Barcelona získala umělecká díla nedozírné hodnoty, kolem sbírky byly dlouho tajnosti

Barcelonské radnici se podařilo získat přes 500 uměleckých děl, které městu před 30 lety odkázal movitý podnikatel a která následně ukryla jeho rodina. Kolekce obsahuje díla starých mistrů, jako byl Rafael, Tizian, Rembrandt, Goya nebo El Greco, informovala agentura AFP.

Rozsáhlou uměleckou sbírku katalánské metropoli odkázal Julio Muňoz Ramonet, jedna z hlavních postav poválečné Barcelony. Muž velkého vlivu a bohatství ke konci života kvůli obvinění z falšování dokumentů a podvodu utekl do Švýcarska, kde v roce 1991 zemřel. Barceloně odkázal svůj palác v centru města, přilehlé budovy a veškeré jejich vybavení, včetně umělecké sbírky.

Ramonetova rodina však o odkazu město neinformovala, velkou část majetku ukryla a o dědictví se už od 90. let soudí, napsal deník La Vanguardia.

V roce 2017 se vyšetřovatelům podařilo získat dvě nejcennější odkázaná díla od Goyi a El Greca, která jsou nyní vystavená v Katalánském národním uměleckém muzeu (MNAC) v Barceloně. V pátek barcelonská radnice oznámila, že další stovky ztracených děl našli vyšetřovatelé v únoru a březnu v galeriích, v domech podnikatelovy rodiny a v různých firmách v Madridu, Barceloně či Alicante.

Mezi nalezenými díly jsou i dvě oltářní desky ze 14. a 16. století, téměř 400 obrazů, čtyři sochy a tři tapiserie. Podařilo se získat i cenné dokumenty, které pomohou úřadům zjistit skutečný rozsah a hodnotu Ramonetova odkazu.

"Soudní spory s touto rodinou trvají 25 let a tohle je důležitý krok. Musíme však nalézt ještě mnoho děl, některá z nich jsou opravdu hodnotná," uvedl barcelonský radní pro kulturu Joan Subirats, podle kterého byly tajnosti okolo rozsahu umělecké sbírky součástí strategie Ramonetovy rodiny na získání dědictví.

Související

Více souvisejících

Umění Španělsko Barcelona Obrazy kultura

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy