Zemřela zpěvačka Vera Lynn (†103), za války jezdila povzbuzovat britské vojáky

Ve věku 103 let zemřela britská zpěvačka Vera Lynnová, která si svými písněmi o touze po domově a míru získala velkou oblibu mezi vojáky za druhé světové války. Dnes to oznámila rodina zpěvačky, která se dlouhodobě věnovala i charitativní činnosti.

"S hlubokým žalem oznamujeme, že ve věku 103 roků zemřela jedna z nejmilovanějších britských baviček," uvedli příbuzní Lynnové.

Agentura DPA napsala, že je to nedávno, co jednu z písní Lynnové ve svém projevu k národu připomněla královna Alžběta II. Když Brity vyzývala k vytrvalosti během pandemie covidu-19, panovnice řekla: "We will meet again" (Zase se sejdeme). Šlo o narážku na zřejmě největší hit Lynnové We´ll Meet Again z roku 1939.

Lynnová si obrovskou popularitu vybudovala za druhé světové války, kdy jezdila povzbuzovat britské vojáky. Vypravila se za nimi do Egypta, Indie nebo Barmy. "Když jsem byl v Barmě, měla na mě obrovský vliv a byla pro mě důležitá po celý můj život," uvedl na twitteru stoletý veterán britské armády Thomas Moore, známý jako kapitán Tom. Ten je oslavován jako národní hrdina za to, že se mu letos na jaře podařilo v charitativní akci vybrat 33 milionů liber (přes 976 milionů korun) na systém britského veřejného zdravotnictví NHS.

Lynnová si vysloužila přezdívku The Forces Sweetheart (miláček vojska). Měla i vlastní pořad na rozhlasové stanici BBC, v němž vyřizovala vzkazy vojáků na válečných frontách a zpívala jim písničky na přání. Agentura AP napsala, že Lynnová vojákům svým věcným chováním připomínala jejich blízké, které nechali doma. "Byla jsem někdo, s kým se mohli ztotožnit," řekla o sobě v minulosti. "Byla jsem obyčejná holka," dodala zpěvačka, která byla dcerou instalatéra.

Její písně se staly jedním ze symbolů protinacistického odporu a po válce se v Británii žertem říkalo, že Němce neporazil Churchill, ale Vera Lynnová je uzpívala k smrti.

V září 2009, dlouho po ukončení kariéry, se album Lynnové nazvané We’ll Meet Again — The Very Best of Vera Lynn dostalo na první pozici v hitparádě, kde porazilo dokonce slavnou kapelu The Beatles. V 92 letech se tak Lynnová stala nejstarším umělcem, který se dostal do čela britské hitparády.

"Vera Lynnová svým osobním kouzlem a magickým hlasem naši zemi povzbuzovala na duchu v dobách, které patřily k nejtěžším," uvedl britský premiér Boris Johnson.

Vera Lynnová (zpěvačka) úmrtí Hudba Velká Británie

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy