Hudba

Související články:

Harry Belafonte

Zemřel Harry Belafonte, hudební ikona a bojovník za lidská práva

Americká hudební ikona i bojovník za lidská práva a rovnoprávnost Harry Belafonte dnes zemřel, bylo mu 96 let. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce, řekl deníku The New York Times jeho dlouholetý mluvčí Ken Sunshine. Zpěvák, který vedl hudební žebříčky i kampaně za občanská práva, zemřel ve svém bytě na Upper West Side na Manhattanu.
Jihokorejský zpěvák Moonbin zemřel v 25 letech.

Zemřel jihokorejský zpěvák Moonbin. V 25 letech si patrně vzal život

Zemřela hvězda K-popu (jihokorejského popu - pozn. redakce) v pouhých 25 letech. Moonbin, známý také pod jménem Moon Bin (Mun Pin) byl jihokorejský zpěvák, herec, tanečník a model. Byl členem chlapecké skupiny Astro. Policie potvrdila, že byl nalezen mrtvý ve svém bytě v Soulu ve středu večer místního času svým manažerem, píše server BBC.
Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Ceny Anděl posmrtně opanoval Miro Žbirka, získal hned čtyři sošky

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 
Miro Žbirka (foto: Patrik Uhlíř)

Ceny Anděl: Nominace ovládl Žbirka, mezi favority patří i Vypsaná fixa

Favoritem letošních cen České hudební akademie (ČHA) Anděl je s ohledem na počet nominací zpěvák Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku. 
Molotov Jukebox

Praha oslaví Mezinárodní den jazzu open air festivalem s Molotov Jukebox nebo Calebem Kunle

Hvězdná jména ozdobí 30. dubna oslavu Mezinárodního dne jazzu na Karlově náměstí v Praze. Pořádající Festival Mladí ladí jazz opět nabídne zahraniční i domácí formace prezentující jazz v jeho nejaktuálnější podobě s přesahy do mnoha současných žánrů včetně elektroniky či world music. Hlavním tahákem největšího jazzového open air festivalu u nás je londýnská šestice Molotov Jukebox. Kapela se zkušenostmi z festivalů Glastonbury a Womad mísí romské melodie se swingem i dubstepem. Jedním z vrcholů festivalu bude premiéra hudebního projektu připraveného ke 100. výročí Českého rozhlasu, ve kterém se potkává legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma a muzikant a producent Aid Kid. Koncertní set sršící energií nabídne irský soulový zpěvák s nigerijskými kořeny Caleb Kunle, směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu slibuje další irský zástupce Max Zaska. Českou scénu také zastoupí mladé popové duo Blue Uandi, oscilující mezi R'n'B a experimentální elektronikou. 
Kapela Vesna

Česko bude na Eurovizi letos reprezentovat dívčí kapela Vesna

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna a bude reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. Vítěze národního kola dnes pořadatelé představili v Praze. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.
Grammy 2023: Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala zpěvačka Beyonce, která na letošním slavnostním udílení cen v Los Angeles obdržela svůj 32. zlatý gramofon. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31.

Hudební ceny Grammy ovládla Beyoncé, pokořila historický rekord

Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.
Diana Krall

Diana Krall, Kurt Elling, Simon Phillips, či Melissa Aldana. JazzFestBrno představuje kompletní program

Program 22. ročníku festivalu JazzFestBrno, který se uskuteční od 7. března do 19. května, je kompletní. K již dříve zveřejněným hvězdám přibyla další významná jména současné jazzové scény. Do Brna zavítají mimo jiné zpěvák Kurt Elling, bubeník Simon Phillips, saxofonista Donny McCaslin, klavírista Emmet Cohen, kytarista Kurt Rosenwinkel, saxofonistka Melissa Aldana či nově vzniklé anglicko-české trio Noble-Slavík-Clarvis. Představí se také kapela Poogie Bell – Juraj Griglak Band, bubeník Udi Shlomo a basista a zpěvák Chris Morrissey. Tito umělci doplnili již dříve oznámené hudebníky, kterými jsou Diana Krall, Kronos Quartet, Dave Holland, John Scofield a Tigran Hamasyan. Letošní ročník brněnského JazzFestu nabídne v průběhu hlavní části 16 koncertů během 13 festivalových večerů.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 27 minutami

před 47 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy