Které potraviny nás v zimě zahřejí? A také pozor na pitný režim

Řím - Co můžeme udělat pro to, abychom se chránili před chladem? Také to, co jíme a co pijeme, nám pomáhá zůstávat v teple. Pomáhá sklenka červeného vína navíc? Je lepší teplá polévka nebo těstoviny? A kolik vody máme vypít? Na to přináší odpovědi italský deník Corriere della Sera.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Jestliže teploměr klesá, klesá rovněž vnitřní teplota našeho těla. Pod 37 stupni Celsia vznikají některé procesy, jako je kožní vazokonstrikce, čili stažení kožních cév. Tímto způsobem se tělo snaží zabránit únikům tepla. Když je člověk vystaven chladu déle, vzniká riziko hypotermie, kdy tělesná teplota klesá pod 35 stupňů Celsia.

Abychom se tomu vyhnuli, je dobré pomoci organismu uspokojit větší metabolickou potřebu. "Nepotřebujeme jíst více, tím, že sníme více kalorií, se neohřejeme. Důležité je dodržovat vyvážený režim a dávat přednost čerstvým sezónním potravinám. Konzumace ve správné chvíli má vliv na produkci tepla a na to, aby se tělo vyvaroval tepelné nerovnováze. Každá potravina podávaná ve správném čase, stimuluje metabolismus," uvádí doktorka Roberta Monzaniová z Klinického institutu Humanitas v Miláně.

Některé potraviny můžeme konzumovat celoročně. Jsou to celozrnné výrobky, hrášek, kukuřice, houby, brambory, vejce. V zimním období si dopřávejme jehněčí, čočku či zázvor, který je velmi důležitý, protože působí na cévní systém tak, že zvyšuje produkci tepla. Podobně působí i pepř, který podporuje trávení.

Říká se, že alkohol v zimě zahřívá. Je tomu tak? "Je to falešná představa," zdůrazňuje doktorka Monzaniová. "Účinek alkoholu je přechodný, nepůsobí správně na metabolismus a na rovnováhu metabolismu cukrů. Naopak může vyvolat přílišné plýtvání teplem," dodává.

I když na rozdíl od léta míváme menší žízeň, je důležité zajišťovat neustálý přísun tekutin i v zimě. Pokud máte problémy s tím, abyste pili vodu, připravujte si čaje a odvary. Tímto způsobem přijmete dostatek tekutin, navíc teplých, které přispějí k tomu, abyste se zahřáli. A v případě odvarů, zvolíte-li si správné ingredience, můžete dosáhnout zvýšeného účinku: ideální je například odvar ze zázvoru.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

80 let od Mnichovské dohody: Obětování Československa válce nezabránilo,…

26.09.2018 09:20 Praha - Před 80 lety, 29. září 1938, podepsali představitelé evropských mocností - premiér Velké…

Tyto věci nás učili ve škole, ve skutečnosti jsou ale trochu jinak

26.09.2018 08:40 Věci, které jsme dlouhé roky považovali za neochvějnou pravdu, se mohou v průběhu času měnit.…

Zip, kapesníčky a pytlíkový čaj. Jaké vynálezy z 1. světové války změnily…

26.09.2018 08:11 Aktualizováno Druhý nejkrvavější konflikt přinesl více než 16 milionů mrtvých, zničila mnoho zemí a přivedla k…

Česko zaplaví uprchlíci a povodně, rok 2019 bude katastrofální,…

25.09.2018 22:07 Aktualizováno Michel de Nostredame zvaný Nostradamus byl spíše skeptik a lékař, než věštec. Přesto jsou jeho…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama