Koncert v Praze dnes získal desítky milionů korun pro válčící Ukrajinu

Benefiční koncert, který se dnes večer konal na Václavském náměstí v Praze, vynesl desítky milionů korun na pomoc válčící Ukrajině. Pořadatelé z České televize oznámili, že během více než tříhodinového koncertu se podařilo díky dárcovským DMS vybrat 22,5 milionu korun, dalších 158 milionů korun dorazilo do sbírky SOS Ukrajina neziskové organizace Člověk v tísni. Za vybranou částku zajistí humanitární pracovníci nejzákladnější potřeby pro oběti konfliktu.

Koncert, který sledovalo několik tisíc lidí všech generací, kteří zaplnili horní třetinu Václavského náměstí, zakončila ukrajinská hymna v podání sboristů Národního divadla pod vedením Jaroslava Kyzlinka. Bez nároku na honorář vystoupili například Mirai, Vesna, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Chinaski, Pražský výběr, I Love You Honey Bunny, Marie Rottrová, Mig 21 nebo Komorní orchestr České filharmonie. Písničkáři Jaroslav Hutka a Tomáš Klus zahráli své nové skladby inspirované aktuálním děním na Ukrajině. "Taková nabídka se neodmítá. Člověk se v určitých věcech musí postavit na nějakou stranu a pro nás to bylo naprosto jednoznačné rozhodnutí," řekl ČTK Petr Janda ze skupiny Olympic, která si připravila písně Otázky a Slzy tvý mámy.

Policie, která na akci dohlížela, uzavřela v horní části náměstí dopravu v obou směrech. Někteří posluchači si s sebou přinesli vlajky Ukrajiny či Evropské unie. Třímali také transparenty proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Některé nápisy kritizovaly i českého prezidenta Miloše Zemana, který Putinovu politiku dlouhodobě podporoval a distancoval se od ní až po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Charitativní pásmo odvysílal vedle České televize i Český rozhlas Radiožurnál nebo TV Nova a na svých facebookových platformách i desítky českých veřejných a soukromých institucí a dalších médií, i zahraniční pobočky Českých center ve světě.

Celým večerem, jenž zprostředkoval i náhled na aktuální situaci na Ukrajině či vhled do života Ukrajinců v Česku, provedla moderátorská dvojice Světlana Witowská a Daniel Stach. Kromě umělců na pódiu přivítali také další hosty, kteří ve svých projevech odsoudili napadení Ukrajiny. Mezi nimi byl například spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, britský hudebník a herec Chris Jagger, mladší bratr frontmana skupiny The Rolling Stones Micka Jaggera, nebo šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov.

V závěru koncertu na pódium přišel také ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. Ve svém projevu označil počínání ruských vojsk v jeho zemi za genocidu a ocenil českou pomoc. "Potřebujeme zbraně, zbraně, zbraně...," zdůraznil.

Česká kulturní scéna se rozhodla vymezit vůči agresi Ruska na Ukrajině také připojením ke společné výzvě #kulturaproukrajinu a uspořádáním benefičního koncertu 3. března od 18:00 na pražské Kampě. Vystoupí čeští hudební interpreti a osobnosti kulturní scény. Podporu Ukrajině vyjádřily různé české kulturní, akademické a společenské instituce.

Související

Demonstrace proti ruskému vpádu na Ukrajinu

Tisíce lidí si připomněly výročí ruského vpádu na Ukrajinu, Pavel přirovnal Putina k Hitlerovi

V Praze si dnes v podvečer tisíce lidí připomněly první výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Průvodem šli z Letné k ukrajinské ambasádě, kde se na závěr konal koncert. Mezi řečníky tam vystoupil i nastupující prezident Petr Pavel, v projevu přirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, oba zneužili menšiny, řekl. Podporu Ukrajině vyjádřili i chargé d'affaires Ukrajiny Vitalij Usatyj, britský velvyslanec v Česku Matthew Field či velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet.

Více souvisejících

demonstrace na podporu Ukrajiny

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy