Nenechte se zmást chutí. Hořké potraviny umí ochránit naše zdraví

Řím - Díky komerčnímu výběru, křížení mezi druhy a metodám přeměny potravin hořká chuť téměř vymizela z našich stolů. Podle lékařů je to ale na škodu. Hořká jídla jsou totiž zdravá právě proto, že jsou "toxická".

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto
doporučujeme

Co se stalo se starými grapefruity, z nichž jsme vymačkávali natrpklou šťávu, takže mnohé z nás přešla chuť jíst dále? Do supermarketů jsou dodávány červené grapefruity, které nejsou tak kyselé. Rajská jablíčka dnes obsahují asi dvěstěkrát méně své původně výrazné chuti a průmysl při přípravě ovocných džusů odstraňuje z plodů substance, které vyvolávají hořkou chuť.

Sladké je symbolem okamžité energie, slané slouží organismu k tomu, aby mohl fungovat, zatímco hořkost je varovným signálem, abychom potravinu nejedli. Mnohé přirozené látky s trpkou chutí totiž vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie a hmyz. Bohužel právě tyto látky, které některým druhům zeleniny a ovoce dodávají hořkou chuť, jsou jejich tajemstvím: ve vysokých dávkách mohou být nebezpečné a člověk se vyvíjel tak, že rozpoznával nebezpečí, ale v malém množství jsou velmi vhodné k tomu, abychom si udrželi zdraví.

Hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím.

"Fytonutrienty (živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině) pomáhají předcházet nádorům, protože narušují buňky: jsou zdravé právě proto, že jsou toxické," uvádí epidemiolog Adam Drewnowski z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru, který studoval protinádorové působení zeleného čaje, brokolice a červeného vína u silných kuřáků.

Mohli bychom namítnout, že tím, jak byla z rostlin odstraněna hořká chuť, vzrostla jejich spotřeba, především u dětí. "Potraviny rostlinného původu mají rovněž nízký energetický obsah, obsahují vlákninu, vitamín C, ale jejich ozdravný účinek klesá, jestliže z nich odstraníme hořké fytonutrienty: naším cílem budiž tedy dávat přednost méně sladkým druhům ovoce a zeleniny," říká Drewnowski

To není nemožné: káva a pivo se nám líbí, protože hořkou chuť přisuzujeme kofeinu a alkoholu, které chápeme jako odměnu. Tuto koncepci lze však aplikovat i na zdravější jídla. Nepříjemnou chuť můžeme spojovat s jinou, která nám vyhovuje, například doplňovat těstoviny kapustou nebo zelím. Můžeme si dopřát i aperitiv hořké chuti, který zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a přispívá k trávení, abychom si tak zvykali na chuť, která není sladká.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Kdo je užitečný idiot Ruska? Expert na dezinformace v USA vysvětloval, co…

23.07.2019 16:40 Analytik Euroasijského centra amerického think tanku Atlantic Council Jakub Kalenský před několika…

Nejhorší masová vražda v dějinách. Breivik před střelbou psal o Klausovi

22.07.2019 20:32 22. července 2011 otřásla centrem Osla v odpoledních hodinách exploze zaparkovaného auta. Tou dobou…

Dovolená na vodě? Expert pro EZ vysvětlil, na co si dát pozor a kam vyrazit

22.07.2019 11:13 Dovolená trávená splouváním řeky patří v tuzemsku k tradičním a velmi oblíbeným. Zeptali jsme se…

Britský princ George slaví šesté narozeniny, Kate pořídila nové fotky.…

22.07.2019 09:49 Britský princ George má dnes šest let a Kensingtonský palác u této příležitosti zveřejnil tři…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama