Labyrint muziky, divadla, her, komunikace a radosti. Vrací se Mezi ploty

Mezi ploty před ploty a navíc v podzimních barvách. Letošní ročník unikátního festivalu se uskuteční na začátku října. Po nucené covidové pauze se oblíbený festival znovu vrací do prostor psychiatrické nemocnice Bohnice. Návštěvníky čeká vedle spousty muziky, zajímavá divadelní představení, tanec, cirkus, zkrátka umění, jak má být.

Stejně jako každý rok dostanou na festivalu prostor všechny druhy umění. Prostory léčebny se promění v labyrint muziky, divadla, her, komunikace a hlavně radosti. Festival si zachovává také svou žánrovou pestrost Ať už je to  hiphop, reggae, rock, alternativní muzika, ale i tanec, nový cirkus, divadlo a mnoho dalšího. Jen se tentokrát neuskuteční přímo v prostorách, ale bude situován před ploty léčebny. Tato změna ale nemá žádný vliv na kvalitu festivalu - návštěvníci se můžou těšit na Michala Pavlíčka s Monikou Načevou, kapelu Prago Union. Nelze nezmínit již skoro "tradičního" Tomáše Kluse či Martu Jandovou. Kromě již zmíněných interpretů se představí také Please The Trees, Th!s, Sto zvířat, Sunflower Caravan, Sacra Circus, Bohnická divadelní společnost, Losers Cirque Company nebo Kašpárek v rohlíku.

Něco málo si festival vezme i z minulého on-line ročníků - interpreti, kteří nebudou moci vystoupit se s diváky propojí pomocí streamů. Po skončení fyzické akce bude až do 8. října pokračovat festivalový stream, plný rozhovorů s těmi, kteří festivalu Mezi ploty přejí, aby se v příštím roce ve zdraví dožil svých třicátých narozenin. Promluví tak osobnosti jako Arnošt Goldflam, Vilma Cibulková, Jan Potměšil či Martin Němec.

Pohovoří o umění, festivalu, ale i tak vůbec o životě. Spousta z nich festival dlouhodobě podporují: “ Pokud jde o oblast divadelní tvorby, domnívám se, že šíře záběru festivalu a jeho divadelní části je tak široká a nabídka je taková, že se najde jen málokdo, kdo by nenašel svou oblast zájmu a vkusu…” vzkázal festivalu Arnošt Goldflam.  Svůj vzkaz připojil i Boleslav Polívka: “Festival Mezi ploty je svátek. Je to jiné než hrát před běžným publikem. A uvědomují si to lidi v hledišti, stejně jako my na jevišti.”

Multižánrovost a rozsah festivalu je i vzhledem k nejisté době obdivuhodný a vzniká pouze zásluhou výborného týmu a interpretů: „Festival Mezi ploty si prochází těžkým obdobím,“ potvrzuje jeho ředitel Robert Kozler, „ale vždycky se stane něco, co nás povzbudí, abychom neházeli flintu do žita. Letos to byl třeba fakt, že jsme už podruhé získali prestižní označení EFFE Label od Evropské asociace festivalů, nebo to, že se tolik umělců, kteří na tom sami nejsou finančně dobře, rozhodlo na akci vystoupit za snížený honorář. Patří jim obrovský dík – stejně jako hlavnímu městu Praze a sponzorům, kteří nám zůstali i v dnešní době věrní. Akce MEZI PLOTY před ploty nás důstojným způsobem přenese do roku 2022. Napřesrok se totiž odehraje jubilejní 30. ročník festivalu Mezi ploty, který, jak všichni pevně věříme, proběhne již v plné nádheře v rozkvetlém májovém parku Psychiatrické nemocnice Bohnice.“

Festival se mimo mnohé dlouhodobě zabývá duševním zdravím. Z toho důvodu nabídne také on-line přednášky a diskuze s odborníky v této oblasti. Tyto přednášky, stejně jako zmiňované stream budou k dispozici každému na FB stránce události nebo na Mall.tv.

Festivalový open-air se uskuteční 2.-3. října, přednášky a diskuze pak o třech víkendech: 9.–10. října, 16.–17. října a 23.–24. října. Jako každý rok, i letos je vstup na festival zdarma, je pouze nutné se zaregistrovat na festivalovém webu.

Související

Robert Kozler Rozhovor

Arogance a tupost politiků. Česku chybí někdo jako Havel, tvrdí Kozler

ROZHOVOR - Setkání s Robertem Kozlerem, zakladatelem, ředitelem a šéfdramaturgem festivalu Mezi ploty, který se koná od roku 1992 v areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, bylo neskutečně zajímavé. Hlavním cílem „jeho festivalu“ je totiž zbourat bariéry mezi psychicky zdravými a nemocnými jedinci a odstranit tabu, která psychická onemocnění obestírají. Během dvaceti sedmi let své existence festival nabyl podoby jednoho z největších multižánrových festivalů, získal prestižní ocenění. Jeho ředitel i po těchto letech je sice možná více cyničtější, ale při rozhovoru pro EuroZprávy.cz stále pevně nohama na zemi a zůstává člověkem, který přesně ví, co chce a umí zatím jít i přes různá úskalí, která dnešní doba přináší.

Více souvisejících

Mezi ploty

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy