Horká čokoláda má dlouhou historii. Ta mayská by vám ale asi nechutnala

Horkou čokoládu mají mnozí lidé spojenou se zimou, kdy se po procházce v mrazu či výletu na lyžích člověk potřebuje zahřát. A horká čokoláda je na to nejlepší – voňavá, sladká, hustá… Přesně taková však mayská čokoláda nebyla.

Horká čokoláda

Mayové objevili kakao okolo roku 900 našeho letopočtu. Před nimi ho podle historiků měli objevit Olmékové a z jejich slova „kakawa“ vzniklo slovo kakao. O Olmécích je jisté, že užívali kakao, o čokoládě si však nikdo není jistý. Oproti tomu Mayové už pracovali s čokoládou. A měli ji tak rádi, že kakaové boby zobrazovali na svém umění a pohřbívali s nimi krále.

Mayové čokoládu používali všude a při jakékoliv příležitosti. V rituálech čokoláda nahrazovala krev. Během svatebního se obřadu ženich a nevěsta střídali v pití čokolády a během křtin se také užívala čokoláda. Mayové měli dokonce i boha kakaa!

Vy byste asi bankovky nejedli, Mayové však kakaové boby užívali i jako platidlo. Za 10 bobů jste si mohli koupit králíka nebo prostitutku na jednu noc, uvedl server Facts about Chocolate. Za 100 bobů jste si mohli koupit otroka. Podvodníci dokonce vyráběli falešné boby z jílu.

Mayové si nevychutnávali čokoládu ve formě tabulek či bonbónů, pevná čokoláda ve ve světě začala objevovat až v 19. století. Mayové připravovali čokoládu na pití. Čokoládu považovali za nápoj bohů a bohatí Mayové si ji vychutnávali po jídle, jako se ve vyšších společnostech vychutnává whiskey. Ovšem i obyčejní lidé se k čokoládě dostali alespoň jednou za čas.

Pro Maye to sice byla lahůdka, dnešním lidem by pravděpodobně nechutnala. Její název „xocolatl“ se překládá jako hořká voda. A tou mayská čokoláda byla. Tehdy v Americe cukr nikdo neužíval, nápoj proto nebyl sladký.

Mayové čokoládu vyrobili tím, že nechali boby fermentovat a poté schnout a upražit. Z upražených bobů oloupali slupky a jádra rozdrtili v hmoždíři, dokud nevznikla pastovitá hmota. Tu smíchali s horkou vodou a chilli, podle některých pramenů přidávali jiné koření, jako je skořice. Vzniklý nápoj tak přelévali mezi nádobami tak dlouho, dokud nevznikla hustá pěna, která prý byla na nápoji nejlepší.

Tomáš Matonoha svádí hvězdy brněnské vědy

17.06.2021 13:27 Kdy se začnou se na Marsu zalévat květiny recyklovanou močí? Jak vznikají černé díry? Která mutace…

Hrad Přimda představuje v českých dějinách mnohá „nej“

13.06.2021 15:30 Zřícenina hradu Přimda se vypíná na kopci nad stejnojmennou obcí v okrese Tachov v západních…

Mor zabíjel i mezi šlechtici. Kdo na něj doplatil?

13.06.2021 14:00 Mor si nevybíral mezi bohatými a chudými, urozenými či neurozenými. Smrtelná choroba zasáhla také…

Královna Alžběta II. oslavila své první narozeniny od smrti prince Philipa

12.06.2021 18:35 Britská královna Alžběta II. dnes přihlížela vojenské přehlídce na hradu Windsor konané na její…

Sebastian Kneipp a jeho léčení vodou. Doporučoval i otužování

12.06.2021 16:30 Léčivé účinky vody jsou známy celá tisíciletí, lázeňství se zrodilo již v období starověku. Voda…

Alchymisté ve službách šlechty. Rudolf II. nebyl jediný, koho tajemná věda…

12.06.2021 12:30 Císař Rudolf II. je pověstný svou vášní pro alchymii. Tento panovník však nebyl zdaleka jediný,…

Princ Harry a vévodkyně Meghan oznámili narození dcery. Pojmenovali ji po…

06.06.2021 18:59 Britský princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová oznámili narození své první dcery, pojmenovali…

Zákeřná tuberkulóza vzala život i slavným osobnostem

30.05.2021 13:05 Tuberkulóza patřila v minulosti k nevyléčitelným a smrtelným chorobám. Zabíjela i mezi slavnými a…

Karel Hynek Mácha a jeho lásky. Jak to měl se ženami?

29.05.2021 16:00 Máj je lásky čas – alespoň podle Karla Hynka Máchy. A jak to měl tento romantický básník s láskou? …

Zámek Koloděje – první letní sídlo prezidenta Tomáše G. Masaryka

16.05.2021 16:05 Zámek Koloděje, původně středověký hrad, se nachází v dnešní části hlavního města Praha-Koloděje.…

Související:

Právě se děje