Filmová hudba v Operu? Navštívili jsme Soundsgate workshop

Poslední zářijovou neděli proběhl další ze série pravidelných Soundsgate workshopů pza účasti hvězdných jmen. Vedle hollywoodského hosta Eliy Cmirala dorazil také režisér Jiří Vejdělek či držitel Českého lva Petr Wajsar. Program večer vyvrcholil slavnostním předáváním evropských ocenění EFFE významným českým festivalům.

V pořadí již 5. Soundsgate workshop, tentokrát s podtitulem „Filmová hudba“, představil 29. září v Operu jedno z velmi zajímavých témat, které se týká filmové hudby a skládání muziky obecně. Nabídl praktickou i diskusní část.

Už od dopoledních hodin měli hudební skladatelé možnost konzultovat své vlastní práce například s hvězdným filmovým skladatelem Eliou Cmiralem, dověděli se spoustu zajímavostí o produkci popové hudby v Británii a o své zkušenosti s nahráváním a technikou se podělili také absolvent Berklee Tomáš Živor a držitel Českého lva za hudbu k filmu Hastrman Petr Wajsar. 

„Ještě pár dní před akcí jsme obdrželi zprávu, že náš nejočekávanější host, hollywoodský filmový skladatel Elia Cmiral, neodletěl z letiště v Los Angeles kvůli problémům s doklady. Absolvoval náročné cestování mezi švédskou a českou ambasádou, protelefonoval spoustu hodin a když se mu nakonec i za pomoci Soundsgate podařilo vycestovat, při přestupu v Moskvě ztratil kufry. I přes to všechno nakonec dorazil. Moc si toho vážíme.“ vítal na následném workshopu skladatele Cmirala hudebník, dramaturg a jeden ze zakladatelů Soundsgate Alexandr Smutný.

Do jaké míry ovlivňuje hudba efekt audiovizuálního díla? Jakou cestou by se měla ubírat česká filmová hudba a hudba v audiovizi? Tahle témata společně otevřeli skladatel Elia Cmiral, režisér Jiří Vejdělek (Aristokratka, Tátova Volha, Ženy v pokušení, Muži v naději) a scénárista a režisér Benjamin Tuček (Prezident Blaník, Děvčátko) ve společné velmi zajímavé panelové diskusi pod vedením Alexandra Smutného.

Skladatel Cmíral mimo jiné podotkl, že se vždy snaží při práci na zadané hudbě pochopit zejména režiséra, aby po emocionální stránce to bylo v pořádku, aby jeho příběh nezkazil. “Chtěl bych vám pomoct ho říct ještě jinak. Překvapit vás, jak to můžu říct dobře.”

Režisér Vejdělek hned na to podotkl, že by se takhle velmi rád nechal překvapovat. Dále totiž hovořil o tom, jak je někdy problematické “napasovat” do filmu příhodnou hudbu: hoří termíny, ne vždy jeho představa je shodná se skladatelem, roli hrají i autorská práva. Oba se shodli na tom,  že přes to všechno producenti tady i v Hollywoodu jsou nakloněni vynaložit  nemalé finanční prostředky na filmovou hudbu.

 Na workshop a diskusi poté navázal slavnostní večer, na kterém 26 českých festivalů obdrželo evropské ocenění EFFE 2019-2020 - evropskou značku kvality, kterou jednou za dva roky uděluje Evropská festivalová asociace za podpory Evropské komise a Evropského parlamentu. Mezi oceněnými byly například festivaly Pražské jaro, Khamoro, Tanec Praha, Metronome Festival, Letní Letná, Cirkulum, Meeting Brno, Malá inventura, Festival outdoorových filmů, Theatrum Kuks, KoresponDance, Divadelní Flora a řada dalších. Udělovalo se tedy napříč všemi uměleckými žánry.

 Večer byl iniciován oficiálním českým EFFE Hubem, kterým je nyní organizace Culture Matters. Její ředitelka Tereza Raabová, která se se právě vrátila z Bruselu, centra vyhlašování těchto cen,  upřesnila, že Evropská festivalová asociace letos udělila značku kvality EFFE 2019-2020 asi 760 festivalům ze 45 zemí, z toho šestadvaceti festivalům z ČR. Dále z těchto festivalů vybírá mezinárodní porota výjimečné inspirativní festivaly, jež získávají nejvyšší ocenění EFFE Award. Vítězové byli vyhlášeni tento týden v Bruselu, mezi 24 laureátů na toto nejvyšší ocenění se dostaly i dva české festivaly - Pražské jaro a Khamoro.

„EFFE Label je obrovským oceněním naší práce a je pro nás velikou ctí stát se jejími držiteli. Jedním z kritérií pro udělení ocenění EFFE je i podpora mezikulturního dialogu a právě ten je hlavním smyslem festivalu Khamoro, který pořádáme již 21 let. Věříme, že právě hudba můžebýt tím nejlepším nástrojem, který přispívá k porozumění mezi národy,“ dodala ředitelka festivalu Khamoro Jelena Silajdžić.

„Nesmírně si vážíme tohoto ocenění, díky kterému jsme se ocitli v prestižní společnosti kupříkladu slavného londýnského festivalu BBC Proms, s nímž sdílíme vizi pestře koncipované dramaturgie,“ uvedl ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Večer, pod vedením Culture Matters (českého koordinátora značky EFFE) a Soundsgate, moderoval Justin Svoboda a slavnostní ocenění zpestřili hudebním vystoupením písničkářka Kateřina Marie Tichá a zpěvák Thom Artway.

Související

Více souvisejících

Hudba koncerty

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy