To nejlepší Mekyho Žbirky právě na pultech

Málokdo si dokáže představit, že Miro Žbirka právě rekapituluje své více než čtyřicetileté úspěšné působení na hudební scéně. Ale za vše jasně hovoří výběrové album THE BEST OF MIRO ŽBIRKA a MIRO ŽBIRKA SONGBOOK.

Posluchači  a příznivci Mekyho se mohou tak těšit na celkem 64 skladeb na třech CD v  luxusním kartonovém obalu.

Tento hudební počin s příznačným názvem THE BEST OF MIRO ŽBIRKA nabízí to nejlepší a charakteristické pro  Žbirkovu tvorbu. Výběr pro toto album nebyl rozhodně nahodilý. Dramaturgii alba připravil sám Meky a v bookletu nechybí odkazy na originální alba, z nichž skladby původně pocházejí.

Kromě legendárních hitů najdete na trojalbu i novou skladbu Slovenská, která se váže k  filmu Juraje Jakubiska Perinbaba a dva světyp, jehož premiéra je plánovaná na 3.12. 2020. Nahrávky na albu THE BEST OF MIRO ŽBIRKA byly remasterovány a dostaly současný zvuk v proslulém londýnském studiu Abbey Road Studios, což přináší ještě intenzivnější posluchačský zážitek. Průřezové album je de facto soundtrackem k filmové biografii MEKY, která záhy po červencovém vstupu do českých kin zaznamenala velmi příznivé ohlasy diváků i recenzentů.

Vše jakoby doplňuje a podtrhuje i kniha, která vychází téměř současně s albem. Reprezentativní kniha MIRO ŽBIRKA SONGBOOK mapuje kariéru Mira Žbirky prostřednictvím 180 textů jeho písní, z nichž každý je navíc opatřen akordovými značkami. Písňové texty jsou chronologicky uspořádány na 224 stranách vždy podle alba, z něhož pocházejí – od Balady o poľných vtákoch až po novinku Slovenská z filmu Perinbaba a dva světy. Každé řadové album doprovází autentický příběh jeho vzniku, který podle Mekyho vyprávění sepsal renomovaný novinář Václav Hnátek.

Album THE BEST OF MIRO ŽBIRKA a MIRO ŽBIRKA SONGBOOK budou v prodeji mimo jiné také na exkluzivním MEKY: CINEMA ACOUSTIC TOUR 2020. Ve vybraných kinosálech sítě CineStar se po promítání dokumentu režiséra Šimona Šafránka Meky představí jeho hlavní protagonista „live“ – společně s kapelou divákům zahrají speciální akustický set: 15. 9. CineStar Ostrava16. 9. CineStar Olomouc23. 9. CineStar Liberec, 29. 9.30. 9. CineStar Praha Anděl

Související

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Ceny Anděl posmrtně opanoval Miro Žbirka, získal hned čtyři sošky

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 
Miro Žbirka (foto: Patrik Uhlíř)

Ceny Anděl: Nominace ovládl Žbirka, mezi favority patří i Vypsaná fixa

Favoritem letošních cen České hudební akademie (ČHA) Anděl je s ohledem na počet nominací zpěvák Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku. 

Více souvisejících

Miro Žbirka

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 18 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy