Bezlepková dieta? To není tabu, ale zábava

Praha - Mnozí se domnívají, že bezlepková dieta je něco jako trest. To ale není pravda. Může být hravá, zdravá, ale také velmi chutná!

Přidejte svůj názor

ilustrační fotografie

Bezlepková dieta není žádná legrace. Může však být i zábavná a chutná. Bezlepkově můžete vařit i tehdy, nemáte - li celiakii. Tímto stylem přípravy jídla si můžete jen zpestřit zaběhlý stravovací stereotyp.

Bezlepková dieta se při prvním pohledu může jevit jako nesmírně náročná. Z pohledu standardního stravování se může jevit dokonce až nudná a nesmírně omezující. Ale opak je pravdou a neznalost neomlouvá.

Konvenční snaha o napodobování běžného jídelníčku je poněkud složitá a také finančně nevýhodná. Místo používání bezlepkových směsí lze používat přirozeně bezlepkové suroviny a výsledkem jsou nové variace a nové kombinace chutných jídel.

Jde hlavně o to, udělat z diety "nedietu". Naučit se stravovací režim mít rád a pochutnat si. A věřte, že to lze. Povyšte životní styl. Určitě si to žádá komplexní přístup a zájem o nové, neotřelé věci a metody.

Existují suroviny, které sice běžně najdete v každé zdravé výživě a dokonce mnohé z nich i v běžném supermarketu, avšak většina lidí ani netuší, že existují. Natož pak, co z nich vařit. Nemusí se ani jednat o nic exotického. Zmiňme například obyčejnou staročeskou pohanku, čočka a různé ořechy.

Dorty a dortíky úplně bez mouky a přesto božské. A když se narušené zažívání přísnou bezlepkovou dietou utiší, lze už použít i brambory, kukuřici a rýži. A to už hranice téměř neexistují, proto lze připravovat stejné jídlo pro všechny členy rodiny, aniž by měl kdokoliv u stolu pocit omezení.  

Buďte nápadití. A myslete na to, že v jednoduchosti je krása. Používejte nejrůznější oříškové oleje a krémy, klíčky, čatní, bylinky, koření a další. A hned je vaše jídlo voňavé, neodolatelně dobré, či ještě lepší. A to je smysl nového přístupu k bezlepkové stravě. Nevymezovat, neomezovat, dopřát si.

A tady máte pár tipů na vynikající bezlepkové recepty:

Salát z belugy a kadeřávku

Ingredience:

  • 200 g černé čočky beluga (můžete také použít tmavo-zelenou)
  • 1/4 menšího červeného zelí
  • 4 hrsti kadeřávku
  • 2 větší avokáda
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Nejprve vařte v dostatečně osolené vodě čočku. Bude to trvat přibližně 20 - 30 minut. Poté sceďte a odložte stranou.

Do salátové mísy nakrájejte najemno zelí, pokrájejte i kadeřávek zbavený hrubých stonků. Tento salátový základ promíchejte a jemně promasírujte s olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí i pepřem. Nyní můžete do salátu přimíchat čočku a na závěr i na kostky pokrájená avokáda. A zázrak je na světě.

Polévka z červené řepy servírovaná s uzeným pstruhem, smetanou a koprem

Ingredience:

  • 800 g menší nebo střední červené řepy
  • 2-3 šalotky
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml sladké smetany
  • 150 ml zakysaná smetana
  • 200 g filetu z uzeného pstruha
  • malý svazek čerstvého kopru
  • mořská sůl

Postup:

Nejprve omyjte červenou řepu, zabalte do alobalu a vložte ji do trouby na perforovaný plech. V troubě nastavte teplotu 200°C  a pečte do měkka, což podle velikosti řepy může trvat 45 až 90 minut. 

Mezitím očistěte a na kostičky nakrájejte šalotky. Svažte do kousku plátýnka nebo mušelínu tymián, bobkové listy a hřebíček.

Jakmile je řepa hotová a měkká, očistěte ji a nakrájenou na kostky dejte do středního hrnce, přidejte svazek bylinek, nakrájenou šalotku, vývar, sladkou smetanu, lžičku soli a krátce polévku provařte. Vše bude trvat asi 10 minut.

Zakysanou smetanu lehce osolte, přidejte do ní nasekaný kopr podle chuti a promíchejte. Nechte si pár snítek kopru na ozdobu.

Umístěte uzené rybí filety na plech a dejte ohřát do předehřáté trouby na 95°C  na zhruba 2 minuty. Nakonec vyjměte svazek koření z polévky a zbylý obsah rozmixujte na hladký krém. Polévku ještě dochuťte solí je-li třeba. Na závěr rozdělte rybí filet na šest porcí a servírujte krémovou polévku se lžící koprové smetany a uzeným pstruhem ozdobenou čerstvým koprem.
 
 
 
 

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Světová soutěž ohňostrojů Ignis Brunensis letos připomene jubilea…

16.01.2019 16:53 Dvaadvacátý ročník středoevropsky ojedinělé mezinárodní soutěže ohňostrojů Starobrno Ignis…

Tajemství české klasiky: Víte, z čeho se dělá tlačenka?

16.01.2019 16:45 Aktualizováno Tlačenka patří do české kuchyně stejně neodmyslitelně, jako knedlo-vepřo-zelo, špenát nebo…

Muslimská divize SS byla založena samotným Himmlerem. Nacisté měli s…

16.01.2019 14:40 Nacistické rasové teorie přisuzovali jiným národům než těm „árijským“ velmi nízké postavení. Němci…

Můžeme se z brambor otrávit? Před rizikem už varují i úřady

16.01.2019 14:08 Zelené, naklíčené brambory a neoloupané brambory bychom v žádném případě jíst neměli, v opačném…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama