Hudba

Související články:

Molotov Jukebox

Praha oslaví Mezinárodní den jazzu open air festivalem s Molotov Jukebox nebo Calebem Kunle

Hvězdná jména ozdobí 30. dubna oslavu Mezinárodního dne jazzu na Karlově náměstí v Praze. Pořádající Festival Mladí ladí jazz opět nabídne zahraniční i domácí formace prezentující jazz v jeho nejaktuálnější podobě s přesahy do mnoha současných žánrů včetně elektroniky či world music. Hlavním tahákem největšího jazzového open air festivalu u nás je londýnská šestice Molotov Jukebox. Kapela se zkušenostmi z festivalů Glastonbury a Womad mísí romské melodie se swingem i dubstepem. Jedním z vrcholů festivalu bude premiéra hudebního projektu připraveného ke 100. výročí Českého rozhlasu, ve kterém se potkává legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma a muzikant a producent Aid Kid. Koncertní set sršící energií nabídne irský soulový zpěvák s nigerijskými kořeny Caleb Kunle, směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu slibuje další irský zástupce Max Zaska. Českou scénu také zastoupí mladé popové duo Blue Uandi, oscilující mezi R'n'B a experimentální elektronikou. 
Kapela Vesna

Česko bude na Eurovizi letos reprezentovat dívčí kapela Vesna

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna a bude reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. Vítěze národního kola dnes pořadatelé představili v Praze. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.
Grammy 2023: Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala zpěvačka Beyonce, která na letošním slavnostním udílení cen v Los Angeles obdržela svůj 32. zlatý gramofon. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31.

Hudební ceny Grammy ovládla Beyoncé, pokořila historický rekord

Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.
Diana Krall

Diana Krall, Kurt Elling, Simon Phillips, či Melissa Aldana. JazzFestBrno představuje kompletní program

Program 22. ročníku festivalu JazzFestBrno, který se uskuteční od 7. března do 19. května, je kompletní. K již dříve zveřejněným hvězdám přibyla další významná jména současné jazzové scény. Do Brna zavítají mimo jiné zpěvák Kurt Elling, bubeník Simon Phillips, saxofonista Donny McCaslin, klavírista Emmet Cohen, kytarista Kurt Rosenwinkel, saxofonistka Melissa Aldana či nově vzniklé anglicko-české trio Noble-Slavík-Clarvis. Představí se také kapela Poogie Bell – Juraj Griglak Band, bubeník Udi Shlomo a basista a zpěvák Chris Morrissey. Tito umělci doplnili již dříve oznámené hudebníky, kterými jsou Diana Krall, Kronos Quartet, Dave Holland, John Scofield a Tigran Hamasyan. Letošní ročník brněnského JazzFestu nabídne v průběhu hlavní části 16 koncertů během 13 festivalových večerů.
Petr Hošek

Ve Strašnicích se uskuteční poslední rozloučení s Petrem Hoškem z Plexisu

Lidé se dnes odpoledne mohou ve strašnickém krematoriu rozloučit se zpěvákem a kytaristou punkrockové skupiny Plexis Petrem Hoškem. Zpěvák zemřel po krátké nemoci v pondělí 23. ledna, bylo mu 55 let. Hošek byl výraznou postavou tuzemské punkové scény, působil také ve skupinách Do řady!, Michael's Uncle nebo Svatý Vincent.
Do rock´n´rollové síně slávy byl Jeff Beck uveden dokonce dvakrát

Rockeři truchlí. Zemřel Jeff Beck, jeden z nejlepších kytaristů všech dob

Ve věku 78 let zemřel jeden z nejlepších kytaristů všech dob, Brit Jeff Beck. Držitel několika cen Grammy a člen rokenrolové síně slávy posouval hranice blues, jazzu a rock’n’rollu. Zemřel v úterý poté, co se "nakazil bakteriální meningitidou", uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Beckových zástupců. Kde přesně zemřel, nebylo jasné.
Arnošt Moulík

Zemřel uznávaný dirigent Arnošt Moulík, držitel Ceny Thálie

V Praze v pátek dopoledne zemřel uznávaný muzikálový a operetní dirigent Arnošt Moulík. Bylo mu 87 let. O úmrtí dnes ČTK informoval jeho syn Petr Moulík. Arnošt Moulík je držitelem Ceny Thálie, působil v Hudebním divadle Karlín v Praze, Orchestru Karla Vlacha i mimopražských divadlech.
Vivienne Westwoodová

Zemřela módní návrhářka Vivienne Westwoodová, světové ikoně punku bylo 81 let

Zemřela britská módní návrhářka Vivienne Westwoodová, uvedl dnes její módní dům. Uznávané rebelce a kritičce establishmentu, která hrála klíčovou roli v punkovém hnutí 70. let 20. století, bylo 81 let. Proslavily ji bundy pocákané sprejem, spínací špendlíky, žiletky, zipy nebo psí obojky. Podílela se i na tvorbě image kapely Sex Pistols.
Skupina Editors

Britské kytarové zázraky Editors a White Lies rozezní Metronome Prague 2023

Mezi hvězdami již šestého ročníku Metronome Prague, který se uskuteční na pražském Výstavišti, vedle francouzských M83 zazáří famózní britské formace Editors a White Lies. První zmíněná zde odehraje svůj první pražský open-air koncert. Na metronome.cz jsou nyní v prodeji zvýhodněné vstupenky z limitované vánoční edice 3 000 kusů.   

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy