Čeští zpěváci se činí. Zde jsou nové klipy, Lenny chystá největší koncert kariéry

Zpěvák Michal Hrůza klipem Světlo do tmy předznamenal stejnojmenné album, zpěvačka Lenny na 4. prosince oznámila největší koncert své kariéry. Skupiny Vypsaná fixa a Zrní představily nové videoklipy a chystají jarní koncerty, sdělili ČTK mediální zástupci umělců.

Hrůza nyní vydává píseň s videoklipem Světlo do tmy. Anoncuje album, jež má vyjít v březnu. Muzikant na něj se svou kapelou naváže dubnovým Světlo do tmy Tour 2020 po pěti českých městech. "Někdy jsme obklopeni chmurnou tmou, a proto je dobré občas tmu rozbít světlem. Světlo je pozitivnější než tma," uvedl Hrůza. "Z každé tmy totiž vede cesta ke světlu a o tom je i moje nové album," dodal.

Světlo do tmy Tour začne 3. dubna v Českých Budějovicích. Pokračuje koncerty v Praze, Brně, Ostravě a Karlových Varech, kde 18. dubna končí. "Michal Hrůza je nyní tvrdší a temnější než kdykoliv předtím, ale pořád v sobě nese kus naděje," konstatoval producent alba Lukáš Chromek.

Zpěvačku Lenny čeká na jaře vydání druhé desky a na 4. prosince oznámila největší koncert ve své kariéře v pražském O2 Universum, na kterém mimo jiné zazní právě vydaná píseň a klip Figure It Out. O produkci písně se postarala dvojice Ondřej Fiedler a Marcel Procházka, kteří jsou zároveň i jejími spoluautory. "Občas se objeví píseň, která je výjimečnější než ostatní, a právě Figure It Out je jednou z nich.

Pojednává o cestě životem, jež je plná krásných chvil, ale i překážek, rozcestí a obtížných rozhodnutí, před která jsme postaveni. Potom je jen na nás, jak se rozhodneme a jakým směrem bude pokračovat naše životní cesta," řekla Lenny. Nyní tráví většinu času v nahrávacím studiu, kde dokončuje desku. "Věřím, že album se blíží svému závěru. Mám v sobě satisfakci, že jednotlivé kousky zapadají pomalu, ale jistě do sebe a že vydám hudební materiál, o kterém jsem naprosto přesvědčená," uvedla Lenny.

Kapela Zrní pilotním singlem Neposlušnost ohlašuje své šesté řadové album Nebeský klid, které ve vlastním nákladu vydá 6. března. O celkové vyznění skladby Neposlušnost se zasloužil také na desce hostující dětský pěvecký sbor BezNot. Natáčení videoklipu se uskutečnilo na někdejší protiletadlové raketové základně Klondajk u Dobříše pod vedením režisérky Johany Ožvold. "Text mě napadl v dodávce, když jsem si četl zprávy. O generačním střetu, který se odehrává, co je lidstvo na světě, ale v jistých dobách je nějak výraznější, je to velký zlom, kdy dinosauři narážejí do zdi. Nastupující generace žije úplně v jiných reáliích než jejich rodiče, má úplně jiné uvažování, jiné tempo," uvedl frontman kapely Zrní Jan Unger.

V textech Unger popisuje aktuální společenské problémy. "Nijak jsem to neplánoval, prostě to přišlo a já jen pozoroval, jak další a další text je o aktuálním dění, o ekologii, politice, společnosti. Jsou tam ale i texty osobní a lyrické, ale těch "angažovaných" je na desce víc než na deskách minulých," řekl. Sérii aktuálních koncertů zahájí Zrní 13. března v Žilině, album pokřtí 24. října v Divadle Archa.

Třetí videoklip z loňské novinky Kvalita na píseň Dobrá vzpomínka dokončila Vypsaná fixa. Zachycuje atmosféru koncertu ve Foru Karlín, který byl vyvrcholením oslav 25. výročí existence kapely. "Byl to skvělý koncert s výjimečnou atmosférou. Naši fanoušci byli opravdu neuvěřitelní. Postupem času člověk pochopí, že si těchto chvil v existenci kapely musí opravdu vážit, protože to je odměna, která se zas tak často neopakuje, vede k nim dlouhá cesta a jsou rychle pryč," uvedl frontman Márdi.

Že byl loňský rok pro Vypsanou fixu úspěšný, dokazuje nejen vyprodané turné, ale i nominace na Ceny české hudební kritiky Apollo 2019, na Ceny Anděl 2019 (skupina roku a videoklip roku) a Žebřík 2019 (skupina roku, videoklip roku).

Na konci února vyrazí na jarní klubové turné nazvané Ty máš doma Kvalitu, které čítá jedenáct koncertů. Začne 28. února ve Vroutku.

Související

Více souvisejících

Hudba Michal Hrůza (zpěvák) zpěvačka Lenny Skupina Vypsaná fixa kultura Koncert

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy