Hudba

Související články:

We Are Domi

Česko je opět ve finále Eurovize. Skupina We Are Domi uspěla

V italském Turíně dnes večer proběhlo druhé semifinále nejsledovanější nesportovní soutěže na světě, Eurovision Song Contest neboli Eurovize. Českou republiku zastupuje tříčlenná kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, která se probojovala až do finále.
Jan Smigmator

Jan Smigmator se svým big bandem opět vystoupí v pražské Lucerně

Už deset let trvá pěvecká kariéra českého swingaře Jana Smigmatora (36). A stihl toho už víc než dost. Honza je na pódiu jako doma už od dětství. Poprvé si jazz zazpíval v roce 1995 na hradě Roštejn nedaleko Telče, kde jeho tatínek pořádal dvacet let jazzový festival. Naše swingová legenda Laďa Kerndl byl pro Honzu tím hlavním impulzem, že se rozhodl stát se zpěvákem.
Point of Few

Kapela Point of Few vydává debutové album. Hraje na něm také klávesista Davida Bowieho

Česká čtyřčlenná kapela Point of Few vydává své debutové album Open to Closeness. Její skladby vynikají mimořádně originálním, svěžím zvukem, organicky propojujícím současný jazz s prvky elektroniky a populární hudby. Devizou Point of Few jsou silné melodie a dynamické beaty. Skladby z Open to Closeness mají často neprvoplánové formy nebo používají lichá metra, stále však vyznívají jako písničky se samostatnými světy vyprávějící příběhy. Kapela Point of Few vznikla v roce 2019 a setkávají se v ní absolventi pražské VOŠ Jaroslava Ježka a brněnské JAMU – kytarista Radim Přidal, saxofonista Petr Smékal, baskytarista Vlastimil Škoda a bubeník Marek Antoňů. Album vychází u Bivak Records, vydavatelství festivalu JazzFestBrno.
hudební ceny

Cenu Anděl získali Farna i Stypka. Vítězná Sněť vulgárně kritizovala OSA

V pražském Veletržním paláci se dnes rozdaly ceny České hudební akademie Anděl. Držitelkou V kategorii Sólová interpretka zvítězila Ewa Farna, v kategorii skupin uspěla kapela Mirai. Zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret. Slavnostnímu večeru se nevyhnul ani kontroverzní incident, při němž se skupina Sněť ostře vymezila proti Ochrannému svazu autorskému.
Hans Zimmer vystoupí v Praze

Zimmer v pražské O2 areně nabídl také hudbu k filmu Duna, za kterou má Oscara

V pražské O2 areně dnes skladatel Hans Zimmer na turné Live Europe Tour nabídl také hudbu k filmu Duna, za kterou letos obdržel Oscara i Zlatý globus. Vedle toho německý umělec v roli dirigenta velkého orchestru i v roli moderátora zaplněné hale během efektní světelné a hudební show připomněl i další snímky, ke kterým složil hudbu. Publikum aplaudovalo melodiím z filmů Muž z oceli, Gladiátor, Piráti z Karibiku, Sherlock Holmes, Poslední samuraj, Temný rytíř, Dunkerk, Interstellar či ze zatím poslední bondovky Není čas zemřít.
Chris Thile

Jazz, klasika i bluegrass jen s mandolínou a mikrofonem. Fenomén Chris Thile vystoupí na festivalech Struny podzimu a JazzFestBrno

Skladatel, zpěvák a fenomén mandolíny Chris Thile zavítá na podzim do České republiky. Jeho pestrobarevný sólový recitál zazní 23. října na festivalu JazzFestBrno, o den později si jej vychutnají návštěvníci pražského festivalu Struny podzimu. Chris Thile má jak odvahu, tak schopnosti zahrát v rámci jednoho recitálu skladbu J. S. Bacha, bluegrassový standard, blues, minimalismus nebo vlastní duchovní píseň. Mandolínu emancipoval coby sólový nástroj. Získal stipendium MacArthurovy nadace – cenu pro hudební génie, posbíral už tři ceny Grammy plus nespočet nominací a spolupracuje s nejuznávanějšími hudebníky napříč žánry. Vedle svých kapel Punch Brothers nebo Nickel Creek vystupuje s Bradem Mehldauem, Edgarem Mayerem, Yo-Yo Mou a dalšími virtuosy.
Richard Miller (herec)

Bouřlivák Richard Müller vystoupí na Slovenském mejdanu v Praze

Oblíbená hudební legenda se proslavila nejen bezpočtem kultovních hitů, ale i svými excesy na koncertech i mimo ně. S tím je teď ale konec. Bujaré večírky ve stylu rockových hvězd vyměnil Richard Müller (60) za spořádaný rodinný život. Čerstvý šedesátník dokonce zvládl pomyslné kormidlo svého života otočit o 180 stupňů a již několik let úspěšně abstinuje. Teď se poprvé od začátku covidové pandemie chystá do Prahy.
Silk Sonic (kapela)

Grammy ovládli Silk Sonic, mají cenu za píseň roku i za nejlepší nahrávku

Písní roku byla dnes při předávání hudebních cen Grammy vyhlášena skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic. Stejná skupina získala i ocenění za nahrávku roku. Prestižní cenu za "objev roku" si odnesla zpěvačka Olivia Rodrigová. Hlavní cenu za album roku získal pětatřicetiletý zpěvák a pianista Jon Batiste, který album We Are koncipoval jako poctu svému rodnému městu New Orleans.
Snarky Puppy

JazzFestBrno : Kapela Snarky Puppy míří do Česka

Americká kapela Snarky Puppy, jež záměrně ignoruje žánrové hranice a získává ocenění v kategoriích od jazzu po R&B, vyráží po dlouhé koronavirové pauze opět na evropské turné. Nevynechá při něm ani Českou republiku, když zahraje 22. října na festivalu JazzFestBrno a o den později v Praze na Strunách podzimu. Do Evropy Snarky Puppy zamíří ověnčeni nedávnou cenou Grammy za živé album Live at the Royal Albert Hall.
Michal Horák

Jak se pere Michal Horák? Podívejte se na nový klip Nekonfliktní typ

Vřele přijatá druhá řadovka Michalbum, úspěšné turné, řada klipů pravidelně bodujících v trendech YouTube a v neposlední řadě ocenění Objev roku v anketě popularity Český slavík 21 – to je ve zkratce loňský rok písničkáře Michala Horáka, který můžeme bez uzardění označit za vskutku výjimečný. Nicméně první měsíce roku nového naznačují, že talentovaný mladík jede na úspěšné vlně i nadále! Potvrzuje to mimo jiné nominace na Objev roku v Cenách Anděl 2021 a nyní i zbrusu nový singl a povedený klip Nekonfliktní typ, který láká na právě startující jarní turné.
Richard Bona

JazzFestBrno 2022: Přijede účastnice olympiády Hiromi, hudební šaman Richard Bona či kytarový mistr Mike Stern

Mezinárodní jazzový festival JazzFestBrno zkompletoval hlavní program 21. ročníku. Nově do něj přibyla japonská pianistka Hiromi, která svoji už tak vysokou popularitu ještě znásobila loňským vystoupením na zahajovacím ceremoniálu olympiády v Tokiu. Dalšími novými jmény v programu jsou multiinstrumentalista a zpěvák Richard Bona s českým Jazz Dock Orchestra, kapela kytaristy Mikea Sterna a saxofonisty Billa Evanse a duo pianisty Joeyho Calderazza a basisty Johna Patitucciho. Ti doplnili již dříve zveřejněné jazzové hvězdy, mezi nimiž se skví kytarista Pat Metheny, baskytarista Marcus Miller, zpěvačky Lizz Wright a Cécile McLorin Salvant, pianista Brad Mehldau s Filharmonií Brno, kapela GoGo Penguin, Delvon Lamarr Organ Trio a basista Christian McBride se svým uskupením Inside Straight, který 3. března festival odstartuje. Lákadlem letošního ročníku je i nedávno zveřejněný dvojkoncert kapely In Common kytaristy Matthewa Stevense a saxofonisty Waltera Smithe III, kterou na pódiu vystřídá bubeník Antonio Sánchez s kapelou Bad Hombre nominovanou na letošní Grammy.
Demonstrace proti ruskému vpádu na Ukrajinu

Pro Ukrajinu: Česká televize pořádá benefiční koncert z Václavského náměstí

Česká televize v úterý 1. března uspořádá speciální benefiční koncert na pomoc lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině. Přímý přenos z Václavského náměstí v Praze odvysílá Jednička České televize od 20:10 hodin. Na koncertě vystoupí například skupiny Mig 21, Chinaski a Pražský výběr, zpěváci Marie Rottrová a Tomáš Klus či hudebníci z České filharmonie. Řada dalších umělců se do programu ještě postupně přidává. Večerem provede dvojice Světlana Witowská a Daniel Stach.
Pavel Černoch (tenorista)

Tenoristu Pavla Černocha čeká letošní první premiéra: V Theater an der Wien vystoupí v roli Lacy v Janáčkově Její pastorkyni

Úspěšná cesta tenoristy Pavla Černocha napříč světovými operními domy a koncertními pódii zaznamená již tuto sobotu 19. února další důležitou zastávku v Theater an der Wien. Jeden z našich nejrespektovanějších operních pěvců se v premiéře v rakouské metropoli představí v roli Lacy v inscenaci Janáčkovy opery Její pastorkyňa.

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 32 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy