Umění

Související články:

Umění

Kdo je na slavném hanbatém obrazu? Záhada dějin umění je rozluštěna

Paříž - Francouzský literární historik tvrdí, že rozluštil jednu z největších záhad dějin umění. Identifikoval totiž podle všeho ženu, která stála v 19. století modelem Gustavu Courbetovi, když maloval svůj slavný a kontroverzní obraz L’Origine du monde (Původ světa). Modelka se jmenovala Constance Quéniauxová a bývala tanečnicí v pařížské Opeře. Podrobnosti Claude Schopp odhalí ve své nové knize, která vyjde na počátku října, informovala dnes agentura AFP.
Libor Vojkůvka

Zemřel známý malíř Libor Vojkůvka

Šternberk - Ve věku 71 let zemřel v noci na dnešek po těžké nemoci šternberský malíř Libor Vojkůvka. Vojkůvka byl také nadšeným cestovatelem a cestovatelské zážitky a zkušenosti z řady zemí se odrazily v jeho tvorbě.
Ilustrační foto

V Mnichově vystavují šperky Marie Antoinetty. Půjdou do dražby, cena závratná

Mnichov - Milovníci historie i zlatnického umění si mohou v Mnichově dnes prohlédnout šperky, které v 18. století nosila francouzská královna Marie Antoinetta. Aukční síň Sotheby's kromě nich veřejnosti představí i dalších vzácné ozdoby z majetku parmských Bourbonů. Po bavorské metropoli se tři desítky náhrdelníků, náušnic, prstenů a broží představí ještě mimo jiné v Hongkongu, Dubaji či v New Yorku. Na podzim pak půjdou v Ženevě do dražby, informovala agentura DPA.
Jeden z Cosplayerů na Animefestu

Jednou za rok se Brno stává centrem japonské kultury. Všichni míří na Animefest

REPORTÁŽ – Na na brněnském výstavišti proběhl patnáctý ročník festivalu Animefest. Příznivci japonské kultury, anime a videoher se sjeli z celé České Republiky a zahraničí, aby si zasoutěžili v soutěži Cosplay a setkali se s přáteli. Velkým tahounem byli zajímaví hosté z Francie, Německa, Polska nebo třeba i Japonska.
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy

Muchova epopej má být v nové budově u Lapidária na Výstavišti

Praha - Slovanská epopej od secesního malíře Alfonse Muchy by mohla být umístěna do budovy, která vznikne dostavbou Lapidária na Výstavišti. Náklady na stavbu zahrnující opravu Lapidária jsou odhadovány na 580 milionů korun. Radní rovněž schválili rekonstrukci historické budovy Lapidária. Záměr musí ještě potvrdit zastupitelé.
Soutěžní show rakouského týmu Pocta Hansi Zimmerovi...a Jaroslavu Ježkovi

Ignis Brunensis startuje tuto sobotu. Pyroshow pro diváky chystají čtyři země

Brno – Světová soutěž ohňostrojů Ignis Brunensis se letos ponese v duchu oslav 100. výročí Československa. Každý z vystupujích bude muset zpracovat skladbu Karneval od Antonína Dvořáka. Samotnou přehlídku ohňostrojů zahájí v sobotu 2. června česká firma FLASH BARRANDOV SFX. Akce potrvá dva týdny a bude se odehrávat na dvou místech – Brněnská přehrada a Špilberk. Vítěz soutěže se účastní jubilejního 25. ročníku v roce 2022.
Výstava Avant Garde - Tomáš G. Masaryk

Brno potvrzuje pozici kulturního centra. Město ovládla letní festivalová sezóna

Brno - Pro své návštěvníky a místní obyvatele město připravuje velké množství kulturních událostí, jejichž zahájení připadá právě na letní sezónu. Podle organizátorů je tento čas nejnavštěvovanějším obdobím, kdy na Moravu míří tisíce turistů z České republiky a Evropy. Letošní letní sezónu zahájí světová soutěž ohňostrojů Ignis Brunensis a již běžící festival RE:PUBLIKA. Slavit se bude především stoleté výročí od vzniku Československa.
Umění

Sochy zvířat z odpadků? Portugalský umělec upozorňuje na znečištění prostředí

Lisabon - Klece, trubky a děravé plastikové popelnice se vrství v lisabonském ateliéru umělce Bordalo II, který vytváří z těchto hor odpadků sochy nevídaných zvířat a zároveň upozorňuje na znečištění životního prostředí. Mýval ze starých pneumatik na podstavci čtyři metry vysokém, nárazník a elektronické komponenty v Lisabonu přitahují pozornost kolemjdoucích před kulturním centrem Belém v turisty hojně navštěvované čtvrti stejného jména.
Obraz Úděs od malířky Toyen (1937)

Na aukci v Praze padaly rekordy. Díla Toyen, Čapka či Dalího se vydražila za miliony

Praha - Obraz české malířky Toyen nazvaný A teď, když přijde čas byl dnes na aukci v Praze vydražen za 19,4 milionu korun včetně aukční přirážky. Za 9,7 milionu korun změnil majitele také obraz Koupání v Oravě od Josefa Čapka. Celkem se na dnešní aukci prodala díla za téměř 200 milionů, sdělila ČTK mluvčí pořádají Galerie Kodl Terezie Kaslová. Část výtěžku dražby jde na dobročinné účely.
Brněnská muzejní noc

V Brně se koná další ročník muzejní noci

Brno - Galerie a muzea v Brně se dnes v podvečer zájemcům otevřela na noc. Do čtrnáctého ročníku Brněnské muzejní noci se zapojilo kolem 30 institucí. Lidé se mohli dostat na jinak nepřístupná místa a v netradiční dobu.
Brněnská muzejní noc

Brněnská muzejní noc 2018: koncerty, přehlídky, workshopy a samozřejmě umění i design

Brno - Osmadvacet kulturních institucí nabídne Brňanům už tuto sobotu netradiční zážitek. Otevřou své brány v pozdních večerních hodinách a kromě expozic nabídnou také speciální doprovodné programy. Návštěvníci se letos mohou těšit na koncerty, módní přehlídky, workshopy, komentované prohlídky výstav a další. To vše zdarma nebo za zvýhodněné vstupné.
Výhled ze Staré radnice na Brno

V Brně bude vystavená Slovanská epopej i s Muchovými plakáty

Brno - Devět největších pláten Slovanské epopeje a také několik desítek plakátů od Alfonse Muchy uvidí návštěvníci festivalu Re:publika 1918-2018, který na brněnském výstavišti začne 26. května. Na rozdíl od festivalu bude výstava Alfons Mucha: Dva světy v pavilonu H až do konce roku, řekl dnes novinářům primátor Petr Vokřál (ANO).
The Emperor Has No Balls (Císař nemá koule). V amerických městech se objevily sochy nahého Trumpa (18.8.2016)

V USA jde do aukce socha nahého Trumpa

Washington - V USA jde do dražby kolorovaná socha nahého amerického prezidenta Donalda Trumpa. V roce 2016 ji vytvořilo v několika exemplářích umělecké sdružení Indecline.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy