Hudební svět truchlí. Zemřel Lee Kerslake (†73), bubeník skupiny Uriah Heep

Někdejší bubeník rockové skupiny Uriah Heep Lee Kerslake dnes zemřel, v 73 letech podlehl rakovině prostaty. Oznámil to server Rolling Stone. Kerslake hrál na bicí také na dvou prvních sólových deskách, které na začátku 80. let natočil zpěvák Ozzy Osbourne, když odešel ze skupiny Black Sabbath.

"S nejtěžším srdcem sdílím zprávu, že Lee Kerslake, který byl 55 let mým přítelem a který byl nejlepším bubeníkem, s jakým jsem kdy hrál, dnes ráno ve 3:30 prohrál svůj boj s rakovinou," uvedl Ken Hensley, který v Uriah Heep hrával na klávesové nástroje. "Zemřel bohudíky v pokoji, ale bude mi strašně chybět," dodal.

Lee Kerslake, Ozzy Osbourne and Uriah Heep drummer, has died at 73 https://t.co/65a10jPZTi

— Rolling Stone (@RollingStone) September 19, 2020

"Lee byl jedním z nejhodnějších lidí na Zemi a byl to neuvěřitelný bubeník, zpěvák a textař. Měl ho rád každý, s kým se potkal," poznamenal na facebooku kytarista skupiny Mick Box.

Kerslake se přidal k Uriah Heep koncem roku 1971 a podílel se na devíti hudebních albech skupiny, počínaje deskou Demons and Wizards z roku 1972. Načas jej ke spolupráci přesvědčil Ozzy Osbourne. Hrát ve skupině přestal kvůli zdravotním problémům v roce 2007.

Spory o autorská práva bubeník a Osbourne urovnali po zjištění rakoviny v konečném stádiu: zpěvák uznal Kerslakeův příspěvek tím, že mu poslal své platinové desky, připomněl Rolling Stone.

Kerslake zemřel den před 40. výročím Osbourneova debutového alba Blizzard of Ozz, které Rolling Stone před třemi lety umístil na devátou příčku svého žebříčku stovky nejlepších rockových alb všech dob.

Související

Ilustrační foto

Na Masters of Rock zahráli legendární Uriah Heep, dorazili i bývalí členové skupiny

Legendární britská rocková kapela Uriah Heep vystoupila v noci na dnešek na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích na Zlínsku. Ke třem ze 12 odehraných skladeb přizvala i své bývalé členy, zpěváka Johna Lawtona a baskytaristu Paula Newtona. První jmenovaný ve čtvrtek oslavil 73. narozeniny, kolegové z kapely a pořadatelé festivalu mu k nim popřáli přímo na pódiu, jako dárek dostal dort.

Více souvisejících

skupina Uriah Heep Lee Kerslake úmrtí Hudba kultura Ozzy Osbourne

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy