Zemřel Ennio Morricone (†91), legenda filmové hudby

Ve věku 91 let zemřel italský hudební skladatel Ennio Morricone, informují dnes italská média. Svými melodiemi doprovodil Morricone více než 500 filmů a seriálů, například legendární snímek Tenkrát na Západě. Mnohokrát zavítal i do České republiky, naposledy byl v lednu loňského roku v Praze. Tehdy si koncertem v O2 Aréně připomínal své 90. narozeniny.

Slavný skladatel podle deníku Corriere della Sera zemřel v noci na dnešek na římské klinice na následky pádu.

Morricone byl jednou z největších osobností filmové hudby všech dob. I přes svůj vysoký věk neúnavně jezdil po světě a vyprodával velké haly. Po pěti nominacích na Oscara získal cenu americké filmové akademie až v roce 2016, a to za hudbu ke snímku Quentina Tarantina Osm hrozných. Přitom Oscara za celoživotní dílo získal paradoxně už v roce 2007, kromě toho i tři ceny Grammy a tři Zlaté glóby.

Českým divákům se Morricone zapsal do paměti i díky melodiím k seriálům Chobotnice a Marco Polo.

Hudbu ke snímku Osm hrozných natáčel Morricone v roce 2015 v hostivařských studiích Českého národního symfonického orchestru (ČNSO). Tarantino použil několik Morriconeho skladeb už ve svých dřívějších filmech Hanebný pancharti a Nespoutaný Django. Ke spolupráci s ČNSO se slavný italský skladatel vracel pravidelně.

V roce 2010 v rozhovoru s ČTK Morricone řekl, že se považuje především za skladatele, až pak za dirigenta. Za svou padesátiletou úspěšnou kariéru se podle svých slov řídil zejména metodou a přesností.

Nejvíce se proslavil spoluprací s režisérem a krajanem Sergiem Leonem. Notoricky známou nejen svými tklivými tóny harmoniky je Morriconeho hudba k westernu Tenkrát na Západě. S Leonem spolupracoval na celé řadě dalších filmů, oblíbenou se stala trilogie Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966).

Morricone si už v neděli napsal vlastní nekrolog, který v úterý vyjde ve všech hlavních italských denících. "Já, Ennio Morricone, jsem zemřel. Oznamuji svou smrt všem svým přátelům, kteří mi vždy byli nablízku i těm, které jsem nějakou dobu neviděl. Je těžké je všechny jmenovat," píše Morricone v úvodu nekrologu. "Chtěl bych nicméně speciálně zmínit Peppuccia a Robertu, přátele, kteří mi byli nablízku v posledních dnech života. Je jen jediný důvod, proč jsem se rozhodl s vámi všemi rozloučit tímto způsobem a proč jsem se rozhodl pro soukromý pohřeb: Nechci obtěžovat," dodal zesnulý skladatel.

V nekrologu se pak loučí i se svými sestrami a jejich rodinami, se svými dětmi i vnoučaty. "Doufám, že ví, jak moc jsem je miloval," píše o nich. Na závěr dává poslední sbohem své manželce Marii a zmiňuje "neuvěřitelnou lásku", která je vždy držela dohromady.

Související

Koncertem italský mistr filmové hudby Ennio Morricone zahájil své evropské turné v Praze 15. ledna 2016.

Skladatel Ennio Morricone (†91) byl pohřben v tichosti, jak si přál

V tichosti a jen za přítomnosti rodiny byl v úterý na předměstí Říma pohřben italský hudební skladatel Ennio Morricone, mnohými považovaný za jednu z největších osobností filmové hudby. Soukromý pohřeb si skladatel přál v nekrologu, který si sám sepsal krátce před smrtí.
Ennio Morricone, trojnásobný držitel ceny Grammy a autor mnoha slavných nejen filmových melodií.

Smrt Morriconeho zasáhla celý svět. Vzpomínají na něj umělci i politici

Na italského hudebního skladatele Ennia Morriconeho vzpomínají umělci i politici z celého světa. Italský prezident Sergio Matterella například ocenil, že Morricone pomohl šířit prestiž Itálie ve světě. Svůj obdiv autorovi legendární filmové hudby vyjádřil i věhlasný italský dirigent Riccardo Muti nebo italská herečka Monica Bellucciová. Morricone zemřel v noci na dnešek, bylo mu 91 let.

Více souvisejících

Ennio Morricone (skladatel)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy