V aukci se vydražil kratičký Beethovenův dopis, částka je překvapující

Za 275.000 dolarů (asi 6,2 milionu Kč) se tento týden prodal v aukci kratičký dopis německého hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena. Informovala o tom dnes agentura DPA. Podle ní jde o jednu z nejvyšších cen, za jakou se kdy nějaký dopis tohoto rodáka z německého Bonnu prodal.

"Bylo to pro nás naprosté překvapení, je to mnohem více, než za jakou cenu se Beethovenovy dopisy prodávají," citovala DPA Sandru Palominovou z oddělení historických rukopisů americké aukční síně Heritage Auctions. Ta očekávala, že se dopis prodá tak za 60.000 dolarů. Nakonec to byl více než čtyřnásobek.

A beautiful note: This brief letter, in which Ludwig van Beethoven requests the recipient to return his piano trio in B-flat, just sold for $275,000 in our Historical Manuscripts event now taking place. #Beethoven #Manuscripts #History https://t.co/uo6wKqnhrq pic.twitter.com/zYR6Atwrn8

— Heritage Auctions (@HeritageAuction) November 12, 2020

Nová majitelka Beethovenova dopisu je pianistka, která si přála zatím zůstat v anonymitě. Ke své vášni pro tohoto skladatele a klavíristu uvedla, že před dvěma lety koupila v aukci pramen jeho vlasů. Loni se zřejmě jiná Beethovenova kadeř prodala v aukční síni Sotheby's za v přepočtu téměř 1,3 milionu Kč.

Dopis, v němž Beethoven (1770-1827) upomíná adresáta, aby mu vrátil noty, má jen několik vět. Je trochu zmačkaný a zežloutlý, ale jinak velmi zachovalý. Jeho nová majitelka ho chce odkázat hudební škole v New Yorku, kde studovala, napsala DPA.

Související

Více souvisejících

aukce Ludwig van Beethoven Hudba kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy