Grammy ovládli Silk Sonic, mají cenu za píseň roku i za nejlepší nahrávku

Písní roku byla dnes při předávání hudebních cen Grammy vyhlášena skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic. Stejná skupina získala i ocenění za nahrávku roku. Prestižní cenu za "objev roku" si odnesla zpěvačka Olivia Rodrigová. Hlavní cenu za album roku získal pětatřicetiletý zpěvák a pianista Jon Batiste, který album We Are koncipoval jako poctu svému rodnému městu New Orleans.

Český národní symfonický orchestr uspěl v kategorii nejlepší aranžmá, nástroje a zpěv se skladbou To the Edge of Longing, kterou nahrál s americkým skladatelem Vincem Mendozou.

Skupina Silk Sonic vznikla jako "retro projekt" okolo dua zpěváků Bruna Marse a Andersona. Paaka. Mars během své dřívější hudební dráhy získal již 11 cen Grammy, připomněla agentura AFP a dodala, že ještě před galavečerem v Las Vegas skupina Silk Sonic získala dvě jiné ceny v kategorii rhythm and blues.

Cenou za nahrávku se dostal Mars do historické společnosti: jen Mars a Paul Simon jako dosud jediní si dokázali tuto cenu odnést domů třikrát, poznamenala agentura AP.

"Opravdu se snažíme ze všech sil zůstat pokorní, ale v hudebním průmyslu se tomu říká, že jsme (se všemi) zametli," žertoval Paak a dodal, že "pití je dnes večer na Silk Sonic".

Pětatřicetiletý Američan mnoha talentů Jon Batiste šel do klání o Grammy s 11 nominacemi, čímž se tento dosud spíše méně známý umělec stal největším překvapením letošních nominací, když předstihl světové hvězdy, jako je Justin Bieber (osm nominací), Lady Gaga či Taylor Swiftová.

O cenu v hlavní kategorii - album roku - se Batiste utkal s Justinem Bieberem (Justice), Billie Eilish (Happier Than Ever), Dojou Cat (Planet Her), H.E.R. (Back Of My Mind), Kanye Westem (Donda), Tonym Bennettem a Lady Gaga, Olivií Rodrigovou (Sour), Taylor Swiftovou (Evermore) a rapperem Lil Nas X (Montero). Klání dopadlo triumfem pro stoupající hvězdu zatím skromného věhlasu, poznamenala AFP.

Cenu za "objev roku" si odnesla devatenáctiletá zpěvačka Olivia Rodrigová, která se již dříve proslavila svými hereckými výkony. Teprve loni zazpívala velký hit drivers licence, který slavil úspěch jako u kritiky, tak komerčně. Její album Sour se stalo nejlepším popovým vokálním albem. "Toto je můj největší sen, který se stal skutečností," prohlásila.

Skladatel Vince Mendoza získal dvě nominace za dvě skladby z desky Freedom Over Everything, kterou nahrál společně s Českým národním symfonickým orchestrem. V kategorii nejlepší aranžmá, nástroje a zpěv nominaci proměnil, naopak jeho skladba Concerto for Orchestra: Finale v boji o nejlepší instrumentální skladbu neuspěla.

Během slavnostního předávání cen zaznělo prostřednictvím videa poselství od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který vyzval diváky k pomoci Ukrajině, čelící útoku Ruska. Za největší protiklad k hudbě označil "ticho zničených měst a zabitých lidí".

"Naplňte ticho vaší hudbou. Naplňte ho dnes, abyste vyprávěli náš příběh. Podporujte nás jakýmkoliv způsobem, jakým můžete. Jakkoli, ale nebuďte zticha," řekl před vystoupením Johna Legenda, který zazpíval píseň Free s ukrajinskými emigranty, včetně zpěvačky a herečky Miky Newtonové a básnířky Ljuby Jakimčukové.

Ceny Grammy byly poprvé vyhlášeny v Las Vegas. Ceremonie udílení cen americké hudební akademie byla přemístěna do nevadského města kasin a zábavy Las Vegas poté, co se nemohla uskutečnit v lednu v kalifornském Los Angeles kvůli rostoucímu počtu případů covidu-19.

Silk Sonic (kapela) Grammy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy