Korben Dallas vydává nové album. Pokřtí jej o měsíc později v pražském Jazz Docku

Oceňovaná slovenská kapela Korben Dallas vydává 17. února nové album Deti rýb. V pořadí sedmá studiová deska, která vychází tři roky po předcházející Bazén a dva roky po EP Konečně s Anetou Langerovou, nabízí devět písní plných hudebních nápadů.

Na album poutá nový singl a videoklip k písni Zapadáme, která představuje úplný protiklad k prvnímu singlu Pekne zomrieť. „Konečně máme pořádnou taneční písničku,” zdůrazňuje Juraj Benetin, podle nějž si při nahrávání dali za cíl, aby s ní roztancovali hudební klub ve tři ráno. Výrobu videoklipu vzala kapela do vlastních rukou - v hlavní a jediné roli se v bláznivém tanečním videu představuje bubeník Igor „Ozo“ Guttler. „Tahle písnička vás donutí se hýbat. Vzal jsem mobil, s manželkou Monikou jsme cestovali po Slovensku, a nechali dění volný průběh,” vysvětluje. O ženský zpěv se postarala Helena Šabová, se kterou Korben Dallas spolupracují od alba Bazén.

Název desky vznikl díky zajímavé souvislosti. Všechny tři současné členy kapely, tři hostující zpěvačky a producenta spojuje to, že se jejich matky narodily ve znamení Ryb. A že tedy všichni jsou děti Ryb. „Nikdo z nás není velkým fanouškem horoskopů, ale i z čistě statistického pohledu jde o zajímavý úkaz. Je to náhoda? Je v tom zákonitost? To jsou některé otázky, o kterých je celé album,” zamýšlí se Benetin. A přidává další zajímavý fakt, že krátce po dokončení alba se rozhodl si dát dlouhodobou přestávku od kapely kytarista Ľuboslav Petruška, který jako jediný matku narozenou ve znamení Ryb nemá.

Tak jako celou hudební scénu, tak i vznik nové desky Deti rýb ovlivnila koronavirová pandemie. „Začátkem roku 2020 jsme plánovali společné turné s Anetou Langerovou, které se ale kvůli pandemii nikdy neuskutečnilo. Když se ukázalo, že se ke koncertům jen tak nevrátíme, pustili jsme se do přípravy nového alba. Deti rýb tak celé vznikly v průběhu pandemie,” říká Ozo Guttler.

„Při tvorbě se obvykle snažíme o co největší pestrost. Aby se lišily jednotlivé písničky na jedné desce a i desky od sebe,” uvádí Guttler. Proto po předchozí intenzivní spolupráci s producentem Eddiem Stevensem (album Bazén) a Anetou Langerovou a Dorotou Barovou (EP Konečně) se přípravy alba ujal Tomáš Sloboda, který měl jiný přístup a dal co nejvíce vyniknout samotné kapele. Přísná koronavirová opatření se ale odrazila i na způsobu vzniku nahrávky: „Mnohem více jsme pracovali individuálně, nemohli jsme společně ladit výsledný tvar písniček. Což sice celý proces komplikovalo, ale mělo to dva pozitivní důsledky - každý z nás musel více převzít odpovědnost za to, čím chce přispět, a zároveň měl více času. Důležité je, že výsledek je absolutně kompaktní, žádný odstup či nedostatek interakce na něm není cítit.”

Koronavirus se ale v textech prvoplánově nijak neobjevuje. „V naší tvorbě klademe důraz na osobní výpovědi, neřešíme společenské nebo politické otázky. Ne že by nás nezajímaly, naopak, věnujeme se jim v našich občanských životech. Náš postoj se ani nyní nezměnil. Je však jasné, že před pandemií neumí nikdo utéct. Když tedy zpíváme, že bychom chtěli pěkně umřít, určitě se v tom dá najít také ozvěna pandemie, i když písničku přímo neinspirovala,” uvádí Fila.

Plánované album i současný optimismus ohledně dalšího průběhu pandemie se projevuje i na zájmu o koncerty. „V posledních týdnech se nám začíná hezky plnit letní koncertní kalendář. Těšíme se, že se díky tomu dostane naše nová hudba k divákům. Jako klubová kapela čekáme na okamžik, kdy bude možné zorganizovat klasické turné. S trochou štěstí by se to mohlo podařit na jaře. Ale čekali jsme tak dlouho, že případně vydržíme až do podzimu,” doplňuje Fila.

Pražský křest 17. března v Jazz Docku obstará David Koller. „S Davidem nás pojí dlouhodobé vazby. V roce 2016 jsme předskakovali Lucii na jejich stadiónovém turné, zapojili jsme se do projektu David Koller & Friends, měli jsme společné koncerty například v Londýně a v synagoze v Liptovském Mikuláši. Vlastně se divím, že se to nestalo již dříve,” vysvětluje volbu kmotra desky Guttler.

A na co se při koncertech mohou těšit fanoušci? „Odchod Ľuba Petrušku a vydání nového alba nás přinutilo nanovo promyslet celý program. Na jedné straně chceme dát větší prostor novým písničkám, přičemž v minulosti jsme i po vydání nové desky setlist měnili jen opatrně. Druhou věcí je, že jsme se rozhodli najít nový zvuk a rozšířit zvukovou paletu. Takže i některé starší věci zazní v nových aranžmá, na pódiu se objeví nové nástroje. Chceme fanoušky překvapit, jsme zvědaví na jejich názor. V každém případě prochází naše kapela hlubším přerodem než jen vydáním nového alba,” uzavírá Juraj Benetin.

Související

Korben Dallas

Fléda pokračuje ve slovenské alternativní jízdě

Brno – Hudební klub Fléda pokračuje v česko-slovenské alternativní jízdě. Po společném vystoupení skupiny Billy Barman a písničkářky Katarzie na začátku dubna přijedou další interpreti ze Slovenska. Korben Dallas přivezou do Brna nový materiál z alba Stredovek a jako host s nimi vystoupí česká kapela Houpací koně.

Více souvisejících

skupina Korben Dallas

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 6 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

Tesla náhle propustí více jak 10 % svých zaměstnanců. Co se děje?

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy