Malér při stěhování. Virtuoska Hewittová přišla o klavír nesmírné ceny

Kanadská klavírní virtuoska Angela Hewittová přišla o svůj mimořádně cenný nástroj. Zaměstnanci firmy, kteří měli její piano vystěhovat z nahrávacího studia v Berlíně, je upustili na zem. Nástroj vyrobený v italské dílně Fazioli Pianos má v přepočtu hodnotu 4,4 milionu korun a je nenávratně zničen.

Hewittová o své ztrátě informovala na facebooku až s desetidenním odstupem, protože se z ní potřebovala vzpamatovat. "Byl to pro mne takový šok, že jsem o tom nebyla schopná hned informovat. Zbožňovala jsem to piano. Byl to můj nejlepší přítel, nejlepší společník. Měla jsem ho ráda při natáčení, dával mi možnost hrát tak, jak jsme chtěla. A už není," napsala Hewittová, která patří k předním interpretkám klasické klavírní tvorby.

Yes, it's true. At least nobody was hurt. A very unfortunate accident. I did so love my @Fazioli_Pianos that was resident in my home in Italy, and on which I made almost all my CD recordings for the past 17 years. Pianos are friends. https://t.co/yMvVgfgDc1

— Angela Hewitt (@HewittJSB) February 10, 2020

V Berlíně zrovna dokončila nahrávání Beethovenových klavírních variací. Když hovořila s producentem, vstoupili do místnosti zaměstnanci stěhovací firmy a sdělili, že jim nástroj Fazioli spadl. Podle Hewittové to byl mimořádně vzácný klavír F278, který měl jako jediný na světě čtyři pedály.

Ital Paolo Fazioli, jemuž patří dílna, jež piano vyrobila, řekl, že nástroj je tak poškozen, že jej nelze opravit. "Obnovit ho by nemělo smysl z uměleckého ani finančního hlediska. Stěhováci byli samozřejmě zničení. Za 35 let jejich práce se jim nic podobného nestalo. Aspoň že se nikdo nezranil," napsala Hewittová. Piano mívala ve svém domě v Itálii a v minulých 17 letech ho použila při téměř všech nahrávkách.

Ředitel londýnské firmy Markson Pianos Simon Markson, jehož citovala stanice CNN, řekl, že na světě existuje šest nebo sedm výrobců kvalitních pian. "Každé z nich vyhovuje někomu jinému, piana Fazioli jsou dobrá pro interpretaci Bacha," řekl.

Hewittová si chce v příštích měsících vybrat nový nástroj od Fazioliho a k tomu předešlému napsala: "Doufám, že bude v klavírním nebi šťastný."

Související

Klavír, ilustrační fotografie

O 11 klavírů odmítnutých Čínou je ohromný zájem. Školy zaslaly 151 žádostí

Školy zaslaly 151 žádostí o klavíry, které zakoupila rodinná nadace Karla Komárka (KKFF) od společnosti Petrof poté, co je odmítl převzít čínský odběratel. Termín přijetí žádosti skončil v pondělí o půlnoci. Nadace rozdá 11 nástrojů z čínské zakázky. Zásilka nástrojů Petrof pro Čínu měla hodnotu 200.000 eur (5,3 milionu korun).
Jan Petrof

Jan Petrof je pokračovatelem slavné rodinné tradice

Podnikatel Jan Petrof, který se narodil 10. května 1940, je pokračovatelem díla svých předků, kteří se proslavili výrobou klavírů stejnojmenné značky. Podařilo se mu získat zpět minulým režimem znárodněnou rodinnou firmu a postupně ji vrátit na pozici předního evropského výrobce klavírů.

Více souvisejících

Klavír Angela Hewittová (klavíristka) Kanada Hudba

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy