Jazzový a swingový zpěvák Kerndl je pro někoho "český Sinatra"

Jazzovému a swingovému zpěvákovi Vladimíru "Laďovi" Kerndlovi, který se narodil 16. května 1945 v Brně, se někdy říká "český Sinatra".

Swing mu učaroval již v mládí a že má k téhle americké muzice blízko dokazoval téměř čtvrt století během svého mnohaletého angažmá na amerických výletních lodích. Později zpíval také s orchestry Gustava Broma nebo s Big Bandem Felixe Slováčka, v repertoáru má přes pět stovek písní v angličtině.

Vyučený nástrojář vystudoval průmyslovku a také klavír na hudební škole. K muzice měl přitom blízko od dětství, k houslím postupně přidal řadu dalších nástrojů, nakonec ho ale nejvíc živil jeho hlas. Už v 15 letech stál u vzniku trampské osady Tomahawk, složené ze samých muzikantů a zpěváků, o dva roky později získal angažmá v recitálu zpěvačky Ljuby Hermanové v divadle Večerní Brno. A hudbě se nepřestal věnovat ani během vojenské služby.

Po návratu z vojny se dal na dráhu profesionálního zpěváka, původně v orchestru Termiti kapelníka Jaroslava Řehánka, později přešel do kapely Leona Slezáka, se kterou od začátku 70. let vystupoval na výletních lodích. Kerndlovu kariéru na mořích a oceánech ukončila v roce 1994 vážná nemoc, po zotavení už zůstal doma, kke vystupoval se známými českými kapelami. Občas také s dcerou Terezou, která začínala v triu Black Milk. Syn Robert působí v politice, nyní je náměstkem brněnské primátorky.

Související

Jan Smigmator

Jan Smigmator se svým big bandem opět vystoupí v pražské Lucerně

Už deset let trvá pěvecká kariéra českého swingaře Jana Smigmatora (36). A stihl toho už víc než dost. Honza je na pódiu jako doma už od dětství. Poprvé si jazz zazpíval v roce 1995 na hradě Roštejn nedaleko Telče, kde jeho tatínek pořádal dvacet let jazzový festival. Naše swingová legenda Laďa Kerndl byl pro Honzu tím hlavním impulzem, že se rozhodl stát se zpěvákem.

Více souvisejících

Vladimír "Laďa" Kerndl

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy