Které potraviny nás v zimě zahřejí? A také pozor na pitný režim

Řím - Co můžeme udělat pro to, abychom se chránili před chladem? Také to, co jíme a co pijeme, nám pomáhá zůstávat v teple. Pomáhá sklenka červeného vína navíc? Je lepší teplá polévka nebo těstoviny? A kolik vody máme vypít? Na to přináší odpovědi italský deník Corriere della Sera.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Jestliže teploměr klesá, klesá rovněž vnitřní teplota našeho těla. Pod 37 stupni Celsia vznikají některé procesy, jako je kožní vazokonstrikce, čili stažení kožních cév. Tímto způsobem se tělo snaží zabránit únikům tepla. Když je člověk vystaven chladu déle, vzniká riziko hypotermie, kdy tělesná teplota klesá pod 35 stupňů Celsia.

Abychom se tomu vyhnuli, je dobré pomoci organismu uspokojit větší metabolickou potřebu. "Nepotřebujeme jíst více, tím, že sníme více kalorií, se neohřejeme. Důležité je dodržovat vyvážený režim a dávat přednost čerstvým sezónním potravinám. Konzumace ve správné chvíli má vliv na produkci tepla a na to, aby se tělo vyvaroval tepelné nerovnováze. Každá potravina podávaná ve správném čase, stimuluje metabolismus," uvádí doktorka Roberta Monzaniová z Klinického institutu Humanitas v Miláně.

Některé potraviny můžeme konzumovat celoročně. Jsou to celozrnné výrobky, hrášek, kukuřice, houby, brambory, vejce. V zimním období si dopřávejme jehněčí, čočku či zázvor, který je velmi důležitý, protože působí na cévní systém tak, že zvyšuje produkci tepla. Podobně působí i pepř, který podporuje trávení.

Říká se, že alkohol v zimě zahřívá. Je tomu tak? "Je to falešná představa," zdůrazňuje doktorka Monzaniová. "Účinek alkoholu je přechodný, nepůsobí správně na metabolismus a na rovnováhu metabolismu cukrů. Naopak může vyvolat přílišné plýtvání teplem," dodává.

I když na rozdíl od léta míváme menší žízeň, je důležité zajišťovat neustálý přísun tekutin i v zimě. Pokud máte problémy s tím, abyste pili vodu, připravujte si čaje a odvary. Tímto způsobem přijmete dostatek tekutin, navíc teplých, které přispějí k tomu, abyste se zahřáli. A v případě odvarů, zvolíte-li si správné ingredience, můžete dosáhnout zvýšeného účinku: ideální je například odvar ze zázvoru.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Slepá dívka, která oslnila svět. Představitelka legendární Esmeraldy se…

18.12.2018 22:32 Aktualizováno Každý muž ji miloval a každá žena toužila prožít takovou romanci, jakou prožila ona. Možná jste…

Ruská hymna „Bože, cara chraň!" měla být lidovou modlitbou. Cara Mikuláše…

18.12.2018 14:59 Bože, cara chraň! Před 185 lety, 18. prosince 1833, bylo caru Mikuláši I. poprvé představeno dílo…

Jíte mezi hlavními jídly svačiny? Škodíte si víc, než byste kdy řekli

18.12.2018 14:39 Tři hlavní jídla denně a k tomu svačiny. Tak vypadá stravování většiny z nás. Tento režim je ale…

Oscarový herec Rush čelí obvinění. Kolegyni měl posílat oplzlé SMS do…

17.12.2018 16:26 Aktualizováno Australský oscarový herec Geoffrey Rush čelí novému obvinění z nevhodného chování, které vůči němu…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama