K účastníkům Koncertu pro budoucnost promluvil hologram Václava Havla

Na pódiu Koncertu pro budoucnost, který se koná na Václavském náměstí, se objevil trojrozměrný hologram Václava Havla, který přednesl projev před diváky. Bývalý československý a první český prezident, od jehož úmrtí letos uplyne deset let, v této podobě hovořil mimo jiné o situaci současného světa, který je "propojen i ohrožen více než kdy jindy".

Autoři projektu prostřednictvím hologramového Havla připomněli jeho slavnou myšlenku o tom, že "pravda a láska musí zvítězit na lží a nenávistí". "Mám radost, že ta věta pořád někoho dráždí," sdělil hologram.

Na koncertu, který začal dnes odpoledne, se sešly tisíce lidí. Moderátoři programu Linda Bartošová a Jindřich Šídlo v úvodním proslovu vyzvali přítomné, aby dodržovali rozestupy a měli roušku. Většina z přítomných však zůstala s nezakrytým obličejem. "Přijali jsme celou řadu opatření, je tady velký prostor na čerstvém vzduchu, máme obrazovky, aby se návštěvníci mohli rozprostřít po ploše náměstí a máme pořadatelskou službu, která má spolu s moderátory za úkol apelovat na veřejnost," řekl ČTK mluvčí pořadatelů Jan Gregar z organizace Nerudný fest.

Hudební program zahájila kladenská kapela Zrní. Po ní se na pódiu střídali hudebníci s mluvčími různých organizací a hnutí. K nebezpečí klimatických změn se například vyjádřili zástupci hnutí Black Friday. Vystoupili rovněž Mikuláš Kroupa a Barbora Trojak, zástupci spojených neziskových organizací, které se snaží ukázat pozitivní tvář neziskového sektoru. "Neziskovky tvoří páteř naší občanské společnosti, a proto je potřeba, aby jim veřejnost důvěřovala a podporovala je," stojí v prohlášení kampaně Takoví jsme.

Někteří vystupující, jako například skupina Už jsme doma, také poukazovali na pronásledování politických odpůrců vlády v Bělorusku. Mluvčí pořadatelů Gregar uvedl, že akce není spojena s žádným současným politickým hnutím či stranou, její charakter je nadstranický.

"Koncert pro budoucnost se vždycky snažíme pojmout nadstranicky, i když je to svátek 17. listopadu, tedy politický svátek. Na druhou stranu je to svátek všech občanů a my bychom chtěli, aby ten den byl spíše momentem spojení. Proto od začátků festivalu vítáme občany různých politických názorů," uvedl.

Vrcholem první poloviny pětihodinového hudebního programu bylo vystoupení Glena Hansarda, zpěváka a kytaristy irské skupiny The Frames. Do svého téměř půlhodinového koncertu zařadil i píseň Falling Slowly z filmu Once oceněnou Oscarem za nejlepší filmovou píseň roku 2007. Skladbu Hansard věnoval české zpěvačce a klavíristce Markétě Irglové, se kterou ji před časem nazpíval. Velký aplaus pak sklidil za píseň Havlíčku, Havle, kterou si pro dnešní večer vybral z repertoáru písničkáře Jaroslava Hutky.

Související

Na Staroměstském náměstí protestovali odpůrci opatření, (17.11.2021)

OBRAZEM: Kontrasty 17. listopadu. Demonstrace, koncert i odhalení Havlovy busty

Česko si dnes připomnělo výročí událostí 17. listopadu 1939 a 1989. V Praze se sešli na Staroměstském náměstí odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru, v kavárně Slavia mezitím za účasti první dámy Dagmar Havlové došlo k odhalení busty Václava Havla. Na Václavském náměstí se zase konal Koncert pro budoucnost.

Více souvisejících

Koncert pro budoucnost (17.11.2021) 17. listopad 1989 Václav Havel

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy