Kdo letos vystoupí na Colours of Ostrava? Zveřejněna další zvučná jména

Do industriálního areálu Dolních Vítkovic na festival Colours of Ostrava, který se koná od 15. do 18. července, dorazí americká rocková skupina The Killers. K dalším nově potvrzeným jménům 19. ročníku patří osobnost současné elektronické hudby Martin Garrix nebo japonská jazzová klavíristka Hiromi. Mezi prvními oznámenými hosty fóra Meltingpot jsou odborníci na Čínu, autor světového bestselleru Dalajlamova kočka David Michie a spisovatel Robert Fulghum.

Na letošním ročníku vystoupí přes 120 zahraničních a domácích kapel všech žánrů. Novináře o tom dnes informovala ředitelka festivalu Zlata Holušová.

"Letošní nabídka je neobyčejně pestrá - od rockové legendy, přes velkou taneční hvězdu, široké zastoupení současné africké hudby až po energický funky a soul," uvedla Holušová.

Rocková kapela The Killers za svoji kariéru prodala přes 28 milionů alb a získala mnoho hudebních nominací či ocenění včetně Q Awards, Brit Awards či Grammy. Jejich koncerty vyprodávají stadiony a největší festivaly po celém světě.

K už dříve zveřejněným účastníkům Colours of Ostrava, mezi které patří kapely Twenty One Pilots a The Lumineers či zpěvačka LP, přibyla britská elektro-punková dvojice Sleaford Mods, osmdesátiletá brazilská zpěvačka Dona Onete, Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny nebo americká blues-rocková dvojice sester Larkin Poe.

Zástupce české scény pořadatelé festivalu oznámí později. "Už teď bych upozornila na exkluzivní koncert Vládi Mišíka, který se v Gongu představí se svým posledním projektem. A myslím, že v noci fanoušky potěší jedna z našich nejúspěšnějších kapel Chinaski," řekla ČTK Holušová. Více informací k programu se nachází na www.colours.cz.

Po boku Colours of Ostrava se uskuteční již 5. ročník mezinárodního fóra Meltingpot. Celkově se v areálu Dolních Vítkovice uskuteční přes 450 programových bodů na 24 venkovních i krytých scénách. Diskusní fórum nabídne pestrou škálu témat. "Od aktuálních společenských a politických otázek přes oblast lidských práv, médií a dezinformací, digitalizaci a humanismus, příležitosti a hrozby kyberprostoru, až po vědu, vzdělávání, literaturu, hudbu, zdraví, životní styl, cestování a osobní rozvoj," sdělila Holušová.

O Číně jako současnému tématu budou diskutovat americký bezpečnostní analytik, specialista na čínskou politiku a armádu Peter Mattis nebo někdejší korespondentka z Číny, politoložka a novinářka Didi Kirsten Tatlowová. Na lidská práva, média a medializaci globálních politických problémů se specializuje mezinárodní korespondentka CNN Arwa Damonová, oceňovaná za četné reportáže z ozbrojených konfliktů.

Z Austrálie do Ostravy zamíří spisovatel a průvodce meditací David Michie, autor světového bestselleru Dalajlamova kočka. Mezi další letošní řečníky ze světa literatury patří nositel Řádu britského impéria, básník, dramatik, spisovatel a performer Lemn Sissay nebo českému publiku dobře známý americký spisovatel Robert Fulghum. Více informací o fóru Meltingpot se nachází na meltingpotforum.com.

Počty návštěvníků Colours of Ostrava pořadatelé už několik let neposkytují. Odhady se pohybují kolem 40.000 lidí.

Související

Jaroslav Dušek Glosa

Události Petra Nutila: Jaroslav „Rakovina“ Dušek, podvody Penamu a Barbenheimer

Internet je podivuhodné místo. Lidé si od něj slibovali apriori snadno dostupné veškeré vědění lidstva a rychlou výměnu informací, ukázalo se však, že je to jen zatím nejefektivnější platforma, kde lze zabíjet čas, či hádat se a bojovat o virtuální fusekli. Stal se místem, jež nejen kvůli algoritmům, ale hlavně lidské povaze nade vše miluje konflikt, lži, polopravdy a stupidní obsah. Uplynulý týden je toho zářným příkladem. 
Hudební festival Colours of Ostrava

Program prvního dne Colours of Ostrava vyvrcholil koncertem Twenty One Pilots

Program prvního dne festivalu Colours of Ostrava dnes vyvrcholil dva roky očekávaným koncertem americké kapely Twenty One Pilots. Sledovalo jej na 40.000 návštěvníků. Jde ale jen o odhad, pořadatelé už několik let přesná čísla návštěvnosti neuvádějí. Festival v Dolních Vítkovicích do soboty nabídne vystoupení umělců z 32 zemí světa. V dalších dnech se představí i kapela The Killers, zpěvačka LP či producent a DJ Martin Garrix.

Více souvisejících

Colours of Ostrava skupina The Killers Robert Fulghum kultura Hudba

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 50 minutami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy