Literatura

Související články:

kniha Stopařův průvodce po galaxii jazyků

Co všechno nám fiktivní jazyky říkají o světech Hry o trůny nebo Star Wars?

Odborník na umělé jazyky Yens Wahlgren se v jedinečné knize zabývá populární kulturou a literárními světy z pohledu lingvistiky. Kniha Stopařův průvodce po galaxii jazyků vychází v překladu Olgy Bažantové. Jako v první zemi u nás vychází rovnou aktualizované vydání, takže bere v potaz nové epizody Star Wars nebo filmového Black Panthera.
Martin Puchner (*1969) je literární kritik, filozof a jeden z předních profesorů anglické literatury na Harvardu a Berkeley. Rozhovor

Čeští spisovatelé mě doprovázejí celý můj život, řekl harvardský spisovatel Puchner

ROZHOVOR - Martin Puchner (*1969) je literární kritik, filozof a jeden z předních profesorů anglické literatury na Harvardu a Berkeley. V březnu tohoto roku přijel do Prahy, aby představil svoji poslední knihu Svět ve slovech vydanou minulý podzim nakladatelstvím Host. U této příležitosti byla redakce EZ, které autor laskavě poskytnul rozhovor. Hovořil o své nové knize, budoucnosti literatury nebo chystaných projektech. Zmínil svůj vztah k Česku a své oblíbené české autory.
Druhý román kanadského spisovatele Iaina Reida.

RECENZE: Román Sok na malém prostoru budí mrazení v zádech. Čtenář se od něj jen tak neodtrhne

RECENZE – Kanadský spisovatel Iain Reid v hororovém románu Sok otevírá velké otázky života v digitálním světě. Když se jednoho dne usadí záhadný muž v cizím domě, začnou se dít podivné věci. Sok bortí veškeré představy o tom, jak by měl horor vypadat. Za použití minima výrazových prostředků se zde kumuluje napětí, strach a hlavně touha nepřestávat číst.
Sbírka povídek Z první ruky

RECENZE: Na světě nejsou vítězové ani poražení. Ale každý o něco usiluje

RECENZE – Jeden z nejlepších současných amerických spisovatelů Jeffrey Eugenides po letech mlčení vydal sbírku povídek. Zachycuje v nich obyčejné hrdiny, kteří celý svůj život o něco neúspěšně usilují. Ať už jde o úspěch, uznání nebo lásku. Ve sbírce vyniká Eugenidesův mistrovský cit pro jazyk a pro vhled do postav.
Ilustrační foto

Muchova epopej se dočká knižní podoby. Tak drahou knihu ještě v Česku nenabízeli

Nejdražší knihou na českém trhu bude podle nakladatele kniha přinášející slavný monumentální cyklus Alfonse Muchy Slovanská epopej. Publikaci tvoří fotografie pláten ve vysokém rozlišení, doplňují je odborné texty, ale také šperk, kameny spojené s místy zobrazenými na plátnech epopeje či pouzdro, z něhož lze vytvořit stojan na prohlížení knihy. Autor knihy Jan William Drnek dnes novinářům řekl, že i když jsou obrazy proti reálným zmenšené, díky vysokému rozlišení tisku a přiložené lupě je může čtenář vnímat v jejich skutečné velikosti.
Knihovna, ilustrační foto

Mají čtenáři raději bichle, či útlé knihy? Výsledek průzkumu je zarážející

Anglický prozaik Edward Morgan Forster jednou řekl, že knihy jsou většinou nadhodnocované, neboť "čtenář chce přesvědčit okolí i sebe, že nad nimi nepromarnil čas". Jeho teorii se pokusil ověřit britský týdeník The Economist, který analyzoval čtenářská hodnocení 737 knih označovaných za klasickou literaturu na serveru Goodreads.com. Tato sociální síť pro čtenáře obsahuje databáze knih a čtenářské recenze a má 80 milionů uživatelů.
kniha Bohemian Rhapsody

RECENZE: Kniha Bohemian Rhapsody se vydává cestou oscarového filmu. Obraz vítězí nad textem

RECENZE – Stěží bychom za minulý rok nalezli film, jenž by se dočkal takové pozornosti jako Bohemian Rhapsody. Vítěz několika Zlatých globů a Oscarů včetně nejlepšího mužského hereckého výkonu v hlavní roli. V Čechách pak nejnavštěvovanější film čítající více než 1,5 milionů diváků. Poslaní knihy Bohemian Rhapsody je více než jasné, přivést čtenářům střípky ze zákulisí filmového megahitu.
výstava Hommage à Milan Kundera – další život Díla

OBRAZEM: Moravské zemské muzeum připomína Milana Kunderu z jiného úhlu pohledu. Zachycuje i jeho vztah k Brnu

Brno - Letošní devadesáté narozeniny brněnského rodáka Milana Kundery si Moravské zemské muzeum (MZM) připomíná z jiného úhlu pohledu. Přibližuje jej jako výtvarníka knižních obálek, autora divadelních her a filmových scénářů. Výstavu „Hommage à Milan Kundera – další život Díla“ je možno navštívit od 3. dubna v Mramorových sálech Biskupského dvora nad Kapucínským náměstím v Brně. Autorem výstavy je PhDr. Mojmír Jeřábek.
Milan Kundera (neztracen) v překladech

Moravská zemská knihovna otevírá výstavu o překladech Milana Kundery

Brno – Brněnský rodák Milan Kundera patří k nejpřekládanějším spisovatelům na světě; jeho dílo dnes čítá více než tři tisícovky vydání v různých světových jazycích. Právě překladům knih je věnována výstava „Milan Kundera (neztracen) v překladech“, která začíná v Moravské zemské knihovně 1. dubna 2019, v den autorových 90. narozenin.
kniha Kůň, který uměl počítat

RECENZE: Přemýšlíte dostatečně kriticky? Američtí psychologové důkazy hledají v historii

RECENZE – Dnešní svět přímo vybízí ke kritickému myšlení. Ať už jde o věci z každodenního života nebo o internet plný všemožných fake news. Není proto divu, že se velké firmy jako Google či Facebook pokoušejí zabránit šíření těchto zpráv. Autoři knihy Kůň uměl počítat opouštějí technologický aspekt a nahlížejí na záležitost kritického myšlení z hlediska psychologie.
Velký knižní čtvrtek ( foto: Lenka Dvořáková)

Cena lipského knižního veletrhu zůstává doma. Rudiš neuspěl

Český spisovatel Jaroslav Rudiš nakonec prestižní cenu lipského knižního veletrhu nezískal. Z pěti nominovaných dnes v kategorii beletrie uspěla Němka Anke Stellingová s knihou Ovečky v suchu (Schäfchen im Trockenen). Šestačtyřicetiletý Rudiš byl nominován za svůj první německy psaný román Winterbergova poslední cesta (Winterbergs letzte Reise).
Ilustrační foto

V Lipsku odstartuje slavný knižní veletrh, letos se zaměří na českou literaturu

Česko bude v centru pozornosti letošního knižního veletrhu v Lipsku, který bude v nejlidnatějším saském městě slavnostně zahájen ve středu. Jako hlavní host na něm Česko představí přes 70 nových překladů své literatury a osobně více než 50 autorek a autorů. Jeden z nich - Jaroslav Rudiš - má šanci získat prestižní cenu knižního veletrhu. Němečtí pořadatelé i čeští organizátoři věří, že široká účast ČR na veletrhu zviditelní českou tvorbu na roky dopředu.
Pokračování světového bestselleru Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel.

RECENZE: Stoletý stařík se vrátil, aby zachránil svět. Postaví se třeba proti Kim Čong-unovi

RECENZE – Před necelými deseti lety Jonas Jonasson vydal humorný román Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, jenž se stal světovou senzací. Svědčí o tom počet prodaných kusů, přes čtyřicet překladů a podařená filmová adaptace. Po dlouhé odmlce se Jonasson rozhodl napsat pokračování, v němž by ještě jednou odvyprávěl absurdní patálie Alana Karlssona. I když struktura děje zůstala identická, kniha se potýká s řadou problémů.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 19 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy