Pozor na přípravu rýže. Nesprávný postup může ohrozit vaše zdraví

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu závažných problémů včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Přidejte svůj názor 7 komentářů

Rýže
doporučujeme

Vědci varují, že miliony lidí po celém světě se vystavují nebezpečí tím, že nesprávně vaří rýži. Nedávné experimenty totiž ukazují, že nejběžnější způsob vaření rýže – tedy prosté vaření, dokud se voda nevypaří - může vystavit ty, kteří ji jedí, nebezpečí.

Takto upravená ráže totiž může obsahovat stopy jedovatého arsenu, kterým je rýže kontaminována v důsledku používání průmyslových toxinů a pesticidů.

Tato chemická látka bývá spojována s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, stejně jako s problémy s vývojem. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu zmizí, pokud se rýže uvaří, odborníci nyní varují, že se tak stane pouze tehdy, když je rýže namočené přes noc ve vodě.

Andy Meharg, profesor biologických věd na Queens University v Belfastu, testoval pro pořad BBC „Věřte mi, já jsem doktor“ tři způsoby vaření rýže aby zjistil, zda způsob přípravy tohoto pokrmu může změnit množství arsenu v jídle.

Při prvním způsobu profesor Meharg použil k jejímu uvaření poměr dvou dílů vody na jeden díl rýže, kdy se voda v průběhu vaření vypařila – tedy běžně užívanou metodu. V takto uvařené rýži objevil největší množství arsenu.

Naproti tomu, když použil pět dílů vody na jeden díl rýže a přebytečnou vodu vylil, byla hladina arsenu téměř o polovinu nižší. Při třetím způsobu, kdy byla rýže namočená přes noc, klesly hladiny toxinu o 80 procent.

Nejbezpečnější způsob vaření rýže proto je namočit ji přes noc, poté propláchnout, dokud voda není čirá, a pak ji vařit v hrnci s poměrem pět dílů vody na jeden díl rýže.

Podle výzkumu kanálu Channel 4 a Institutu pro bezpečnost potravin ve světě asi 58 procent výrobků z rýže ve Velké Británii obsahuje příliš velké množství arsenu.

Loading...
Vstupte do diskuze (7)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Máte doma "bordel"? Nepořádek probouzí kreativitu, tvrdí psychologové

31.05.2020 17:46 Aktualizováno Neschopnost uspořádat si své věci nesmí být chápána jako vada charakteru, tvrdí četní experti.…

Historie cigarety. Móda, závislost i zdravotní riziko

31.05.2020 11:00 Na 31. května připadá Světový den bez tabáku. Zatímco v minulosti bylo kouření cigaret vlastně…

Úmrtní listy nepostihují důležitou věc, tvrdí odborníci. Jde o klimatické…

30.05.2020 13:30 Australská studie tvrdí, že lidé po celém světě umírají v důsledků klimatické krize, ale tento…

Svatá Zdislava z Lemberka. Zakládala kláštery a špitály, sama obětavě…

30.05.2020 11:10 Svatá Zdislava z Lemberka není příliš známou postavou české historie. Stála u vzniku některých…

Související:

Právě se děje

Další zprávy