Literatura

Související články:

Koronavirus SARS-CoV-2

Díla science fiction před pandemií varovala již dávno

Neviditelný a obavy vzbuzující virus, narůstající počty mrtvých a půlka lidstva izolovaná v karanténě: současná pandemie donedávna neznámého typu koronaviru odráží příběhy nespočtu vědeckofantastických děl, která nás už dávno varovala před tím, co může přijít. Knihy, filmy i seriály nám připomínají, že jsme nejenom lidmi moudrými, ale také zranitelnými, píše agentura AFP.
Ilustrační foto

Zemřel Albert Uderzo (†92), spoluautor komiksů o Asterixovi

Ve věku 92 let zemřel francouzský kreslíř a ilustrátor Albert Uderzo, který se proslavil jako spoluautor komiksů o Asterixovi. S odvoláním na umělcovu rodinu o tom dnes informovala agentura AFP. Uderzo po smrti spisovatele Reného Goscinnyho v roce 1977 psal i scénáře ke komiksu o vzpurných Galech.
film Kolo zázraků (foto: BIOSCOP)

Paměti Woodyho Allena vyjdou v dubnu, syn slavného režiséra protestuje

Americké nakladatelství Grand Central Publishing v dubnu vydá paměti režiséra Woodyho Allena nazvané Apropos of Nothing (Co se týče ničeho). Titul předtím odmítlo několik nakladatelských domů kvůli Allenovu obvinění ze zneužití adoptivní dcery Dylan. Jeho syn Ronan Farrow oznámil, že na protest opouští nakladatelskou skupinu Hachette, k níž Grand Central Publishing patří a u níž loni vydal vlastní knihu o aféře bývalého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.
William Shakespeare

Shakespeare napsal jen polovinu divadelní hry Jindřich VIII., uvádí analýza z ČR

Historici již dlouho mají za to, že svou hru Jindřich VIII. dramatik William Shakespeare nenapsal sám, a studie českého lingvisty nyní naznačuje, že takřka stejným dílem jako "bard z Avonu" se na tvorbě podílel jeden z jeho současníků. Podle analýzy Petra Plecháče z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR pochází skoro polovina divadelní hry z pera Johna Fletchera.
Kniha Odemykání dětského potenciálu se opírá o dlouholeté zkušenosti Jana Mühlfeita a Kateřiny Novotné.

RECENZE: Jak odemknout potenciál dítěte? Recept na úspěch předá uznávaný kouč

RECENZE - Příruček, jak vychovávat své děti, je na knižním trhu nespočet. Mnoho z nich se spoléhá spíše na teorii než na ověřenou praxi. Sice se pěkně čtou, ale valné výsledky nepřinášejí. Kniha Odemykání dětského potenciálu se opírá o dlouholeté zkušenosti Jana Mühlfeita a Kateřiny Novotné. Spojení těchto dvou osobností vyplňuje díru na trhu.
Ilustrační foto

Zemřel Harold Bloom, gigant literární vědy. Vášnivě obhajoval Kafku či Goetheho

Ve věku 89 let zemřel americký literární vědec Harold Bloom, označovaný za jednoho z nejvlivnějších kritiků posledního půlstoletí. Profesor Yaleovy univerzity formoval přemýšlení o literatuře zejména svou obhajobou evropské literární tradice a jeho knihy jako Kánon západní literatury či Úzkost z ovlivnění se staly základní četbou pro několik generací akademiků a studentů.
Ilustrační foto

Doplatila na kritiku Izraele. Britská spisovatelka Shamsieová přišla o prestižní cenu

Přes 250 spisovatelů podepsalo prohlášení, v němž odsoudili rozhodnutí poroty německé literární Ceny Nelly Sachsové o odebrání ocenění britské autorce Kamile Shamsieové. Porotci začátkem září Shamsieovou ocenili za to, že svým dílem "staví most mezi kulturami", o dva týdny později ale své rozhodnutí vzali zpět. Svůj krok zdůvodnili tím, že Shamsieová podporuje bojkot Izraele, což je údajně v rozporu s duchem ocenění.
Knihkupectví, ilustrační foto

Spisovatelé se v Česku neuživí. Vinu nenesou čtenáři

Skoro nikdo z českých spisovatelů se neživí výhradně tvorbou, a to nejen proto, že český trh je omezen svojí velikostí, ale i kvůli tomu, že spisovatelé nedostatečně tlačí na vydavatele, nepropagují svoji tvorbu i nevstupují do aktivního dialogu se čtenáři. Zároveň v Česku jsou nízké náhrady za výpůjčky z knihoven i odměny za vydávání knih
Nová kniha Yvala Noaha Harariho 21 lekcí pro 21. století.

Úryvek z chystané knihy 21 lekcí pro 21. století izraelského historika Harariho

Už 25. září do knihkupectví dorazí nová kniha Yuvala Noaha Harariho zabývající se závažnými problémy 21. století. Jeho pozornost tentokrát dostal člověk současný žijícího ve věku šířícího se chaosu. Prostřednictvím nakladatelství Leda nabízíme malou ochutnávky z nadcházející knihy. Máte se na co těšit.
Ilustrační foto

Vzácný výtisk Harryho Pottera se vydražil za ohromující sumu, původně stál libru

Za 34.200 liber (965.000 Kč) se ve čtvrtek v dražbě v Británii prodal vzácný výtisk prvního dílu knižní série o mladém čaroději Harrym Potterovi. Jde o jeden z 500 kusů, které tvořily první vydání knihy Harry Potter a kámen mudrců z roku 1997. Dosavadní majitel jej podle zpravodajského webu BBC asi před 20 lety koupil za jedinou libru.

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy