Novinářská cena 2020. Nominujte nejlepší novinářské počiny roku

Od 4. ledna může široká veřejnost, redakce i samotní novináři nominovat nejlepší žurnalistické práce do soutěže Novinářská cena. Uzávěrka pro nominace je 1. února 2021. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v průběhu května v divadelním a uměleckém prostoru Jatka78 v Pražské tržnici. Nadace OSF vyhlašuje již 11. ročník soutěže Novinářská cena. V minulém 10. ročníku soutěž zaznamenala nejvíce nominovaných příspěvků, a to 590. Součástí Novinářské ceny je od minulého roku i Cena Karla Havlíčka Borovského a Novinářská křepelka.

Letos ocení Novinářská cena kvalitní žurnalistické příspěvky v celkem 14 kategoriích psané, audiovizuální a online žurnalistiky. Soutěž je určena novinářům všech typů a velikostí médií – tištěných i elektronických, od regionálních po celostátní.

Příspěvky musí být uveřejněny v České republice od 1. ledna do 31. prosince 2020. Tradičně budou v kategoriích psané a audiovizuální žurnalistiky hodnoceny žánry, jako je rozhovor, reportáž, analyticko-investigativní příspěvek a komentář. Podruhé udělí Nadace OSF i ocenění Karla Havlíčka Borovského, pro kterou vybírá nominanty Rada Novinářské ceny a odborná porota Nadace Český literární fond.“Vzhledem k pandemii byl rok 2020 velmi náročný, a to i pro novináře. Mnoho subjektů toto krizové období uchopilo jako příležitost pro vlastní rozvoj, modernizaci a digitalizaci. Už dlouho se mluví o datové žurnalistice, hledání nových způsobů jak pracovat s daty, vizualizovat a dobře interpretovat modely. Covid nám ukázal jak snadné je díky špatné práci s daty na straně novináře podávat zavádějící informace. A byl patrný rozdíl v přístupu a kvalitě této práce v různých médiích. I proto jsem letos moc zvědavý na nominace v kategorii inovativní online žurnalistiky. Věřím, že to bude nabitá kategorie. Doufám, že si média uvědomí, že bez dobré datové žurnalistiky se neobejdou,” říká ředitel Nadace OSF Robert Basch.Novinářská cena proběhne jakou součást Novinářského dne, jehož součástí je také Novinářské fórum pořádané Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky. “Myslím, že se spojení Novinářského fóra a Novinářské ceny do jednoho dne novinářů osvědčilo. Vytvořili jsme prostor pro společné setkání a debatu nad aktuálním stavem české žurnalistiky. Konkrétní témata panelových debat letošního ročníku ještě neprozradím, ale podtitulem konference je Peníze nebo život!?," říká Josef Šlerka, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.Příspěvky do nového ročníku soutěže je možné přihlašovat od 4. ledna 2021 do 1. února 2021 přes nominační formulář na webových stránkách Novinářské ceny.

Související

Daniela Drtinová

Jedenáct nejlepších českých novinářů bylo oceněno. Trofej dostala i Daniela Drtinová

Praha - Novinářskou cenu za loňský rok dnes převzalo 11 vítězů, mezi nimi redaktoři České televize, Českého rozhlasu, Respektu, Hospodářských novin, Práva a Literárních novin. V soutěži se utkalo celkem 400 příspěvků, v psané žurnalistice porota ocenila především méně známá či zřídka popisovaná témata. Soutěž pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností NEWTON Media.

Více souvisejících

Novinářská cena novináři

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 12 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka

Britská média ve středu informovala o rozsáhlém policejním zásahu ve škole ve městě Ammanford na jihu Walesu. Při útoku nožem tam tři lidé utrpěli zranění, podle deníku The Telegraph má mezi nimi být i učitelka. Podezřelá osoba byla zadržena. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy