Nizozemí pořádalo náhradu za soutěž Eurovize, finalisté zpívali na dálku známý hit

Místo plánovaného finále mezinárodní písňové soutěže Eurovize (ESC), která byla zrušena kvůli koronavirové pandemii, se v sobotu večer v Nizozemsku odehrál náhradní zábavný pořad s názvem Europe Shine A Light. Soupeření mezi jednotlivými národy se však tentokrát nekonalo. Akce měla především vyjádřit ducha jednoty a pospolitosti Evropy.

Dvouhodinová show byla vysílána do více než 40 zemí včetně České republiky, kde ji vysílal kanál ČT art. Zahájila ji videomontáž záběrů prázdných ulic evropských metropolí. Také v televizním studiu v nizozemském Hilversumu, odkud byla akce přenášena, panovala komorní atmosféra kontrastující s jindy hlučnými finálovými kláními zpěváků a kapel reprezentujících své země.

Část rotterdamského kongresového centra Ahoy, které mělo být dějištěm letošního finále Eurovize, se nedávno proměnilo v provizorní nemocnici, která měla ulehčit nizozemským nemocnicím léčícím pacienty s nemocí covid-19.

Během náhradní akce se 41 letošních finalistů neutkalo v soutěži, ale na dálku spolu zazpívali vítěznou píseň skupiny Katrina and the Waves z roku 1997 Love Shine a Light. Kromě hudebních vystoupení připomínajících úspěšné songy z dřívějších ročníků soutěže v pořadu zazněly promluvy některých vítězů soutěže z minulých ročníků.

Byl mezi nimi i 75letý člen někdejší švédské skupiny Abba Björn Ulvaeus. "ESC se vrátí příští rok... Ať žije Eurovision Song Contest," ujistil hudebník. Abba zvítězila v soutěži Eurovize v roce 1974 s písní Waterloo. Ulvaeus vyjádřil úlevu nad tím, že Waterloo se nestalo heslem náhrady za ESC.

Související

Ilustrační foto

Maďarsko bude bojkotovat Eurovizi 2020, soutěž je prý moc homosexuální

Maďarsko se nezúčastní příštího ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Oficiálně žádné důvody tohoto rozhodnutí nebyly oznámeny, ale v zákulisí se podle britského deníku The Guardian hovoří o tom, že zábavná show je "na vkus krajně pravicové vlády a šéfů veřejnoprávních médií příliš homosexuální".
Duncan Laurence (Foto: Andres Putting)

Příští ročník Eurovize bude v Rotterdamu, čeká se až 50 tisíc fanoušků

Příští ročník mezinárodní písňové soutěže Eurovize se bude konat v květnu v Rotterdamu. Oznámila to dnes Evropská vysílací unie, informovala agentura AP. V letošním 64. ročníku klání zvítězil Nizozemec Duncan Laurenc, a jeho vlast tak získala právo uspořádat v roce 2020 populární soutěž, jíž se účastní i Česko.

Více souvisejících

Eurovision Song Contest 2020 Hudba kultura Nizozemí eurovize

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy