Zemřel zpěvák David Stypka (†41), podlehl dlouhodobé nemoci spojené s koronavirem

Dnes zemřel zpěvák, kytarista a textař David Stypka, držitel hudební Ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku 2017. Bylo mu 41 let. ČTK o tom informovali zástupci nahrávací společnost SinglTon.

"S lítostí oznamujeme, že zpěvák, skladatel a básník David Stypka podlehl 10. ledna 2021 ve věku 41 let dlouhodobé nemoci spojené s komplikacemi covid-19," oznámila rodina zesnulého.

Stypka pocházející z Dobré u Frýdku-Místku se hudbě věnoval od 12 let. Širší veřejnosti se představil ale až v sedmatřiceti, když vydal s kapelou Bandjeez první album u velké nahrávací společnosti. "Nejvíce mě těší fakt, že se nám podařilo nějakým vedením osudu udělat veselo-smutnou desku a že takový ten smutek a zmar, který je v písničkách zakotvený, neovlivňuje vyznění desky, na které je nakonec spousta naděje," řekl tehdy ČTK Stypka k albu s názvem neboj., kterému předcházelo čtyřpísňové EP Jericho.

Deska neboj. patřila k nejočekávanějším nahrávkám roku 2017. Například hledač hudebních talentů Martin Červinka, který nahrávku produkoval, hovořil o začátku kariéry umělce, který bude v budoucích letech provázet českou kulturní společnost.

Na albu neboj. hostuje například zpěvačka Ewa Farna, se kterou Stypka nazpíval duet Dobré ráno, milá.

Stypka také spolupracoval například se zpěvačkou Kateřinou Marií Tichou, na jejíž loňské album Sami dodal refrén k písni V Paříži a hostuje ve skladbě Divoká. "On je hrozně šikovný autor a zpěvák. Potkali jsme se v roce 2016, když jeho skupina Bandjeez hrála jako předkapela před Jelenem. Pak jsem natáčela vokály na část jeho alba neboj. a během nahrávání jsem ho poprosila, ať mi pomůže s písničkou V Paříži," uvedla před časem Tichá.

Stypka zpočátku nahrával sám internetový projekt Wake Up Songs. "Ráno jsem vstal, napsal píseň, hned ji umístil na youtube, a pak až jsem si dal kafe a probral se. Tudy vedla cesta ke kapele," řekl. S rozhodnutím profesionalizovat svoji hudební činnost začal objíždět akce zaměřené na vyhledávání talentů a nabízet svoje demo nahrávky. "Chtěl jsem, aby si moje muzika našla vydavatelství, které se o ni dobře postará. To nakonec klaplo v případě SinglTonu," vzpomínal autor repertoáru kapely Bandjeez.

Stypka se narodil 21. července 1979. Po vystudování gymnázia byl novinářem v regionálním tisku, zkoušel i obchod se svíčkami a prodej na festivalech. Po letech novinářské práce se stal grafikem a sazečem. Dlouhodobě jako sazeč na volné noze spolupracoval mimo jiné s časopisem Pěstounovi zaměřeném na pěstounskou péči.

Související

Matěj Drabina (druhý zleva) pózuje nejen se členy Bandjeez s novou deskou Dýchej. Rozhovor

David na nás myslí, jeho texty vám vlezou pod kůži, říká bubeník ze Stypkovy kapely

Bandjeez nebyli nikdy jen doprovodná kapela Davida Stypky. Jak i uvedl sám David, vždy to byla plnohodnotnotná skupina, která spolu dohromady hrála a tvořila. Po zbytečně brzké smrti jejich zpěváka, Davida Stypky, by se nikdo nedivil, kdyby to prostě zabalili. Místo toho se Matěj Drabina, Maro Zeman a Pavel Sotoniak rozhodli pro dvě věci. Že chtějí odkaz Stypkových písní předávat dál, a tak vznikl projekt Dělám, jako že je, a že je pro ně živé hraní natolik důležité, že se spojili s dlouhodobou kamarádkou, zpěvačkou Kateřinou Marií Tichou a vytvořili společnou kapelu, se kterou aktuálně odstartovali první turné a dokončili i album Dýchej, vydané půl roku do Stypkově smrti.
David Stypka

Střelec z Ostravy si před smrtí dopisoval se slavným zpěvákem

David Stypka patří mezi nejúspěšnější současné zpěváky mladé generace. O tom i cena Anděl, kterou si odnesl za rok 2017. Nyní se ale do hledáčku médií nedostává kvůli své hudbě. Dopisoval si totiž s Ctiradem V., který v úterý ráno zabil v ostravské nemocnici 6 lidí a poté zbraň otočil proti sobě.

Více souvisejících

David Stypka úmrtí Hudba kultura

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 32 minutami

před 41 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy