Lucie Bílá vydává nové album, podílel se na něm Marek Ztracený

Zpěvačka Lucie Bílá vydává osobně laděné album s názvem Ta o mně a cítí se jako "krásný a barevný podzim". Nahrávku provází klip k písni Mám ráda život, která ukazuje, že v jejím životě v současné době hraje velkou roli dobrá nálada a pohoda. Některé nové písně představí 10. prosince v pražské O2 areně na vystoupení, které bude předcházet vánočnímu turné.

"Já samozřejmě patřím mezi ty lidi, kteří si mysleli, že budou v roce 2000 mrtví na stáří. Ale najednou máme rok 2019 a stále tu jsem a je mi nádherně. A je mi možná nádherně také proto, že si uvědomuju, že už nejsem ani jaro ani léto, ale barevný, pestrý podzim. Podzim je krásný, klidný a vyrovnaný. Neznamená to, že se netěším na zimu, ale spěchat ke mě nemusí. Podzim je krásný," řekla ČTK zpěvačka.

Během tří let se vybíralo z více než čtyřiceti původních písní, z nichž následně producenti s Bílou připravili třiadvacet demonahrávek, ze kterých se nakonec na album dostalo 13 skladeb. Leitmotivem jejich textů je láska ve všech možných podobách a radost ze života. Autorem prvních dvou singlů z alba je Marek Ztracený. Jedná se o písně Mám ráda život a Protože, která původně vznikla jako dárek k narozeninám partnerovi Bílé Radkovi Filipimu.

"Hledala jsem ke spolupráci kolegy, které mám ráda a o kterých jsem doufala, že i oni mají rádi mě. Měla jsem jasnou představu, o čem a jak to chci zpívat, a na to jsem potřebovala někoho, kdo mě bude rád poslouchat a nebude mu vadit, když mu budu remcat do práce. A Marek Ztracený udělal přesně to, co jsem chtěla. Dokonce v textech použil moje slova, takže mám pocit, jako bych je napsala já," sdělila Bílá.

Dalšími autory na albu Ta o mně je dvojice Jan Vávra - Jana Infeldová ze skupiny Jananas, kteří se na nahrávce podílí písněmi 3 dny a Cirkus bude i textem k emotivní skladbě Domov, věnované mamince Lucie Bílé. O charitativních aktivitách Bílé vypráví jejich skladba Tenkou nití.

"Chtěla jsem písničku, která by vysvětlila, proč to vlastně dělám. A proč ty růžence, korálky a andělíčci. Když se mi v rukou něco tvoří a vidím výsledek, tak se mi v duši rozhostí klid, protože ráda věci dokončuji. Za získané peníze za své ručně dělané šperky a růžence kupuji invalidní vozíky," vysvětlila.

Bílá si ke vzniku alba pozvala i další nové spolupracovníky. Skladbu Nadechnout napsal a částečně i produkoval mladý zpěvák a skladatel Marcell, písničkou Léto přispěla slovenská zpěvačka Zuzana Mikulcová a skladbou Nevěřím Patricie Fuxová známá z vlastního projektu Vesna. Závěrečná ukolébavka Pojď klidně spát je výsledkem spolupráce Jany Kirschner a dalšího zástupce mladé generace, textaře Petra Soukupa. "Písnička od Jany je krásná a ona nazpívala demosnímek tak skvěle, že se mi to ani nechtělo přezpívat," podotkla Bílá.

Klip Mám ráda život natočila režisérka Tereza Kopáčová. "Ukazuje, že v mém životě velkou roli nyní hraje smích, dobrá nálada a pohoda. Dříve jsem pořád s něčím vnitřně bojovala. Teď už si ničím nekomplikuji život, neopakuji stejné chyby. Našla jsem si toho nejvhodnějšího partnera, neřeším hlouposti okolo a mám pocit, že to teprve teď mohu naplno rozbalit," prohlásila Bílá.

Zpěvačka mimo jiné hraje již 11.let Carmen, druhým rokem muzikal Sestra v akci v Hudebním divadle Karlín, příležitostně spolupracuje s kapelou Arakain, se kterou zpívala na začátku své kariéry. Předchozí studiové album se stručným názvem Hana vydala před třemi lety.

Související

Českého slavíka letos získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát.

Českého slavíka 2022 získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát

Českého slavíka letos získali Marek Ztracený, Lucie Bílá a kapela Kabát. Do síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý. Vítězové jubilejního 60. ročníku hudební ankety si dnes ocenění převzali v pražském Foru Karlín. Do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo podle pořadatelů rekordních 2,110.364 hlasů. Nejvíce jich obdržela Bílá, která se tak stala i Absolutním slavíkem.
Divadlo, ilustrační foto

Do síně slávy zábavního umění vstoupil Ivo Šmoldas, porota ocenila i další známé tváře

Do Síně slávy zábavního umění byl dnes uveden publicista, redaktor, básník a nakladatel Ivo Šmoldas. Cenu v podobě zlaté divadelní masky převzal na odpolední ceremonii v pražském botelu Albatros. Umělecké sdružení Artes udělilo ceny Mistra zábavního umění také osmičce dalších umělců a umělkyň. O laureátech rozhoduje kolegium umělců, které čítá zhruba 350 členů.

Více souvisejících

Lucie Bílá Hudba kultura Koncert Praha Marek Ztracený

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy