Přírodní fotografií roku se stal snímek pulců, umístil se i fotograf serveru EuroZprávy.cz

Nejlepší fotografií v soutěži Czech Nature Photo se stal snímek s názvem Pulci od autora Víta Lukáše. Porota jeho fotografii hemžících se žabích mláďat, na kterou autor čekal několik let, vybrala mezi 250 účastníky soutěže zaměřené na dokumentování přírody. Finální pořadí dnes pořadatelská společnost Czech Photo vyhlásila v Praze spolu s výsledky soutěže Czech Photo Junior, kde se na druhém místě umístil fotograf serveru EuroZprávy.cz Michal Zelinka.

Vít Lukáš byl v předchozích letech již několikrát oceněn. Jeho letošní vítězná fotografie získala první místo v kategorii Cena za nejlepší fotografii české přírody a také dostala čtenářskou cenu. Druhým rokem vedle profesionálů soutěží žáci a studenti, kterých se letos přihlásilo 272 a kteří zaslali téměř 1500 snímků.

"Ve fotografii Pulci se setkávají důležité atributy poutavých snímků přírody. Jedná se o neobvyklý vhled do vývojového cyklu skokanů hnědých, který zaznamenává prchavý a málo vídaný moment z české přírody. Podtrhuje jej i technické provedení a kompozice pracující s hrou barev jednotlivých pulců. Výsledkem je výtvarná fotografie, která dokáže na první pohled nejen upoutat pozornost diváků, ale také vzbuzovat zájem o zachycený živočišný druh, a tím napomáhat jeho ochraně," řekl předseda poroty Igor Mikula.

Autor říká, že za vítězným záběrem šel několik let. "Ve snůškách většinou bývají pulci hnědí až černí, ale občas je možné nalézt takto krásně barevné jedince, kteří korespondují s barvou dospělců. Pulci se hned po vylíhnutí krmí vaječnými obaly a krátce poté se vydají do všech stran, takže člověk musí mít i velké štěstí, aby je stihl všechny pohromadě," popsal. Pulci podle něj byli těsně pod hladinou asi metr od břehu. "Abych nepoškodil sousedící snůšky, musel jsem je fotit v podstatě naslepo na živý náhled, natažený nad vodní hladinu," doplnil.

Vít Lukáš je vystudovaný zoolog, který se téměř 20 let zabývá ochranou přírody a jejím fotografováním. Deset let žil v Chile, kde pracoval pro dvě zoologické zahrady, založil jednu přírodovědeckou stanici, vyučoval na dvou vysokých školách a vedl několik výzkumných projektů. Díky účasti na různých mezinárodních projektech mohl procestovat téměř celou Latinskou Ameriku.

Má za sebou přes 150 expedic, z toho zhruba třetinu do tropických deštných pralesů. Od roku 1997 se věnuje makrofotografii. Na svých snímcích se snaží zachytit zvířata v jejich přirozeném prostředí a zároveň zdokumentovat detaily, které nejsou vidět pouhým okem. Jeho makrofotografie byly prezentovány v řadě časopisů, knih či na výstavách v tuzemsku i třeba v Chile a Kolumbii.

Soutěž a výstavu Czech Nature Photo pořádá Czech Photo Centre. V soutěži je šest hlavních kategorií: Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby a Krajina a speciální kategorie Série, Zvířata v lidské péči, Příroda v Praze.

Výsledky soutěže Czech Nature Photo 2022:

SAVCI:

1. místo: Petr Dolejšek – Vlk obecný ve sněhové vánici

2. místo: Michal Stoklasa – Ranní očista

3. místo: Vladimír Čech ml. – Serau velký

PTÁCI:

1. místo: Jan Molinský – V hnízdě

2. místo: Jiří Fejkl – Kulíšek nejmenší

3. místo: Petr Dolejšek – Potápka roháč za svítání

PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI A PODVODNÍ ŽIVOT:

1. místo: Petr Bambousek – Gladiátor

2. místo: Tomáš Klacek – Mločí larva

3. místo: Jan Pavlíček – Rosnička zelená

BEZOBRATLÍ:

1. místo: Vít Lukáš – Mizející opylovači

2. místo: Petr Bambousek – Housenice

3. místo: Petr Šípek – Trpaslíci a obr

ROSTLINY A HOUBY:

1. místo: Lukáš Veselý – Věž drahokamů

2. místo: Michal Lučanský – Mozaika barev

3. místo: Paulína Gieciová – Tajemné ráno

KRAJINA:

1. místo: Daniel Franc – Ohnivý drak

2. místo: Daniel Franc – První sníh

3. místo: Jiří Benda – Stokksnes

ZVÍŘATA V LIDSKÉ PÉČI:

1. místo: Vlasta Štochlová – Koupel

2. místo: Ondřej Chvátal – Liška korsak (Vulpes corsac)

3. místo: Petr Bambousek – V bezpečí

CENA ZA NEJLEPŠÍ FOTOGRAFII ČESKÉ PŘÍRODY:

1. místo: Vít Lukáš – Pulci

2. místo: Jaromír Daněk – Luňák červený

3. místo: Martin Pelánek – Zimní lov

SÉRIE:

1. místo: Vladimír Čech ml. – Divoška z Doupova

2. místo: Martin Veselý, Mafra, a. s. – Chodidla

3. místo: Jaroslav Hora – Namib

Speciální cena Czech Photo za mimořádný projekt – Tomáš Grim – Noční ptačí detektivka

PŘÍRODA V PRAZE:

1. místo: Lukáš Veselý – Setkání na Kamýku

2. místo: Peter Čech – Tanec ptáků

3. místo: Tomáš Krist, Mafra, a. s. – Divoké vyběhnutí ve Hvězdě

ZVÍŘATA VE SVÉM PROSTŘEDÍ:

1. místo: Václav Šilha – Plameňáci v zaplaveném lese v NP Nakuru – Keňa

2. místo: Jakub Hodáň – Polední pauza

3. místo: Petr Bambousek – Tukani u hnízda

VÝSLEDKY CZECH PHOTO JUNIOR 2022:

Kategorie mladší žáci:

1. místo: Jonáš Nečas (10 let) – Zážitky s listy (snímek pochází ze série)

2. místo: Jakub Jelínek (9 let) – Poslední posílení před prvním letem (snímek pochází ze série)

3. místo: Naomi Čech (7 let) – Tajemství mořského odlivu

Speciální cena – nejmladší účastník – Anežka Veselá – Záchranná stanice

Kategorie starší žáci:

1. místo: Daniel Strnad (15 let) – Boj o stravu

2. místo: Matyáš Mutina (14 let) – Na kolejích

3. místo: Adam Kőszegi (15 let) – Jako malovaný

Kategorie studenti středních škol:

1. místo: Lukáš Králíček (17 let) – Lví emoce

2. místo: Michal Zelinka (19 let) – Boj na život a na smrt

3. místo: Max Rajsigl (17 let) – Břízy a solidago (zlatobýl)

Související

Předávání cen Czech Press Photo 2023 Prohlédněte si galerii

Czech Press Photo vyhrál snímek Romana Vondrouše, v kategorii Cena ČTK zvítězil fotograf INCORP Images

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 za snímek zachycující příznivce Patrika Tušla obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka získal fotograf ČTK Roman Vondrouš. Vondrouš byl oceněn také třemi dalšími cenami v různých kategoriích. Druhou hlavní cenu, Grant Prahy, obdržel fotograf ČTK Vít Šimánek za projekt sledující proměny míst v Praze. I mediální skupina INCORP zanechala letos v soutěži svou nesmazatelnou stopu. Fotograf INCORP Images Michael Zelinka zvítězil v kategorii Cena ČTK se svým snímkem z inaugurace prezidenta České republiky Petra Pavla.

Více souvisejících

Czech Press Photo fotografové

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy