Díla science fiction před pandemií varovala již dávno

Neviditelný a obavy vzbuzující virus, narůstající počty mrtvých a půlka lidstva izolovaná v karanténě: současná pandemie donedávna neznámého typu koronaviru odráží příběhy nespočtu vědeckofantastických děl, která nás už dávno varovala před tím, co může přijít. Knihy, filmy i seriály nám připomínají, že jsme nejenom lidmi moudrými, ale také zranitelnými, píše agentura AFP.

"Jestli je sci-fi k něčemu dobré - kromě požitku z četby - tak je to jeho schopnost na základě přítomnosti odhadnout, jak bude vypadat budoucnost a říci: pozor!" vysvětluje Jean-Pierre Andrevon, autor knihy Le monde enfin (Konečně svět). Jeho dílo, které se stalo klasikou svého žánru, popisuje, jak by vypadal svět po pandemii.

Nicméně "epidemie je jenom jednou z tisíce pohrom, které lidstvo čekají, nebo které jsou každopádně možné, pravděpodobné," dodává spisovatel.

Od roku 1826, kdy vyšla kniha Poslední člověk od spisovatelky Mary Shelleyové (autorky legendárního románu Frankenstein) přes film Nákaza z roku 2011 od režiséra Stevena Soderbergha, po loňské televizní drama Roky a roky v hlavní roli s britskou herečkou Emou Thompsonovou, virus pronikl do světa sci-fi mnohem dřív, než nynější nákaza koronaviru zachvátila planetu.

"Virus je vděčným tématem science fiction. Může se přenášet různými tělesnými tekutinami (krev, sliny, sperma), může být nebezpečný nepřeberným množstvím způsobů, jeho latentní období může vypadat všelijak (virus ve vás zůstane, nezpůsobí vám žádné potíže, až do chvíle kdy...). Může se bleskově rozšířit a mít ničivé následky (jak psychické, tak fyzické). To nás děsí a připomíná nám, že člověk moudrý je především člověkem zranitelným," vysvětlují odborníci Roland Lehoucq a Jean-Sébastien Steyer ve své knize, která zkoumá vědeckofantastický filmový žánr z pohledu vědy.

Každý jednotlivý tvůrce následně dodá svůj osobitý konec: u některých šíření viru stvoří hordy zombií (film 28 dní poté režiséra Dannyho Boyla či snímek Světová válka Z režiséra Marca Fostera), u dalších pandemie způsobí ekonomický kolaps (film Zrození Planety opic od Ruperta Wyatta), nebo navrátí svět přírodě a divokým zvířatům (jako je tomu v již zmiňované knize Le monde enfin od Andrevona).

"V science fiction často pandemie zahubí lidstvo, ale ne zbytek planety, v souladu s dlouho známým náhledem na svět: lidé jsou druh jako každý jiný a jednoho dne ze Země vymizí," vysvětluje filosofka Natacha Vasová-Deyresová z univerzity ve francouzském Bordeaux.

Pokud v současnosti vidíme, jak se hranice mezi realitou a fikcí stírá, je to proto, že "fikce z velké části čerpá z reality a různé zprávy a historky během pandemie (cestující, co se nakazili v zahraničí; člověk, který se probral z kómatu) se opravdu nemusí přikreslovat," poznamenávají Lehoucq a Steyer, kteří zároveň připomínají, že viry, tito "neviditelní zabijáci", mají v dějinách lidstva "na svědomí více životů, než všechny války dohromady".

"Celá řada scénářů ve vědeckofantastickém žánru nás už dávno varovala před nejrůznějšími příčinami vyhynutí lidstva či koncem naší industrializované společnosti," uvádí Vasová-Deyresová. A pokud si ta pandemie hodně lidí stáhlo film Nákaza, "činí tak proto, aby se podívali smrti naší společnosti do tváře, aby tomu porozuměli, zamysleli se".

Znamená současná reálná situace konec nákazy jako námětu science fiction? "Možná si spisovatelé takzvané vysoké literatury najdou způsob, jak se s epidemií vypořádat skrze své postavy, proč ne. Ale pro mě, jako pro autora vědeckofantastické literatury, to znamená konec," vysvětluje Andrevon. Inspirací mu však mohou být jiné možné katastrofy: znečištění ovzduší, devastace životního prostředí či přelidněná planeta.

"Co se týče ekologie, už dlouho před nebezpečími varujeme," povzdychl si Andrevon. "Musíte se podívat na čísla, musíte se podívat na vývoj společnosti a zamyslet se nad tím, co se může stát v následujících 20 či 50 letech," uzavírá spisovatel.

Související

Ilustrační fotografie.

Pandemie jsou pro demokratické státy zátěžovou zkoušku, upozornili vědci

Pandemie představují pro demokratické státy a jejich instituce zátěžovou zkoušku, klíčové je odvrátit snahy o narušení rovnováhy mezi výkonnou, legislativní a soudní mocí. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu vědců Národního institutu SYRI a Oxfordské univerzity, který aktuálně publikoval časopis East European Politics. Experti zároveň varují před snahou oslabovat politické protivníky prostřednictvím manipulace s penězi, které stát v době krize přerozděluje.
Lidé během pandemie covid-19 nasadili roušky či respirátory. Rozhovor

20 let od příchodu SARS. Není otázkou zda, ale kdy nastane epidemie koronaviru SARS-CoV-3, říká virolog Černý

Před dvaceti lety, 16. listopadu 2002, byl v čínské provincii Kuang-tung poprvé ohlášen výskyt syndromu akutního respiračního selhání, neboli SARS. Koronavirem vyvolané onemocnění v následujících měsících postihlo více než osm tisíc osob a rozšířilo se do více než tří desítek zemí celého světa. Dle oficiálních údajů mu podlehlo 774 pacientů. Odborná komunita se sice vypuknutí podobné pandemie obávala mnoho desetiletí, spíše však očekávala, že ji vyvolá virus chřipky, nikoliv koronavirus, vysvětluje Jiří Černý v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. 

Více souvisejících

pandemie sci-fi Jean-Pierre Andrevon Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 51 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy