Ceny MTV rozdány. Taylor Swift vyhrála klip roku, tepe v něm homofoby

Klipem letošního roku se na předávání hudebních cen MTV stalo video k písni You Need to Calm Down americké zpěvačky a písničkářky Taylor Swiftové. Cenu za celoživotní dílo získala jako vůbec první rapperka Američanka Missy Elliott.

Ocenění umělkyně roku si odnesla americká zpěvačka Ariana Grandeová, písní roku se pak stal hit Old Town Road rappera známého jako Lil Nas X - jeho klip vznikl ve spolupráci s Billym Rayem Cyrusem. Tři ocenění včetně toho pro nejlepší novou umělkyni si odnesla 17letá Billie Eilishová, která před týdnem vystoupila v Praze.

Ocenění za píseň léta si odnesli Ariana Grandeová a americké duo Social House za píseň Boyfriend. Cenu za nejlepší spolupráci loňského roku fanoušci přisoudili Shawnovi Mendesovi a Camile Cabellové, kteří píseň Seňorita na slavnostním galavečeru i zazpívali. Nejlepší tanec ve svém klipu předvedli The Chainsmokers ve spolupráci se zpěvačkou albánského původu Bebe Rexhaovou.

Nejlepší skupinou roku se stalo jihokorejské uskupení BTS, které dostalo zároveň cenu za nejlepší K-pop.

"Pilně pracuji přes dvě desetiletí a nikdy jsem si nepomyslela, že zde budu stát a přebírat tuto cenu," řekla Missy Elliott o ocenění, které nese jméno na počest slavného zesnulého zpěváka Michael Jackson Video Vanguard obdržela.

V děkovném projevu vzdala hold někdejší americké ikoně R&B Aaliyah, se kterou spolupracovala a ke které měla blízko. V neděli od skonu Aaliyah uplynulo 18 let. "Aaliyah, miluji tě a chybíš nám," řekla Missy Elliott.

Swiftová v děkovné řeči zdůraznila, že o ceně rozhodli fanoušci. "V první řadě chci poděkovat fanouškům, protože ve videu je několik upozornění. Hlasy pro tento klip tedy znamenají, že stojíte o svět, kde s námi všemi jednají rovnocenně," řekla. Klipem Swiftová kritizuje homofoby i její nenávistníky, poznamenala agentura AP.

Za klip získala Swiftová i cenu za šíření dobra. Toto ocenění portál Study Breaks díky upozorňování na sociální problémy označil za nejdůležitější, ač je tato kategorie často opomíjena.

V klipu k písni You Need to Calm Down se objevila řada známých osobností, které se zasazují o práva komunity LGBT (lesbičky, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby) včetně Ellen DeGeneresové, Laverne Coxové, RuPaula či osazenstva lifestylové show Queer Eye.

Cenu za šíření dobra, kterou klip vyhrál, přijal zpěvák Todrick Hall, jenž se podílel na produkci klipu k písni Taylor Swiftové. "Pokud jsi malé dítě, které je tam někde venku, dívá se na tuto show a je jiné, dítě, které cítí, že mu nikdo nerozumí, tak ti říkám: nikdy jsme nepotřebovali víc, abys se světem sdílel své umění, sdílel své příběhy, sdílel svou pravdu nehledě na to, jako co se identifikuješ, jako co tě identifikují jiní, koho miluješ," řekl Hall.

Ceny MTV se udílejí od roku 1984. Hudební fanoušci o jejich vítězích mohou hlasovat na internetu.

Související

Shawn Mendes

Cenu nejlepšího umělce MTV EMA získal Kanaďan Mendes, bodovala i Billie Eilish

Nejlepším umělcem se při nedělním udělování cen MTV Europe Music Awards (EMA) za nejoblíbenější videoklipy evropského vysílání hudební televize MTV stal kanadský popový zpěvák Shawn Mendes. Cenu za nejlepší píseň si za hit Bad Guy odnesla z jihošpanělské Sevilly americká zpěvačka a skladatelka Billie Eilish.

Více souvisejících

MTV Taylor Swiftová Ariana Grande Missy Elliott Hudba kultura

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy