Hudební cenu Classic Prague Awards získal festival Pražské jaro

Mimořádnou cenu Classic Prague Awards za nejpřínosnější počin pro českou kulturu v době pandemie koronaviru získal festival Pražské jaro. U příležitosti on-line Novoročního koncertu České filharmonie ji z rukou Jiřího Bessera a Davida Šimoníka převzal ředitel festivalu Roman Bělor.

Každý ročník Pražského jara se připravuje s několikaletým předstihem. Letošní alternativní program ovšem vznikal v řádech týdnů. Diváci se z koncertních sálů přesunuli k obrazovkám a displejům, uvedl Bělor.

Nositele ceny vybrala tradiční odborná porota Classic Prague Awards, v jejímž čele figurují světově proslulá sopranistka Gabriela Beňačková, houslový virtuos Václav Hudeček, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč, uznávaný skladatel Ondřej Soukup či klavírista a pedagog Ivan Klánský.

Organizátoři ocenění klasické hudby Classic Prague Awards oznámili také spojení letošního pátého ročníku, zásadně ovlivněného pandemií koronaviru, s tím příštím. Porota tak bude vybírat společně z uměleckých počinů uskutečněných a přihlášených v letech 2020 a 2021. "Opatření vlády dopadla mimořádně tvrdě zejména na kulturu, kterou v letošním roce prakticky umrtvila. Nechceme ale přijít o zajímavá díla nebo události, které se přece jen uskutečnily a byly přihlášeny, proto uspořádáme dvouročník, který završí tradiční slavnostní večer v lednu 2022," uvedl zakladatel cen Petr Stuchlík.

Zatím naposled jediné tuzemské komplexní ceny klasické hudby Classic Prague Awards převzali laureáti loni v lednu, a to za rok 2019. Křišťálové trofeje s grafikou Janáčkovy partitury si odnesli například Jan Mráček, Belfiato Quintet a Marek Kozák. Laureátem ceny za celoživotní přínos se stal Vladimír Válek, někdejší dirigent Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a dlouhodobý šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Přihlášky pro aktuální dvouročník 2020 a 2021 jsou stále otevřeny, nominace se budou uzavírat až na konci příštího roku. Přihlásit se může každý zajímavý umělecký výkon v některé z kategorií Sólistický, Orchestrální či Vokální výkon, Nahrávka roku, Soudobá kompozice nebo Crossover projekt. Další ceny jako je Talent roku, Celoživotní přínos nebo ocenění Propagace české hudby v zahraničí určuje odborná porota, cenu za nejlepší Klasiku roku uděluje Česká televize. Slavnostní večer by měla v lednu 2022 přenášet Česká televize z prostor Obecního domu v Praze.

Související

Alexander Dubček hovoří k lidem během sametové revoluce. Komentář

Dubček se ujal moci před 55 lety. Byl symbolem, nikoliv hybatelem reforem pražského jara

Před 55 lety, 5. ledna 1968, se funkce prvního tajemníka ÚV KSČ ujal Alexander Dubček. Výměna nejvyššího představitele strany, která v té době držela již téměř dvě desetiletí mocenský monopol v zemi, umožnila zahájení pokusu o reformu československé státně-socialistické diktatury, jež se do historie zapsal jako pražské jaro. Dubček se pro mnohé stal jeho hlavní tváří, přestože ve skutečnosti nebyl hlavním iniciátorem liberalizačních změn.

Více souvisejících

Pražské jaro Classic Prague Awards

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy