Pro případ apokalypsy: Která jídla vydrží věčnost?

Nedávno se do zpráv dostala informace, že Fond antarktického dědictví objevil biskupský chlebíček z výpravy kapitána Scotta. Po 106 letech chlebíček vypadal a byl cítit jedle. Existují další jídla, která dlouho vydrží?

Luštěniny

Med

V roce 2015 archeologové nahlásili nález 3000 let starého medu, zatímco zkoumali hrobky v Egyptě. Med byl přitom zcela jedlý. Tato dlouhá výdrž je následkem speciálních vlastností medu – má v sobě vysoký obsah cukru a minimální množství vody. Bakterie v něm nemohou růst.

Med navíc obsahuje drobné množství peroxidu vodíku, který zastavuje růst mikrobů. Je to jedním z důvodů, proč včely v úlech produkují med pro své mladé – je to jídlo i ochrana před nemocemi. Zpracovávání medu pomáhá, protože cukry v medu přitahují vodu ze vzduchu, což není ideální.

Při zpracování a balení se však med zahřívá. Zahřátí se zbavuje vody a uzavření nádoby udržuje vodu pryč od medu. Díky tomu vydrží déle. Ačkoliv se med může zakalit a zcukernatět, když se med otevře a cukry do něho natáhnou vodu, stačí med opět zahřát.

Sušené luštěniny

Stejně jako u medu je u luštěnin klíčové zpracování a uchovávání. Sušení luštěnin navyšuje koncentrace cukru a zbavuje se vody. To opět ztěžuje bakteriím růst. V luštěninách existuje mnoho enzymů, které po sklizni postupem času znehodnotí produkt.

Protože se však produkt zbaví vody a navýší se koncentrace cukru, život těchto enzymů se zastaví. Pokud jsou ve vzduchotěsné nádobě, životnost těchto luštěnin je léta a léta. Jsou navíc skvělým zdrojem proteinů. Když se však do nádoby dostane voda, dlouho nevydrží, maximálně několik měsíců.

Sojová omáčka

Sojová omáčka může vydržet v pořádku minimálně tři roky. Kombinace množství soli v omáčce a toho, že je tekutina fermentovaná zajišťuje, že neotevřená lahev sojové omáčky vydrží velmi dlouho.

Jak dlouho, bude záležet přímo na typu omáčky. A také na teplotě skladiště, jakmile bude otevřená. Pokud se omáčka zkazí, příčinou bude pravděpodobně plíseň rostoucí na okolo víčka.

Ocet

Někdo by mohl namítat, že ocet je už vlastně zkažené víno. Ovšem kyselost dosažená při fermentaci zabraňuje tomu, aby v octu rostly nějaké další bakterie. Díky tomu je u octa zaručené, že dlouho vydrží.

Destilovaný bílý ocet vydrží prakticky donekonečna. Ostatní octy mohou změnit barvu nebo v nich vzniknou usazeniny. Kvalitu a bezpečnost produktu to však typicky nezmění, uvádí The Conversation. Může to mít kromě vzhledu vliv i na chuť.

Bílá rýže

Bílá rýže je k jídlu i poté, co byla uskladněná třicet let. Klíčem je atmosféra a teplota. Nízké teploty (okolo 3° Celsia jsou ideální) a chybějící kyslík hrají důležitou roli. Hnědá rýže, ačkoliv je často považovaná za zdravější, nevydrží tak dlouho.

Vláknité plevy totiž obsahují nenasycené tuky, které mohou žluknout a rýži znehodnotit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a je cítit jako stará barva, raději ji vyhoďte.

Hořká čokoláda

Existují debaty o tom, jestli se čokoláda kazí nebo ne. Přídavek mléka do čokolády může výrazně zkrátit její životnost. Nicméně tmavá čokoláda se zdá mít větší výdrž, i když nemusí vždycky vypadat dobře.

Pokud se čokoláda neuskladní při stabilní teplotě, může se tuk v čokoládě dostat na povrch. Pak vytvoří šedivý povlak, který by mohl vypadat jako plíseň. Když ji však uskladníte při stabilní teplotě, čokoláda může vydržet dva roky nebo i více. Většině lidí čokoláda takhle dlouho nevydrží, než si ji snědí.

Cukr a sůl

Většina z jídel, které vydrží dlouho, obsahují velké množství soli a cukru. Zjednodušeně – vytahují z jídla vodu, takže když v něm zkusí bakterie růst, prostě uschnou. Proto se sůl používá při výrobě šunky a cukr při výrobě marmelády.

Samy o sobě, pokud se uskladní ve vzduchotěsné nádobě, vydrží téměř nekonečně. Aditiva, jako je jód přidávaný do soli, mohou její životnost zkrátit na přibližně pět let.

Omikron trhá evropské rekordy. Francie hlásí půl milionu nakažených za den

25.01.2022 22:02 Ve Francii za poslední den přibylo rekordních více než půl milionu lidí s potvrzenou nákazou…

Mrazivého počasí se nezbavíme ani v únoru, ukazuje předpověď

26.01.2022 06:30 Zatímco tento týden bude srážkově nadprůměrný, v dalších třech týdnech budou srážky spíše ubývat.…

Počet nově nakažených je rekordní, přibylo skoro 40.000 případů

26.01.2022 07:58 Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku překonal v úterý podruhé v řadě rekord. Nově…

Omikron už prakticky vytlačil deltu z Česka. Objevila se další podvarianta

24.01.2022 22:01 Varianta koronaviru omikron byla v posledním týdnu v 95 procentech vyšetřených vzorků. Nová s…

Válek očekává vrchol omikronové vlny epidemie v příštím týdnu

23.01.2022 15:07 Epidemie covidu bude v příštím týdnu vrcholit, může být až 80.000 potvrzených nákaz denně. Počty…

Heinrich Schliemann se narodil před 200 lety. Objevil skutečně bájnou…

09.01.2022 14:00 Dne 6. ledna 1822, tedy před 200 lety, se narodil Heinrich Schliemann. Toho již od dětství…

Kdy děti postavily prvního sněhuláka? Historie sahá až k Shakespearovi

08.01.2022 14:00 Sněhová nadílka láká k zimním radovánkám, ke kterým kromě sportovních aktivit patří i dětské…

Psi dokážou rozeznávat různé lidské jazyky od neznámé řeči, tvrdí studie

07.01.2022 08:02 Psi dokážou rozlišit jazyk, ve kterém byli vycvičeni, od neznámé řeči. Ve studii, kterou vydal…

Tajemství dolaru: Věděli jste, že název nejslavnější světové měny má svůj…

31.12.2021 20:31 Nejznámější a dnes také nejpoužívanější měnou světa je dolar. Při vyslovení této měny si jistě…

Historie českých hradů a zámků: Které u nás byly jako první zpřístupněny…

31.12.2021 11:01 Proslulá muzea a galerie vítají své návštěvníky již desítky, ba dokonce stovky let. Je však nutné…

Vánoce ve vzpomínkách Boženy Němcové. Spisovatelka popsala, jak je lidé…

26.12.2021 11:00 Jak naši předci trávili advent a Vánoce? Co jedli o Štědrém večeru? Z pera Boženy Němcové se…

Před Vánoci roku 1911 si vzal život Josef Ladislav Píč, významná osobnost…

25.12.2021 10:00 V předvánočním čase před 110 lety zasáhla českou archeologickou obec smutná zpráva. Dne 19.…

Vánoce za první republiky. Na stole mnohdy chyběl kapr, jinak se zdobil i…

24.12.2021 14:15 Podoba Vánoc prošla v dějinách velkými proměnami. Jak vypadaly v dobách první republiky? Co lidé…

Tradiční vánoční úprava ryby? Kapr na modro a na černo

24.12.2021 10:20 Kapr dnes nepochybně patří na vánoční stůl. Tam se však dostal až v průběhu 19. století, tradiční…

Související:

Právě se děje

reklama