímky pro děti. Byl též autorem řady dětských knih i historických prací.

"Terry byl jedním z mých nejbližších, nejdražších přátel. Byl daleko víc, než pouze jeden z nejvtipnějších spisovatelů a herců svojí generace, byl úplným renesančním komikem - spisovatel, režisér, hlasatel, historik, skvělý autor příběhů pro děti a nejvřelejší a nejúžasnější společník, jakého byste si mohli přát," prohlásil o zesnulém kolegovi Palin.

"Na shledanou Terry Jonesi. Veliká noha přišla a došlápla si na tebe," uvedl na twitteru herec a komik Stephen Fry s odkazem na animovanou scénu z úvodní znělky Monty Pythonova létajícího cirkusu. "Můj bože, jaké potěšení jsi rozdával, jakou nespoutanou radost a blaho. Jaký (jsi byl) úžasný talent, srdce a mysl," napsal Fry.

Související

Více souvisejících

Terry Jones Monty Python úmrtí Velká Británie kultura filmy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy