Plovoucí scéna Prague Sounds už roste. Festival zahájí ve čtvrtek Jiří Suchý, na hladině Vltavy zahraje i Yo-Yo Ma

Pozornost příznivců originálních hudebních zážitků se opět upíná ke Slovanskému ostrovu. Právě u něj od pondělí vyrůstá plovoucí scéna Prague Sounds postavená z pontonů svezených do Prahy z celé republiky. Plovoucí hlediště pojme až 1000 diváků.

Ti si už ve čtvrtek 2. září užijí koncert Jiřího Suchého, který zahájí první ročník festivalu Prague Sounds pořádaný organizátory tradiční hudební přehlídky Struny podzimu. „Letošní 25. výročí Strun podzimu slavíme novým open air festivalem Prague Sounds s umělci, kteří se nesmazatelně zapsali do historie festivalu. Můžeme se těšit na opravdu výjimečné gratulanty, kterými budou mimo jiné violoncellista Yo-Yo Ma s jeho proslulým sólovým The Bach Project, pianista Brad Mehldau se zpěvákem Ianem Bostridgem v programu vycházejícím mimo jiné z textů Shakespeara a Goetheho, zpěvačka Lizz Wright s gospelovým repertoárem, klasik české písně Jiří Suchý v Árii měsíce inspirované vodním živlem či multiinstrumentalista Jiří Slavík s folklorním kRokem za kRokem,“ těší se ředitel festivalu Marek Vrabec na zážitky před působivou kulisou historické Prahy. Festival nabídne od 2. do 8. září pětici koncertů.

Například na koncert Yo-Yo My už zbývá posledních pár vstupenek. Plovoucí scéna Prague Sounds umístěná mezi Slovanským ostrovem a mostem Legií však umožňuje sledovat umělecké výkony nejen z plovoucího hlediště na hladině Vltavy, ale i z plavidel, mostů, ostrovů a vltavských nábřeží. V případě zahajovacího koncertu mají zájemci navíc ještě jednu možnost, jak si užít večer s legendou české písně. Koncert Jiřího Suchého totiž odvysílá živě ČT art. „Předpověď počasí zatím slibuje na festival krásné babí léto,“ dodává Vrabec. Vstupenky na koncerty a podrobný program jsou k dispozici na webu praguesounds.cz.

Plovoucí scéna Prague Sounds

Plovoucí scéna Prague Sounds je unikátní počin, který nabízí jednou do roka možnost zažít koncerty světových umělců v působivé kulise historické Prahy. Umělecké zážitky si vychutná přímo z hladiny Vltavy přibližně tisícovka diváků na plovoucím hledišti umístěném mezi Slovanským ostrovem a mostem Legií. Umístění plovoucí scény navíc umožňuje zažít festivalovou atmosféru také divákům na pražských mostech, ostrovech a vltavských nábřežích a dokonce i divákům na plavidlech přímo na hladině Vltavy. Plovoucí scéna vzniká v součinnosti s Povodím Vltavy, Státní plavební správou a Městskou částí Praha 1.

Plovoucí scéna je situována do srdce Prahy, na vzdutí Staroměstského jezu z roku 1241, na tzv. Vltavské zrcadlo. Právě tudy vedla od nepaměti až do roku 1839 trasa nejdůležitějšího pražského přívozu. Právě tady se již od baroka odehrávaly nejrůznější slavnosti na vodě, proslulé „benátské noci“, které poskytovaly velkolepé divadlo chodcům jak na nábřežích, tak na mostech. Plovoucí scéna tak přirozeně navazuje na tradici vodních slavností, které se v těchto místech tradičně konají již déle než čtvrt tisíciletí.

Zajímavosti o plovoucí scéně Prague Sounds

Váha celé konstrukce jeviště: 13 tunNosnost hlediště: 600 tunKapacita hlediště: cca 1 000 divákůPočet použitých pontonů: 38Původ pontonů: Celá Česká republikaVelikost plovoucí scény: 14x10m (včetně dekorace)Množství pontonů: 38 pontonů o rozloze 1 130 m2Počet pracovníků podílejících se na stavbě: cca 160Délka výstavby: 4 dny

Prague Soundsopen air festival Strun podzimu

Program:

2. 9. 2021, 20.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěJiří Suchý: Árie měsíce

4. 9. 2021, 19.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěYo-Yo Ma: The Bach ProjectŠest suit pro sólové violoncello

6. 9. 2021, 20.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěJiří Slavík & VUS Ondráš & Marian Friedl

7. 9. 2021, 20.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěBrad Mehldau & Ian Bostridge: The Folly of Desire

8. 9. 2021, 20.00 hod.Plovoucí scéna na VltavěLizz Wright: GospelOffstrings – doprovodný program (ve spolupráci s Centrem moderního umění Dox)

8. 9. 2021, 20.00 hod. a 9. 9. 2021, 20.00 hod.Dox+Franck Vigroux: Flesh

Související

Skupina Pennywise

Punkový večírek Prague Sounds Good oživí kalifornští Pennywise

Praha - Punkový nadšenci mají další důvod k radosti, na dvoudenní koncertní mejdan Prague Sounds Good dorazí spolu se SUM 41, Millencolin a NOFX i další slavní Kaliforňané Pennywise. Zatímco Sum 41 a Millencolin ovládnou pódium Fora Karlín 23.srpna, tandem NOFX a Pennywise ho vezme útokem o den později.

Více souvisejících

Festival Prague Sounds Good

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy