Zemřel scénárista Jean-Claude Carrière, spolupracoval s Formanem

Francouzský spisovatel a scénárista Jean-Claude Carrière, který spolupracoval se slavnými režiséry včetně Luise Buňuela či Miloše Formana, zemřel v pondělí večer ve věku 89 let. Oznámila to podle agentury AFP umělcova dcera.

Spisovatel netrpěl žádnou zvláštní nemocí a zemřel ve spánku ve svém pařížském domově. Po posledním rozloučení v metropoli bude pochován v rodné obci Colombières-sur-Orb na jihu Francie, upřesnila Kiara Carrièreová.

Jean-Claude Carrière, kterým sám sebe charakterizoval jako vypravěče, byl autorem šedesátky scénářů a osmi desítek literárních děl. Byl také hercem, režisérem a i textařem ikony francouzského šansonu Juliette Gréco. S dalajlámou sepsal knihu, připomněla AFP.

Carrière patřil k nejuznávanějším filmovým scenáristům posledního půlstoletí. Podepsán je pod snímky Deník komorné, Kráska dne nebo Tajemný předmět touhy. S Buňuelem spolupracoval 19 let, až do režisérovy smrti.

Spolupráce s geniálním Španělem byla sice nejvýraznější částí Carrièrovy filmové dráhy, jeho jméno je ale k nalezení i v titulcích dalších snímků. Vedle Jeana-Luka Godarda nebo Volkera Schlöndorffa často psal i s Milošem Formanem. S českým držitelem dvou režijních Oscarů, s nímž se seznámil v roce 1966, pracoval na filmech Taking Off, Valmont či snímku Goyovy přízraky. Carrière je podepsán i pod americkou adaptací Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí.

Navzdory věku Carrière stále zůstával aktivní. Svoji poslední esej napsal v roce 2018 a loni se jako spoluautor podepsal pod scénář filmu "Le sel des larmes", který natočil Philippe Garrel.

Jean-Claude Carrière Miloš Forman úmrtí

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 12 minutami

před 32 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy