Umění

Související články:

Moravská galerie

Vláda zavře i muzea, snížila limit účastníků náboženských akcí

Od pondělí jsou v Česku na 14 dní zakázány návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a podobných historických a kulturních objektů. Zavřené do neděle 25. října budou muset být také hvězdárny a planetária. V přehledu nových omezení to dnes na twitteru uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Opatření mají sloužit ke zpomalení šíření epidemie covidu-19.
Festival SIGNAL 2015, autor: Saša Dobrovodský

Kvůli plánovaným opatřením se ruší kulturní akce, festival Signal nebude

Organizátoři festivalu světla Signal, který měl v Praze začít 15. října, zrušili dnes jeho letošní ročník. ČTK to za pořadatele oznámila Nikola Lörinczová. Ředitel festivalu Martin Pošta dnes jednal s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), který mu sdělil, že v pátek oznámí přísnější opatření kvůli rekordnímu číslu nakažených v Česku. Na jejich základě nebude reálné festival uskutečnit. Organizátoři tak řeší, jaké kroky dále uskutečnit. Své plány oznámí v budoucích týdnech.
Ludmila Vachtová

Ve věku 86 let zemřela historička umění Ludmila Vachtová

Ve věku 86 let zemřela ve čtvrtek v Curychu teoretička a kritička umění, kurátorka výstav moderního a soudobého umění Ludmila Vachtová. ČTK to dnes sdělil galerista Zdeněk Sklenář. Ve Švýcarsku Vachtová žila od roku 1972, jejím manželem byl švýcarský sochař a kreslíř Florian Granwehr (1942 až 2019). Její kurátorské a kritické dílo je zdrojem studia badatelů z mladších generací českých historiků umění.
Karel Gott

Rekordní aukce: Obraz od Karla Gotta překonal vyvolávací cenu pětinásobně

Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky, řekla ČTK mluvčí galerie Kodl Terezie Kaslová. Je druhým nejdražší dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů korun. Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do dnešní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů Kč. Jako zvláštní položka byl v aukci zařazen obraz nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta.
Dinosauři

Čestným občanem Tábora je muž, který inspiroval Spielberga

Táborské čestné občanství dnes získal akademický malíř Jan Sovák. Rodák z jihočeského města, jenž nyní žije v Kanadě, mimo jiné ilustroval sci-fi román Jurský park, podle něhož natočil Steven Spielberg stejnojmenný film. Sovák dlouhodobě zaměřuje své dílo na obrazy z pravěku a především na tematiku dinosaurů. Čestné občanství mu dnes udělil táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).
Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
graffiti

Některé budovy v Praze přes noc pokryly graffiti, novou fasádu dostala i Kotva

Některé budovy v centru Prahy, například Tančící dům, Obchodní dům Kotva a Dům módy na Václavském náměstí pokrylo přes noc graffiti. Akce má upozornit na nedostatek legálních ploch pro street art. Zhruba 20 streetartovým umělcům dala k dispozici přes 190 metrů čtverečních plochy svých domů společnost Pražská správa nemovitostí (PSN).
Jan Matěják Rozhovor

Veřejnost nedokáže ocenit malířství. Proto spousta umělců nabyla slávy po smrti, říká malíř

ROZHOVOR - Podle českého malíře Jana Matějáka v současné době pro výtvarníka není snadné vydělat výhradně uměním. Proto by se malíři měli naučit propagovat svou činnost. Matěják prozradil, že před prací na obrazu vytvoří jej v maličké podobě, aby vyzkoušel barvy, a před malováním portrétu musí si s osobou popovídat, aby poznal její charakter. V současné době malíř odstupuje od klasických technik a hodlá vyzkoušet modernější styly malby. Řekl to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 41 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 45 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy