Umění

Související články:

Moravská galerie

Vláda zavře i muzea, snížila limit účastníků náboženských akcí

Od pondělí jsou v Česku na 14 dní zakázány návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a podobných historických a kulturních objektů. Zavřené do neděle 25. října budou muset být také hvězdárny a planetária. V přehledu nových omezení to dnes na twitteru uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Opatření mají sloužit ke zpomalení šíření epidemie covidu-19.
Festival SIGNAL 2015, autor: Saša Dobrovodský

Kvůli plánovaným opatřením se ruší kulturní akce, festival Signal nebude

Organizátoři festivalu světla Signal, který měl v Praze začít 15. října, zrušili dnes jeho letošní ročník. ČTK to za pořadatele oznámila Nikola Lörinczová. Ředitel festivalu Martin Pošta dnes jednal s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), který mu sdělil, že v pátek oznámí přísnější opatření kvůli rekordnímu číslu nakažených v Česku. Na jejich základě nebude reálné festival uskutečnit. Organizátoři tak řeší, jaké kroky dále uskutečnit. Své plány oznámí v budoucích týdnech.
Ludmila Vachtová

Ve věku 86 let zemřela historička umění Ludmila Vachtová

Ve věku 86 let zemřela ve čtvrtek v Curychu teoretička a kritička umění, kurátorka výstav moderního a soudobého umění Ludmila Vachtová. ČTK to dnes sdělil galerista Zdeněk Sklenář. Ve Švýcarsku Vachtová žila od roku 1972, jejím manželem byl švýcarský sochař a kreslíř Florian Granwehr (1942 až 2019). Její kurátorské a kritické dílo je zdrojem studia badatelů z mladších generací českých historiků umění.
Karel Gott

Rekordní aukce: Obraz od Karla Gotta překonal vyvolávací cenu pětinásobně

Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky, řekla ČTK mluvčí galerie Kodl Terezie Kaslová. Je druhým nejdražší dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů korun. Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do dnešní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů Kč. Jako zvláštní položka byl v aukci zařazen obraz nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta.
Dinosauři

Čestným občanem Tábora je muž, který inspiroval Spielberga

Táborské čestné občanství dnes získal akademický malíř Jan Sovák. Rodák z jihočeského města, jenž nyní žije v Kanadě, mimo jiné ilustroval sci-fi román Jurský park, podle něhož natočil Steven Spielberg stejnojmenný film. Sovák dlouhodobě zaměřuje své dílo na obrazy z pravěku a především na tematiku dinosaurů. Čestné občanství mu dnes udělil táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).
Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
graffiti

Některé budovy v Praze přes noc pokryly graffiti, novou fasádu dostala i Kotva

Některé budovy v centru Prahy, například Tančící dům, Obchodní dům Kotva a Dům módy na Václavském náměstí pokrylo přes noc graffiti. Akce má upozornit na nedostatek legálních ploch pro street art. Zhruba 20 streetartovým umělcům dala k dispozici přes 190 metrů čtverečních plochy svých domů společnost Pražská správa nemovitostí (PSN).
Jan Matěják Rozhovor

Veřejnost nedokáže ocenit malířství. Proto spousta umělců nabyla slávy po smrti, říká malíř

ROZHOVOR - Podle českého malíře Jana Matějáka v současné době pro výtvarníka není snadné vydělat výhradně uměním. Proto by se malíři měli naučit propagovat svou činnost. Matěják prozradil, že před prací na obrazu vytvoří jej v maličké podobě, aby vyzkoušel barvy, a před malováním portrétu musí si s osobou popovídat, aby poznal její charakter. V současné době malíř odstupuje od klasických technik a hodlá vyzkoušet modernější styly malby. Řekl to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy